Viva España, we gaan naar Barcelona. Het circuit waar Max in 2016 zorgde dat iedereen in Nederland ineens Formule 1 fan was en vooral alles wist over F1. Het circuit dat alle teams kennen, hoewel ze er dit jaar niet getest hebben. Maar de meeste coureurs kunnen de race met hun ogen dicht rijden. Bij wijze van spreken natuurlijk, want ze hebben het circuit een beetje veranderd. De laatste chicane is weggehaald en ze nemen weer de oorspronkelijke bocht. Dat deden ze voor het laatst in 2006. De rondetijden zullen een stuk sneller zijn. Dat brengt ons meteen bij de eerste vraag.

Vraag 1. Wat wordt de poletijd?
Het verschil tussen de poletijd van 2006 en 2007 (met chicane) was 7 seconden langzamer. Dus dat zou betekenen dat dit jaar dus de poletijd 7 seconden sneller is dan de poletijd van vorig jaar. Leclerc reed vorig jaar een poletijd van 1:18.750, dus 7 seconden sneller betekent een poletijd van 1:11.750.

Vraag 2. Wie rijdt de snelste ronde?
Alonso wil in zijn thuisland dat extra puntje pakken.

Vraag 3. Wie kwalificeert op pole?
De Red Bull is nog steeds de snelste auto, Max staat op pole.

Vraag 4. Wie wint?
Tja, het wordt een saaie boel. Max gaat winnen.

Vraag 5.
Het team van Haas had een dramatische kwalificatie in Monaco. Kan teambaas Günther Steiner in Spanje wel tevreden zijn?

Laten we hoop putten uit het feit dat Barcelona een heel ander circuit is dan Monaco. En Hazen doen het hier iets beter, dus B. Jawel, een knipoog van Günther. Geen haas in Q3 maar wel beide Haas coureurs in Q2.

Vraag 6.
Hoeveel coureurs rijden hun beslissende tijd in de kwalificatie op minder dan een seconde van de pole tijd?

Er staat “beslissende tijd”, dus in theorie kan een coureur die in Q2 is gesneuveld binnen een seconde van de pole tijd zitten. Maar zover zal het niet komen. Het ligt tegenwoordig best wel dicht bij elkaar, maar toch zullen het maar 7 coureurs zijn die binnen een seconde van Max, eh, de poletijd zitten. Dus antwoord B. 6 tot 7 coureurs

Vraag 7.
Welk team haalt net niet Q3 en wordt elfde?

De middenmoot zit heel dicht op elkaar, vaak een paar duizendste tussen wel of niet in Q3. Dus gaan we hier een basis kansberekening doen. Vier teams die beginnen met een A, dus daar is de meeste kans op. Dus A. Een team waarvan de naam begint met een A

Vraag 8.
Spijkers op laag water of de nagel aan je doodskist? Dit wordt de eerste echte test voor de update van Mercedes. Hoe gaat Lewis het doen?

Na de crash en het in de takels hangen van de Mercedes in Monaco weet iedereen dat de onderkant pre-historisch is. En iedereen kijkt naar de sidepods, maar de echt belangrijke verandering zit ‘m in de voorwielophanging. Dat schijnt aerodynamisch een hele verbetering te zijn. Vandaar dat Hamilton helemaal in zijn nopjes is en voor antwoord A gaat, A. Hammertime en de spijker op z’n kop geslagen! Hij haalt Q3 en finisht in de top 5

Vraag 9.
De twee coureurs hebben nog nul punten: Nyck de Vries en Logan Sargeant. Gaan ze in Barcelona hun eerst punten vieren?

In race pace is Nyck sneller dan Logan. Nyck kent het circuit beter dan Logan. De Alpha Tauri is niet perse sneller dan de Williams, maar Nyck heeft wat meer vertrouwen gekregen na Monaco. En hij laat zien dat hij het verdient. Dus A. Alleen Nyck scoort 1 of meer punten en viert dat met Berenburger en Fryske Dúmkes.

Vraag 10.
Van de 1084 GP’s die er sinds 1950 verreden zijn was Miami (4 weken geleden) de 14e race ooit zonder uitvallers. Hoe gaat het in Barcelona?

Barcelona is niet een circuit waar ooit geen uitvallers waren. De afgelopen jaren waren er wel weinig uitvallers. De eerste bocht is vaak de oorzaak van de uitval. Maar dit jaar zullen er meer uitvallers zijn. Er wordt namelijk regen voorspeld. Vandaar antwoord D Chaos, vier of meer uitvallers

Vraag 11.
Thuisrace voor Alonso en Sainz. Hoe groot het volksfeest in Spanje gaat worden hangt af van de volgende voorwaarden:
1: Sainz scoort evenveel of meer punten dan Leclerc.
2: Alonso pakt weer een podium.

Dit Spanjaarden kunnen feesten en kunnen racen. Stelling 2 is een no-brainer. Maar wat gaat Sainz doen? Vergeet niet, hij heeft dit jaar al meer punten gescoord dan Leclerc. En hij kan de druk aan. ¡Fiesta! A. Feest tot in de kleine uurtjes want aan beide voorwaarden wordt voldaan!

Uw quizcoach wenst u wederom veel raceplezier en een prachtige quizuitslag.

Uw quizcoach.