Williams

Opgericht door : Frank Williams en Patrick Head
Chassis: Williams FW43B
Motor: Mercedes
Technisch manager: Francois-Xavier Demaison
Actief: 1969 – 1975, 1977 – heden
Teambaas: Jost Capito
Coureurs: Nicholas Latifi (6), George Russell (63),
Testrijder: Roy Nissany, Jack Aitken, Jamie Chadwick

Teamstamboom: Williams (1977 – heden)

Dit is jaar 1
Jaar 1 na Williams. Want het team is alleen nog in naam Williams, en het heeft ook nog steeds hetzelfde adres. Maar een Williams vind je er niet meer. Hooguit zoon Mark in het bedrijfsonderdeel dat de oude wagens onderhoudt en de eigenaren ervan technische ondersteuning biedt: Williams Heritage.
Misschien laten Claire en Frank zo af en toe hun neus nog wel zien bij het team of bij het zusterbedrijf Williams Advanced Engineering.
In Monza 2020 viel het doek voor de familie Williams in de Formule 1 en zo viel het doek voor de laatste garagiste. Ok, McLaren is er ook nog maar dat team is allang onderdeel van een groter industrieel geheel.

De nieuwe eigenaar
Het team is nu eigendom van een of andere investeringsmaatschappij genaamd Dorilton Capital en dat heeft Jost Capito aangesteld als directeur en Simon Roberts als teamleider. Beiden hebben gelukkig wel de nodige motorsportervaring, o.a. bij McLaren. Claire Williams werd ook een positie aangeboden maar daar bedankte ze voor.
Als ik op de Williams website ga zoeken naar technisch personeel dan verdwaal ik tussen coureurs (goed!) en juridisch, financieel en marketing personeel (oh jee). Waar zijn die techneuten? EDIT, op 23 maart, 3 dagen voor de eerste vrije training, is dan toch het bericht gekomen dat er een technisch manager is aangesteld: Francois-Xavier Demaison. Lekker op tijd.

Nu beweert al het personeel wel affiniteit met de racerij te hebben. Een paar ervan zijn amateurracers maar het doet me toch een beetje denken aan de mensen van Spyker die in 2007 het oude Midland, voorheen Jordan, wel even naar de top zouden leiden. We weten hoe dat gelopen is.

Williams in 2021
De Williams van dit jaar is een doorontwikkeling van de wagen van vorig jaar. Op zich begrijpelijk want in 2022 hebben we weer andere reglementen. Maar toch, het is niet heel waarschijnlijk dat Williams dit jaar van de laatste plaats in de WK stand af komt.

Voor de rijders wordt het dan ook een lang jaar. George Russell liet in Bahrein tijdens zijn invalbeurt bij Mercedes zien dat hij aan het andere uiteinde van de startgrid thuishoort en bevestigde dat hij een wereldkampioen in de maak is. Lewis Hamilton wist niet hoe snel hij weer fit moest worden (en eigenlijk was hij dat nog niet in Abu Dhabi) want zijn opvolger sleep de messen. Met die invalbeurt werd getoond hoe zonde het is dat Russell zijn tijd moet verdoen bij Williams.

En Latifi? Tsja, die zal het misschien ook wel zat worden om altijd maar in de kelder van de Formule 1 te moeten rondrijden. Wellicht kan hij bij z’n vader gaan zeuren om sneller speelgoed…

Russell en Latifi, de ene is het Williams van vroeger, de andere vertegenwoordigt het Williams van morgen. Maar als Hamilton er mee zou stoppen voorzie ik voor de vertegenwoordiger van vroeger een grotere toekomst….

Terug naar teams