Welkom bij de Quizcoach


Vraag 1. De poletijd.
De strijd om de Pirelli bokaal. Altijd leuk. Uw Quizcoach gaat het deze keer anders doen. Ik ga niet kijken naar de poletijd van vorig seizoen (1.15.584) maar naar de tijd van Charles Leclerc. Nadere bestudering van de tijden die vorig seizoen zijn neergezet in Bahrein en Imola leert dat Charles in beide GP’s een tijd heeft neergezet die 0.2 seconde langzamer was dan de poletijd in 2021. Ik heb Portugal buiten beschouwing gelaten omdat dat een bizarre kwalificatie was qua tijd.
Uw quizcoach gokt er dus op dat de poletijd in Spanje 0.2 seconde sneller zal zijn dan de tijd die Leclerc in 2020 heeft neergezet.
1.16.800

Vraag 2. En wie gaat hem op pole zetten?
Lewis kan het, Max kan het, en Bottas kan het ook, dat snelste rondje rijden. Perez kan voor een verrassing zorgen. Wie van de vier? Ik zou een dobbelsteen pakken en twee kanten aan Lewis en Max toewijzen en Bottas en Perez de overige twee. Rollen maar die steen!
Hamilton

Vraag 3. Wie gaat er winnen?
Misschien nog een keertje die dobbelsteen gooien?
Max

Vraag 4. Frankrijk tegen Groot-Brittannië, Gasly en Ocon tegen Russel en Norris, hoe gaat de kwalificatie?
Gasly zou normaal gesproken voor Russell moeten staan, hoewel George wel heel erg sterk voor de dag kwam in Portugal. Voorlopig schaar ik deze onder die ene zwaluw die nog geen zomer maakt.
Ocon tegen Norris? Norris is wel heel erg sterk aan het seizoen begonnen en Ocon gaat zeker niet verkeerd maar Alpine is nog een beetje zoekende. Normaal gesproken staat Norris voor Ocon.
C. Een Brit wint maar een Fransman is tweede

Vraag 5. Het kwalificatieduel tussen Max en Perez is 2-1 in het voordeel van Max. Hoe gaat het in Barcelona?
De eerste keer dat wij de lat leggen bij Max en Perez. Hoe zegt Mol het ook alweer, in de basis is Max sneller. Maar de kwalificaties van Max verlopen niet allemaal even vlekkeloos. In Bahrein was deze super maar verliep die van Sergio niet zonder problemen. In Imola had Max een slordige en stond Perez prompt 0.05 seconde voor hem. Portugal was glibberen en glijden en was het verschil tussen beide Red Bull piloten slechts 0.15.
Barcelona is een vertrouwd circuit zonder addertjes onder het gras. Wij verwachten dan ook een kwalificatie die een duidelijker beeld gaat laten zien tussen beide heren.
B. Tussen de 0.2 en 0.3 seconde in het voordeel van Max

Vraag 6. Sainz vs Leclerc
In Portugal was Sainz voor het eerst sneller in de kwalificatie dan zijn teamgenoot. Maar hij heeft Charles nog niet verslagen in de race. Het is de thuisrace van Carlos en normaal gesproken gaat het dan net een tandje harder. Maar er zullen slechts 1000 toeschouwers getuige van zijn. En zitten die daar voor Carlos of voor Fernando?
C. De kwalificatie gaat naar Sainz maar de race is voor Leclerc.

Vraag 7. Alonso werd bij de twee vorige GP’s voor het eerst in jaren verslagen door zijn teamgenoot. Hoe doet Alonso het op zijn thuiscircuit?
De oude Alonso, al heel voorzichtig vraagt men zich in een donker hoekje van een koude tochtige parkeergarage fluisterend af of hij het nog kan. In Bahrein wist hij nog te verrassen met een top 10 kwalificatie een plek die daarna door Ocon werd opgeëist terwijl Alonso tandenknarsend moest toekijken. In Portugal zagen wij in de race weer een glimp van de oude Alonso, in de slotfase was hij duidelijk op jacht naar zijn teamgenoot maar die bleek net een brug te ver.
In Barcelona verwacht ik een tot op het bot gemotiveerde Alonso die koste wat het kost zijn teamgenoot wil verslaan.
A. Alonso finisht voor Ocon en pakt meer punten.

Vraag 8 Schumacher en Mazepin, hoe groot is het onderling verschil aan de finish?
Mick, alleen Mol mag Micky zeggen, gaat niet verkeerd. Hij lijkt rustig geconcentreerd en stap voor stap zijn rookie jaar op te bouwen. De Haas is geen eenvoudige auto om te besturen en het is zeker niet de snelste. Maar voorlopig gaat het op dat ene foutje achter de safety car na vlekkeloos voor Schumi jr. Dit kunnen wij niet zeggen van zijn collega Mazepin. Bahrein was een drama en ik vermoed dat hij daarna te horen heeft gekregen om zich te concentreren op het uitrijden van de race en proberen de nukken van de wagen onder de knie te krijgen. Imola en Portugal heeft hij uitgereden maar wel op ruime afstand van zijn teamgenoot. Wij hebben hier de indruk dat het bedwingen van de wagen en toch nog de snelheid behouden een beetje te veel gevraagd is voor de Rus.
D. Ik denk niet dat beide Hazen de finish halen.

Vraag 9. Norris staat in het WK nu op de derde plaats. Na Barcelona…
Welke coureurs vormen een bedreiging voor die derde plek? Bottas vormt de grootste bedreiging voor Norris, hij heeft 5 punten achterstand, daarna komt Leclerc met 9 punten. Norris zou al bijna moeten uitvallen mocht Leclerc hem passeren. Laten wij ons dus focussen op Bottas.
Hij heeft een podium nodig of Leclerc moet buiten de top 5 finishen. Ik gok op een derde plek voor Valtteri en een vijfde voor Lando.
B. Hij deelt zijn derde plek

Vraag 10. De snelste ronde.
Wat was het spannend op het einde. De strijd om dat ene puntje voor de snelste ronde was een stuk spannender dan de strijd om de zege. Daarom wederom deze vraag. Het is duidelijk dat beide teams elkaar geen punt cadeau geven. Mercedes heeft het puntje nu driemaal opgeraapt. Tijd dat Red Bull terugslaat.
E. Wij pakken alvast de popcorn erbij.