Het valt me op dat de media al spreekt over Vettel die onder de druk bezwijkt, dat Ferrari weer een kampioenschap weggooit.

Ergens bevreemdt me dat aangezien dat vooral wordt geschreven naar aanleiding van zijn fout in Monza waar hij zich liet opnaaien door Lewis Hamilton, terwijl het een week eerder nog Hosanna was na een foutloze race en dito overwinning op Spa. Toen kon je volgens iedereen wachten op het moment dat Mercedes definitief het onderspit ging delven.

Wat dat betreft kan er veel veranderen in een week. Ergens vond ik het belachelijk dat Vettel nu ineens kansloos zou zijn totdat ik me bedacht dat hij in Duitsland ook al een zekere overwinning in de bandenstapels gooide…

Is het silly season bezig, je kunt dan ook zeggen dat het swing season bezig is. Elke week heeft de pers weer een andere favoriet voor de titel en omdat er nog maar 2 kandidaten zijn swingt de mening van de kranten dus voortdurend heen en weer tussen het duo dat aanspraak maakt. We zullen zien wanneer swing season eindigt.

Waar zo te zien het swing season over is is bij het team van Red Bull waar de overhand definitief in het Verstappen kamp is beland. Het zou ook een beetje vreemd zijn als de vertrekkende Ricciardo nog het voortouw zou nemen. Een vertrekkende coureur heeft nooit het team achter zich, een enkele uitzondering daargelaten. De meeste aandacht gaat toch altijd uit naar de blijvende rijder.

Ondertussen swingt de vraag wie Pierre Gasly gaat opvolgen bij Toro Rosso alle kanten uit. De talentenpool van de energieleverancier staat droog en dus wordt er over de bodem van het vuilnisvat geschraapt. Kvyat maar weer, terwijl hij al twee keer op de afvalberg is gegooid? De namen Vergne en zelfs Buemi duiken al op. Volgens mij heeft Christian Klien ook nog wel ruimte in zijn agenda en zit David Coulthard toch al elke twee weken interessant te doen op het circuit dus er zijn nog wel wat mogelijke kandidaten te vinden.

Waar in het voorjaar de vorm van Grosjean resoluut een ritje uitgang betekende zijn de kansen van de Fransman ineens weer de andere kant uitgevlogen. Hij werd niettemin gediskwalificeerd op Monza maar reed verder een uitstekende race en bleef het hele weekeinde Magnussen voor. En zo is Grosjean weer richting het Stay vakje aan het schuiven.

Alonso heeft inmiddels een daagje getest met Andretti Autosport op Barber maar of dat een overstap naar Indycar betekent is nog niet bekend. Overigens dacht iedereen dat Honda niet wilde dat Alonso weer met hun motoren zou rijden maar dat klopt niet. Ten eerste is de Indy Honda niet van Honda maar van HPD, een bedrijf uit Californië waar Honda wat geld in heeft zitten, meer niet. Ten tweede schijnt Toyota er wat moeite mee te hebben dat hun sterrijder in de WEC met spul rondrijdt waar de naam van de concurrent opstaat. Maar wellicht kan de Spanjaard nog aan de slag in NASCAR als het voor Toyota werkelijk zo’n probleem is, en anders in de Rallysport. Kan Fred even bij Raikkonen op de koffie.

Overigens schijnt Alonso wel een tijd te hebben gezet die een paar tienden zat onder de poletijd die Newgarden in april neerzette…

Nu op naar Singapore. Ferrari was daar vorig jaar snel en snel stuk, een snelle Verstappen met zich meenemend. Hamilton swingde op het podium en lachte zich rot. Laten we hopen dat de Nederlander zijn swingende start van vorig jaar het swingend vervolg kan geven die hij vorig jaar al verdiende…