Williams

Opgericht door : Frank Williams en Patrick Head
Chassis: Williams FW46
Motor: Mercedes
Technisch manager: Pat Fry
Actief: 1969 – 1975, 1977 – heden
Teambaas: James Vowles
Coureurs: Logan Sargeant (2), Alex Albon (23),
Testrijder:

Teamstamboom: Williams (1977 – heden)

Verleden jaar schreven we in onze bijdrage over Williams dat Alex Albon geen nieuwe Alan Jones was. Dat is hij wellicht nog steeds niet. Niettemin wist de Thai in 2023 het puntentotaal van Williams in z’n eentje meer dan te verdrievoudigen: het ging van 8 naar 28, waarvan er 27 van Albon waren. Logan Sargeant was verantwoordelijk voor het resterende puntje. Wellicht had er nog meer ingezeten als Sargeant niet zoveel stuk had gemaakt.

Een succesvol team is opgebouwd op stabiliteit en betrouwbaarheid. Zo deden Williams oprichters Sir Frank en Patrick Head dat met het aanstellen van Alan Jones, samen met betrouwbare techneuten als Frank Dernie en Neil Oatly. Enkele routiniers als teamgenoot voor Jones erbij en een topteam was geboren.

Dat zal tegenwoordig niet meer zo snel gaan maar Red Bull en Mercedes bewezen de afgelopen 10 jaar dat alleen stabiliteit en betrouwbaarheid goed werken. Ferrari bewees dat het tegenovergestelde niet werkt.

James Vowles heeft er nu een jaar als kersverse teambaas opzitten. Als hij de stijgende lijn weet door te zetten kennen we hem straks niet meer van de af-en-toe gehoorde zin “Vallteri, it is James” maar meer als de waardig opvolger van Frank Williams.

Maar wat kunnen we verwachten van het team? Albon is de ervaren kracht en kan zonder al te veel druk prima werk afleveren. Waarschijnlijk wordt hij nog een beetje beter. De echte verbetering zal komen van Sargeant want slechter dan vorig jaar is bijna niet mogelijk. Hij zal ook wel moeten want anders is het waarschijnlijk exit na de laatste Grand Prix en misschien al eerder.

Daarbij zal de voornaamste tegenstand moeten komen van Sauber, Haas en VCARB. Sauber en Haas moeten te verslaan zijn, bij VCARB hangt het er altijd een beetje vanaf hoe goed de wagen is.

Als we naar boven kijken moeten we op Alpine letten. Maar het gat naar de Fransen is erg groot en het lijkt niet heel waarschijnlijk dat dat zomaar gedicht kan worden. Daarbij had Alpine vorig jaar 2 uitschieters in de vorm van podia. De uitschieters van Williams waren 7e plaatsen.

Maar wie-weet, als Alpine, of een ander team uit de top 6, een absolute mislukking neerzet en Williams rustig op z’n stijgende lijn blijft doorgaan kan er een verrassing uitkomen. En wordt Alex Albon toch een nieuwe Alan Jones…

Terug naar teams