Toro Rosso

Opgericht door: Dietrich Mateschitz
Chassis: Toro Rosso STR14
Motor: Honda
Technisch manager:
Actief: 2006 – heden
Teambaas: Franz Tost
Coureurs:  Alex Albon (23), Kvyatt (26)

Testrijder:

Teamstamboom: Minardi (1985 – 2006);  Toro Rosso (2006 – heden)

Rode Stier junior heeft als doel jonge coureurs te laten rijpen in de Formule 1. En gezien de stroom aan talenten die het team heeft voortgebracht dan is dat doel ook wel bereikt. Want wie reden er o.a. voor het team en wat is er van hen geworden: Vettel, 2007 en 2008, 4 maal wereldkampioen. Sebastian Buemi, 2009, 2010 en 2011, al jaren één van de koplopers in de WEC en Formule E. Daniel Ricciardo, 2012 en 2013, 5-voudig Grand prix winnaar. Carlos Sainz jr., 2015, 2016 en 2017, solide Formule 1 carrière en nu bij Mclaren.

Vitantonio Liuzzi en Scott Speed kwamen wat minder terecht maar racen nog altijd. Sebastian Bourdais kwam uit de USA over na 4 Champ Car titels, slaagde niet bij Toro Rosso maar is sindsdien weer een veelgevraagd coureur aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Jean Eric Vergne rijdt tegenwoordig met wisselend resultaat Formule E. Kvyat leek op weg naar sterrenstatus maar daar kwam een Nederlander tussendoor. En Jaime Alguersuari is een succesvol DJ geworden.

Toro Rosso begon zijn leven als Minardi in 1985. Het was een klein sympathiek team, opgericht door GianCarlo Minardi, te klein om te kunnen wedijveren met Ferrari of Alfa Romeo, maar te groot voor prullenbakteams als Osella en Coloni. Minardi bracht enkele talenten voort, met name Alessandro Nannini die later een Grand Prix zou winnen voor Benetton maar helaas zijn beloftevolle carrière moest afsluiten na een helicopterongeluk. En ook latere Grand Prix winnaar Giancarlo Fisichella maakte zijn debuut voor het team uit Faenza.
Geld was er altijd te weinig en in 2001 werd Minardi met hulp van Bernie Ecclestone uitgekocht door de Australische vliegtuigondernemer Paul Stoddard. Ook onder Stoddard was het elk dubbeltje omdraaien maar niettemin wist de Australiër wel een paar talenten voort te brengen: Fernando Alonso reed er zijn eerste kilometers in de Formule 1, evenals Mark Webber en de latere Indycar racewinnaar Justin Wilson. En in 2003 reed ook Jos Verstappen een seizoen voor de Italianen. Dus bij beide teams waar Max Verstappen heeft gereden in de Formule 1 is zijn vader ‘m voor gegaan.

In 2005 hadden we de unieke situatie dat er 2 Nederlanders bij één-en-hetzelfde team reden: Robert Doornbos en Christijan Albers reden 8 races lang samen voor het team. Toen hun geld op was, was het ook meteen over-en-uit voor Stoddard die de boel verkocht aan Red Bull en naar Amerika vertrok voor een seizoen Champ Car, met Doornbos.
En zo had Red Bull vanaf 2006 twee Formule 1 teams….

Toro Rosso heeft een jaartje rijdende testbank achter de rug met Honda. Dat deed Honda al eens eerder met het Spirit team in 1983. Een jaartje van alles uitproberen en na een tevredenstellend resultaat werden de motoren in de wagens van Williams geschroefd met bekend gevolg en resultaat. Spirit mocht vervolgens een andere motor gaan zoeken.

In dit geval mocht Toro Rosso de motoren houden terwijl Red Bull de nieuwe exemplaren kreeg met daarbij uiteraard de testresultaten van Toro Rosso.

Wellicht kunnen de Honda motoren dezelfde vruchten afwerpen als bij Red Bull. Laten we hopen dat het geen wrange vruchten zijn.

Terug naar teams