Circuit Zandvoort
ANP DUTCHPHOTO

LENGTE CIRCUIT: 4,252 km
RONDERECORD: 1:11.097 (L. Hamilton, 2021)
POLE 2021: Max Verstappen
POLE-TIJD 2021: 1:08.885
SNELSTE RACERONDE 2021: Lewis Hamilton 1:11.097
TOP 3 RACE 2021: 1 Verstappen 2 Hamilton 3 Bottas

Zolang Max Verstappen of een andere Nederlander in kansrijke positie is voor het WK zit Zandvoort wel goed op de kalender. Het geld is er om de boel te financieren en het publiek is er om het circuit massaal oranje te kleuren. Wat wil je als Formule 1 organisatie nog meer?

Volgens mij was het Toto Wolff die zei dat Zandvoort de organisatiestandaard aanzienlijk had verhoogd. Het team van Jan Lammers, de prins en Robert van Overdijk heeft verleden jaar dan ook een fantastisch evenement neergezet.

Laten we dan maar even het gedoe vergeten met artiesten die gratis moesten optreden, het gekonkel met de milieugroeperingen en het gezanik dat heel Zandvoort en omgeving drie dagen in de file zou staan. Het gratis optreden werd opgehelderd en excuses voor aangeboden. Wat milieuaspecten voldeed het evenement aan alle eisen. Er loopt nu wel een bodemprocedure om te beoordelen of de eisen wel deugen, dus dat wordt vervolgd. En het verkeer? Werd op typisch Nederlandse wijze opgelost: enorme fietsenstallingen. De buitenlanders stonden met verbazing te kijken.

Het enige waar je twijfel over kon hebben was het circuit. Niet wat uitdaging betreft want dat zat wel goed. De banking in Hugenholtz en in de Arie Luyendykbocht was uniek en er zijn andere circuits die ook overwegen om bochten op deze manier aan te passen om betere wedstrijden te krijgen.

Hugenholtz was ontworpen om meerdere lijnen te kunnen rijden zodat het verschil kon worden gemaakt richting Scheivlak. Helaas zagen we die lijnen alleen in de eerste ronde en verder nam iedereen de bocht hoog.

Ferrari is rood, maar Zandvoort is oranje

De Arie Luyendyk bocht was met banking grofweg een verlengde van het rechte stuk. Met DRS hielp dat wel met inhalen. Niettemin waren er niet heel veel geslaagde inhaalpogingen te zien op Zandvoort. Blijkbaar leende het circuit er zich niet voor.

Maar goed, genoeg gejammerd. Het was een verademing om in 36 jaar weer eens een Formule 1 race op Zandvoort te zien. Het maakt wel een beetje trots. Formule 1 demo’s zijn natuurlijk leuk maar gaven toch altijd het gevoel dat we het daarmee maar moesten doen. En dat stemde wat triest…

Maar met een optimistische kijk op de zaken wist Lammers alle neuzen de juiste kant op te laten wijzen. Zelfs gesprekken met tegenstanders van het evenement wist de geboren Zandvoorter met een verbazingwekkende openheid en belangstelling in te gaan. Op de achtergrond regelden Overdijk en de Prins de rest.

De vraag die nu gesteld kan worden: komen mensen voor Verstappen, of beter, voor een kampioenskandidaat? Of komen ze voor de Formule 1? Dus de grote vraag: overleeft Zandvoort ook als Nederland geen titelkandidaat meer heeft?

Het Scheivlak zal nog altijd bepalen wie out-of-talent is

We gaan het zien, maar de eerste 10 jaar zie ik Verstappen de tribunes nog wel vullen…

Terug naar circuits