Toro Rosso

Opgericht door: Renault
Chassis: Renault RS18
Motor: Renault
Technisch manager: Bob Bell
Actief: 1977 – 1985; 2001 – 2012; 2016 – heden)
Teambaas: Cyril Abiteboul
Coureurs: Nico Hulkenberg (27), Carlos Sainz jr. (55)
Testrijder:

Teamstamboom: Toleman (1981 – 1985); Benetton (1986 – 2000); Renault (2001 – 2012); Lotus (2012 – 2015); Renault (2016 – heden)

Rode Stier junior heeft als doel jonge coureurs te laten rijpen in de Formule 1. En gezien de stroom aan talenten die het team heeft voortgebracht dan is dat doel ook wel bereikt. Want wie reden er o.a. voor het team en wat is er van hen geworden: Vettel, 2007 en 2008, 4 maal wereldkampioen. Sebastian Buemi, 2009, 2010 en 2011, al jaren één van de koplopers in de WEC en Formule E. Daniel Ricciardo, 2012 en 2013, 5-voudig Grand prix winnaar. Carlos Sainz jr., 2015, 2016 en 2017, solide Formule 1 carrière en nu Renault fabrieksrijder. Vitantonio Liuzzi en Scott Speed kwamen wat minder terecht maar racen nog altijd. Sebastian Bourdais kwam uit de USA over na 4 Champ Car titels, slaagde niet bij Toro Rosso maar is sindsdien weer een veelgevraagd coureur aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Jean Eric Vergne rijdt tegenwoordig met wisselend resultaat Formule E. Kvyat leek op weg naar sterrenstatus maar daar kwam een Nederlander tussendoor. En dat verhaal kennen we allemaal wel. En Jaime Alguersuari is een succesvol DJ geworden.

Toro Rosso begon zijn leven als Minardi in 1985. Het was een klein sympathiek team, opgericht door GianCarlo Minardi, te klein om te kunnen wedijveren met Ferrari of Alfa Romeo, maar te groot voor prullenbakteams als Osella en Coloni. Minardi bracht enkele talenten voort, met name Alessandro Nannini die later een Grand prix zou winnen voor Benetton maar helaas zijn beloftevolle carrière moest afsluiten na een helicopterongeluk. En ook latere Grand prix winnaar Giancarlo Fisichella maakte zijn debuut voor het team uit Faenza.
Geld was er altijd te weinig en in 2001 werd Minardi met hulp van Bernie Ecclestone uitgekocht door de Australische vliegtuigondernemer Paul Stoddard. Ook onder Stoddard was het elk dubbeltje omdraaien maar niettemin wist de Australier wel een paar talenten voort te brengen: Fernando Alonso reed zijn eerste kilometers in de Formule 1 voor het team, evenals Mark Webber en de latere Indycar racewinnaar Justin Wilson. En in 2003 reed ook Jos Verstappen een seizoen voor de Italianen. Dus bij beide teams waar Max Verstappen heeft gereden in de Formule 1 is zijn vader ‘m voor gegaan.

In 2005 hadden we de unieke situatie dat er 2 Nederlanders bij 1-en-hetzelfde team reden: Robert Doornbos en Christijan Albers reden 8 races lang samen voor het team. Toen hun geld op was, was het ook meteen over-en-uit voor Stoddard die de boel verkocht aan Red Bull en naar Amerika vertrok voor een seizoen Champ Car, met Doornbos.
En zo had Red Bull vanaf 2006 twee Formule 1 teams….

In 2018 zal Toro Rosso rijden met Pierre Gasly en Brendon Hartley. Gasly en Hartley, een lekker stel. Gasly maakt al een paar jaar deel uit van het Red Bull drivers programma en geldt dus als een doorstromer. Hartley keert na vele jaren weer terug bij Red Bull, tussendoor is hij wereldkampioen in de WEC geworden en heeft de 24 uur van Le Mans gewonnen. Die weet wel hoe hij een wagen over de finish weet te krijgen. Geheel naar Toro Rosso traditie zullen Hartley en Gasly wel worden losgelaten met het motto “maak plezier maar rijdt mekaar niet van de baan”. Aan het eind van het jaar zullen we dan wel zien wie er het beste is…..

Terug naar teams