Alpha Tauri

Opgericht door: Dietrich Mateschitz
Chassis: Alpha Tauri AT03
Motor: Honda
Technisch manager: Jody Egginton
Actief: 2006 – heden
Teambaas: Franz Tost
Coureurs:  Pierre Gasly (10)  Yuki Tsunoda (22)

Testrijder:

Teamstamboom: Minardi (1985 – 2006);  Toro Rosso (2006 – 2019); Alpha Tauri (2020 – heden)

Alpha Tauri, bron en afvoerputje ineen. Bedoeld als kweekvijver voor jong talent wat nog te licht is voor het zware Red Bull, maar ook een team waar menig veelbelovend coureur zijn Waterloo heeft gevonden. En in een enkel geval zelfs meer dan één keer, herinnert iemand zich Daniil Kvyat nog?

Dat rijders een 2e en soms een 3e kans kregen ligt aan het feit dat de Red Bull talentenpool een tijdje droog heeft gestaan. Kvyat mocht dus drie keer voor het team aantreden. En Pierre Gasly is ook al aan zijn 2e carrière bezig bij het team.

Maar met het aantrekken van Yuki Tsunoda is er toch weer een Red Bull talent opgedoken. Dat er een Japanse motor achter in de wagen ligt zal daar ook wel iets mee te maken hebben…

Heeft Tsunoda nog extra kansen nodig?

Nou, zeker in de eerste helft van het jaar leek het erop dat het verblijf van Yuki bij Alpha niet lang zou duren. Hij was dan wel snel, maar vaak ook snel stuk. Hij deed Franz Tost meermalen uitgebreid nee schudden en als dat gebeurt moet je uitkijken.

In de 2e helft begon Yuki echter de weg naar voren te vinden met als hoogtepunt de 4e plaats in de finale van Abu Dhabi. Die prestatie ging een beetje verloren in het gekrakeel rond de titelstrijd…

Is Gasly nog steeds een talent?
Gasly is een vreemd figuur. Hij kreeg een kans in een Red Bull in 2019 en greep die niet met beide handen aan. Of zijn handen waren nat van het angstzweet, van de zenuwen, wie zal het zeggen? Na amper een half jaar zat de Fransman al weer bij Toro Rosso, de voorloper van Alpha Tauri. En meteen gingen zijn prestaties omhoog, met een 2e plaats in Brazilië en een prachtige overwinning verleden jaar in Monza. Ok, toegegeven, daar vielen wel een paar rijders uit, maar hij was toch maar mooi op de juiste plek op het juiste moment.

Gasly lijkt het beste thuis in een omgeving waar grootse prestaties niet direct in de lijn der verwachtingen liggen. Goede rijder, maar geen topper. Want hij kan ook niet zingen.

Wat kunnen wij verder van het team verwachten?
Zoals ieder jaar roept teambaas Tost dat ze voor de top 5 gaan. Maar Alpine, Aston Martin, McLaren en Ferrari willen dat ook. En dus werd het team verleden jaar 6e. Het team bevindt zich nu eenmaal in een ondiepe vijver met een paar grote haaien.

De aanvoer van onderdelen vanuit Red Bull zal echter doorgaan dus als de Red Bull goed is, is de Alpha Tauri dat ook. Hetzelfde geldt voor Honda en met een Japanner in het team zijn de medewerkers van Honda wellicht nog gemotiveerder. En daar kan een Nederlander ook profijt van trekken….

 

Terug naar teams