Williams

Opgericht door : Frank Williams en Patrick Head
Chassis: Williams FW44
Motor: Mercedes
Technisch manager: Francois-Xavier Demaison
Actief: 1969 – 1975, 1977 – heden
Teambaas: Jost Capito
Coureurs: Nicholas Latifi (6), Alex Albon (23),
Testrijder: Jamie Chadwick

Teamstamboom: Williams (1977 – heden)

Team Williams is er nog, maar Williams is er niet meer. Frank Williams verliet vorig jaar het leven nadat een jaar eerder de familie het team verkocht aan een verzameling investeerders, genaamd Dorilton Capital. Met Frank verdween de laatste garagiste uit de Formule 1, iemand die vanuit zijn eigen garage een eigengebouwde wagen runde en daarmee de wereld veroverde. De toekomst is nu aan de fabrieken, investeringsmaatschappijen en rijke vaders die op zoek zijn naar speelgoed voor hun zonen.

Dorilton Capital heeft Jost Capito aangesteld als directeur en Simon Roberts als teamleider. Beiden hebben gelukkig wel de nodige motorsportervaring, o.a. bij McLaren. Claire Williams werd na de overname ook een positie aangeboden maar daar bedankte ze voor. Francois-Xavier Demaison is als technisch manager is aangesteld.

Nu beweert al het personeel wel affiniteit met de racerij te hebben. Een paar ervan zijn amateurracers maar het doet me toch een beetje denken aan de mensen van Spyker die in 2007 het oude Midland, voorheen Jordan, wel even naar de top zouden leiden. We weten hoe dat gelopen is.

Williams in 2022
Op zich ging het wel aardig met Williams afgelopen jaar. Er werden 23 punten behaald nadat er een jaar daarvoor precies 0 op het conto konden worden bijgeschreven. Nou moet er wel bij gezegd worden dat van die 23 er alleen al 9 in het waterballet van Spa werden behaald. De race waar Russell alleen maar 3 rondjes achter de pacecar hoefde te karren om de punten te incasseren. Maar het was wel knap dat hij als 2e mocht starten…

Het wordt afwachten of Williams het resultaat van 2021 kan verbeteren. Russell is inmiddels naar Mercedes vertrokken. Alex Albon heeft hem opgevolgd en het zal interessant worden of hij Russell kan doen vergeten. Bij Red Bull kon Albon soms verrassen maar veel vaker vielen zijn prestaties tegen. Bij Williams is de druk echter een stuk lager dus mogelijk kan hij mooie prestaties neerleggen. Hij heeft een 2e kans gekregen en hij zal ‘m met beide handen moeten pakken, anders kan het wel eens definitief exit zijn.

En Latifi? Die blijft toch de naam hebben dat hij alleen maar vanwege papa’s rijk gevulde beurs in de Williams zit. En die naam heeft hij natuurlijk terecht want het is gewoon zo. Neemt niet weg dat als je de 9 punten die Russell op Spa gratis meekreeg niet meetelt, beide Williams rijders exact hetzelfde aantal punten hebben gescoord verleden jaar. Niet slecht voor een pay-to-play rijder. Of gewoon heel matig van een vermeend supertalent?

Dus wat wordt het in 2022 voor Williams? Een Red Bull scholier die zijn vleugels heeft moeten inleveren en een ride buyer. Beide kunnen verrassen, beide kunnen teleurstellen. Echter, hoe goed het ook wordt, ik denk niet dat ze het niveau van Haas en Alfa Romeo zullen ontstijgen, tenzij Aston Martin of Alpine en consorten de plank verschrikkelijk misslaan….

Terug naar teams