• Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:13 september 2019
  • Leestijd:5 minuten gelezen
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Artikelen

Even een snelle recap van vorige week. In Monza bleken inderdaad de banden bepalend. Maar in tegenstelling tot wat ik dacht was het niet de Ferrari die z’n banden opvrat maar was het Mercedes die met Hamilton de zaken verkeerd had ingeschat.

De medium banden  van Hamilton hadden niet de houdbaarheid van Leclercs harde banden en de Brit moest ruim voor de finish afhaken. Hij was met verse banden wel sneller dan Leclerc, maar niet snel genoeg om daar voordeel uit te halen. Bottas was ook in de buurt, was ook sneller dan Leclerc, maar liet zeer duidelijk, pijnlijk eigenlijk, zien wat het verschil is tussen goed en uitmuntend.

Tsja, hier win je natuurlijk niet mee

En op Indianapolis deed Jimmie Johnson zijn uiterste best om de play offs te halen. Hij was de hele race vooraan te vinden en reed eigenlijk op die wijze die we het hele jaar hadden willen zien. Helaas eindigden zijn ambities met een klap tegen de Safer Wall van Turn 2. Die muur was niet zacht genoeg en daarmee was de race ten einde. Je kunt je trouwens serieus vraagtekens stellen of Johnson de play offs had gehaald want Kevin Harvick domineerde de race die hij 16 jaar geleden (!) ook al won. En op punten was het ook niet heel waarschijnlijk dat hij het zou halen want Bowyer, Newman en Suarez, zijn concurrenten voor de playoffs, werden 5e, 8e en 11e.

Voor Suarez waren de druiven ook zuur. Na een uitglijder schraapte hij alle reclame van de rechterzijde van zijn wagen en moest voor een korte reparatie naar de kant. Dat leverde een ronde achterstand op en normalerwijze ben je dan kansloos. De Mexicaan wist de ronde ongedaan te maken en op te stomen naar de 11e positie, op een paar wagenlengtes van Ryan Newman in 8e positie, die waarschijnlijk de laatste ronden nog flink in de spiegels heeft gekeken.

En hier win je ook niet mee, laat staan dat je de playoffs haalt

En zo is het playoffs veld bekend en gaan we de laatste 10 races in van het NASCAR seizoen. Komend weekend gaan we naar Las Vegas waar Brad Keselowski eerder dit jaar al de 500e overwinning voor Roger Penske binnenhaalde. Als hij weer wint is hij gelijk door naar de volgende ronde. Op punten staat Kyle Busch er voorlopig het beste voor.

De race op Charlotte zal zeer interessant worden. Dan wordt beslist welke 4 rijders de playoffs uitvliegen en laat Charlotte net als vorig jaar weer op de roval worden uitgevochten: de combi oval-roadcourse. Dit onconventionele parcours kan heel wat ovalrijders op het verkeerde been zetten.

Verleden jaar probeerde Johnson daar zijn plek in de volgende ronde veilig te stellen door een te ambitieuze poging Martin Truex jr de leiding afhandig te maken waardoor beiden het decor ingingen. Voor Truex geen ramp want die had zijn promotie al binnen maar Johnson vloog eruit met 1 puntje verschil….

Overigens zal Loris Hezemans op Charlotte deelnemen aan de Xfinity race (NASCAR’s 2e divisie), als beloning voor zijn goede prestaties in de Europese NASCAR series.

Maar eerst maar even de races op Las Vegas en Richmond (volgende week). Wie daar wint is binnen. Wie veel punten haalt waarschijnlijk ook.

Nog ander nieuws? Het is al wat ouder maar McLaren heeft James Hinchcliffe behouden voor het team wat ze delen met Sam Schmidt. Iedereen had verwacht dat de Canadees zou vertrekken vanwege zijn persoonlijke banden met Honda (McLaren wordt een Chevy team, logisch) maar blijkbaar is er wat extra geld naar Canada gegaan. Wat betreft de kansen voor Alonso: het lijkt erop dat McLaren ‘m een heel jaar wil hebben in Indycar of helemaal niet. De Spanjaard zal een beslissing moeten maken.

Nog ander nieuws? Wie in de buurt van Laguna Seca woont of op vakantie is heeft geluk. Deze week de voorlaatste ronde van het IMSA kampioenschap, volgende week de finale van het Indycar kampioenschap (met nog 4 kanshebbers). Schijnt dat je een combinatiepakket kan kopen: 2 maal hoofdtribune voor $100,-. Wat zou je voor dat bedrag in Singapore krijgen? Een halve tribune kaart?

Jacco Den Hollander
Author: Jacco Den Hollander

Indyoot

Geef een reactie