• Bericht reacties:3 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:2 juni 2023
 • Leestijd:8 minuten gelezen
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Artikelen

Op de website van de Volkskrant stond een artikel te lezen over “de gigantische belastingontwijking” van topsporters, waaronder Max Verstappen. De schokkende conclusie: “Dat Max geen belasting betaalt kost de Nederlandse schatkist de komende jaren meer dan 100 miljoen.”
Alvast mijn tip aan de schrijver: Als je dit artikel ook onder de aandacht wil brengen van je doelgroep (de Nederlanders die het slecht hebben omdat Max Verstappen geen belasting betaalt) zet het dan niet achter een betaalmuur.

Wilt u als lezer het artikel lezen waar dit stukje over gaat? Dat kan. Woont u in Monaco, klik dan hier. Woont u in de schilderswijk, klik dan hier.

Natuurlijk hoort iedere Nederlander naar draagkracht z’n steentje bij te dragen in de vorm van belasting, ook al betalen we het liefst zo weinig mogelijk. Maar is het niet een beetje makkelijk om alleen de topsporters eruit te lichten als het gaat om belastingontduikend volk wat ‘in Monaco is gaan wonen’? Niet alleen topsporters verkassen naar Monaco of andere belastingparadijzen. Vrijwel iedereen die enorm veel geld heeft doet hetzelfde. En is het niet Monaco, dan is het wel Dubai of de Sychellen. Max heeft in Nederland en België slechts op de basisschool en de middelbare school gezeten, alwaar hij de kantjes er vanaf liep, want het ventje was immers erg druk met karten. Het hogere onderwijs -wat de meeste belastingvluchtelingen zullen hebben genoten- kost onze maatschappij nog veel meer dan die middelbare school van Max. In de volkskrant stelt de schrijver dat al deze mensen, door het niet afdragen van belasting in Nederland, niet meebetalen aan het onderwijs wat zij in Nederland hebben genoten. Dat klopt gedeeltelijk, want schoolgeld/collegegeld zal betaald zijn, door hen zelf of hun ouders. Maar goed, ik snap de strekking.

Je woont er leuker dan in de Schilderswijk
Natuurlijk zeggen die topsporters, inclusief Max, dat ze er zijn gaan wonen voor de mooie omgeving en natuur. Net zoals veel mensen zeggen de Playboy te lezen vanwege de scherpe artikelen over wetenschap en economie. Maar Max doet niets onwettigs. Als de wet jou de mogelijkheid biedt om geen dief van je eigen portemonnee te zijn, wat doe jij dan?
Monaco biedt rijke topsporters een belastingvrije vluchthaven. Wij als Nederland bieden multinationals een belastingvrije vestigingsplaats. We zijn dus geen haar beter. Nederland en Monaco doen hetzelfde, het verschil zit ‘m in de doelgroep.
“Maar die multinationals zorgen toch voor werkgelegenheid?”, hoor je dan vaak zeggen. Ja, dat klopt. Maar het midden en kleinbedrijf in Nederland zorgt tezamen ook voor heel veel werkgelegenheid, en die krijgen die voordeeltjes niet. Is het dan heel raar dat sommige Haagse ondernemers heel graag de partijkas van Richard de Mos willen spekken? Die doen in het klein wat Unilever doet in het groot. Goed voorbeeld doet goed volgen zullen we maar zeggen.

Laat over een ding geen misverstand bestaan; de vele tientallen of zelfs hondertallen miljoenen die veel mensen (waaronder topsporters) verdienen zijn eigenlijk best walgelijk. Het is bepaald niet eerlijk verdeeld in de wereld. Maar moeten we dan als eerste steeds die topsporters noemen als we een schuldige proberen aan te wijzen? Moet Messi dan tegen z’n nieuwe werkgever zeggen ‘Nee joh, ik doe het wel voor de helft of minder.’?
Ook als het gaat om toernooien in foute landen zijn we er als de kippen bij om te roepen dat de sporters in verzet moeten komen. Maar… de sporters hebben die deal met dat foute regime niet gesloten. Zij trainen dag in dag uit keihard voor dat ene moment, dat WK toernooi of die Olympische Spelen. En dan moeten de sporters een statement maken of zelfs hun droom maar opgeven en de boel boycotten? Kom op zeg. De heren die zo’n deal hebben gesloten zitten jaren later nog steeds op hun plek en zijn alweer bezig met de volgende foute deal.

En Max?
Ach, hij heeft de economie in Zandvoort een enorme boost gegeven en de Prins z’n imago wat opgepoetst. Hij heeft veel Nederlandse ouders hoofdpijn bezorgd. (Papa, mama, ik wil niet op voetbal, ik wil op Formule 1)
En of alle sponsors op zijn race-overall wel deugen? Vast niet.
Ik vind het niet zo verbazingwekkend dat Max zijn zaakjes op deze manier geregeld heeft. Het zou pas verbazingwekkend zijn als hij in Nederland was blijven wonen en hier keurig een fiks bedrag aan belasting zou afdragen. Dit moet je niet afwentelen op Max, dit heeft te maken met (internationale) regelgeving die gewoon niet deugt. De regelgeving in Monaco maakt dit mogelijk en legaal. Monaco zit niet in de Europese Unie. Maar nogmaals, onze regelgeving is niet veel anders, Nederland is ook een belastingparadijs (voor multinationals).

Buiten de F1 heeft Max net zo’n steile leercurve gehad als in de F1. Wij van de F1-quiz maakten er jaren geleden, ten tijde van de bootvluchtelingencrisis, al eens een cartoon over.

Max zal nooit een Sebastian Vettel worden. Vettel gaf vorig jaar in een Engelse talkshow ruiterlijk toe dat de sport waarin hij groot is geworden en waar hij ontzettend veel van houdt eigenlijk niet strookt met zijn opvatting over hoe we met de natuur zouden moeten omgaan.Vettel draagt regenboogshirts bij GP’s in landen waarvan je als homo zou denken ‘daar wil ik niet dood gevonden worden, dus ga ik er maar niet heen’. Vettel deed ook iets voor bijen. Maar ook Vettel heeft z’n schaapjes op het droge, de sport is goed voor hem geweest. Aardige gozer. Seb deugt.


Maar Max zal ook nooit een Lewis Hamilton worden. Lewis Hamilton hield een paar jaar geleden een heel betoog op twitter dat we toch vooral beter met de oceanen om moesten gaan. Bij deze oproep stond een filmpje waarin je hem samen met z’n hond zag … op zijn speedboot.Ik wil Lewis niet gaan bashen, ook hij deugt best wel, net als Max trouwens. Als er iets niet deugt dan is het misschien het systeem, het mechanisme wat ervoor zorgt dat sporters belachelijke bedragen aangeboden krijgen voor hun diensten. Dat systeem kan de sporters zulke bedragen bieden omdat wij (prijzige) kaartjes kopen voor voetbalwedstrijden en races, en omdat wij abonnementjes op sportzenders nemen om naar die sport te kijken. Hoe meer kijkers bij een sport, hoe meer er door die sporters verdiend wordt.


En inderdaad, in Monaco wonen geen korfballers.

marcel
Author: marcel

Geef een reactie

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Petra

  De spijker op z’n kop dit stukje , ook top tenissers en zelfs ( naar verhouding) top darters verdienen gruwelijke bedragen.
  Daar kan je hele volksstammen mee voeden.
  Maar met z’n allen in Monaco, het belastingparadijs, mijn zegen hebben ze.

 2. De spijker op z’ n kop dit stukje, ook top tenissers en zelfs ( naar verhouding ) top darters verdienen gruwelijke bedragen.
  Daar kan je hele volksstammen mee voeden.
  Maar met z’n allen in Monaco , het belastingparadijs , mijn zegen hebben ze