Seizoensvragen 2023, de juiste antwoorden.

Het seizoen zit erop. Na 22 Grand Prix, 6 sprintraces, 1 geannuleerd weekend en veel vermaak, plezier en soms wat ergernis zit het er dan echt helemaal op. Een jaar om nooit te vergeten, want Max was onverslaanbaar. Met ongekende cijfers en bijbehorende prestaties heeft Max zijn stempel op dit seizoen gedrukt. En wat de omstandigheden ook waren, zon, regen, botsing of tijdstraf, Max won gewoon. Voor aanvang van het seizoen hadden wij (van dit verdomd leuke spelletje) weer wat vragen bedacht die over het hele seizoen gingen in plaats van alleen over dat ene weekend. En dat is zoooo lang geleden alweer, dat we de vragen en antwoorden weer even doornemen. Leest u toch vooral even mee, al was het maar om te zien waar u het goed had voorspeld en waar u de plank had misgeslagen.

1. Wie wordt er wereldkampioen bij de coureurs?
Maar liefst 97% van alle deelnemers had deze vraag goed. Alleen Leclerc en Alonso werden als alternatieven genoemd. Het grappige is dat deze beide coureurs qua punten gelijk eindigden…
Maar ver, …heel ver achter Max.

2. Welke team wordt wereldkampioen bij de constructeurs?
Onze deelnemers voelden het al aankomen: 90% van jullie had dit goed. Red Bull 

3. Wie wordt er tiende bij de coureurs?
Bij deze vraag had niemand het goed. Het is Stroll geworden.
Gasly (26%), Ocon (15%) en De Vries (15%) waren de meest gegeven antwoorden.

4. Welke team wordt vijfde bij de constructeurs?
Wij zagen hier Alpine (36%) en McLaren (26%), maar het werd Aston Martin.
15% had dit goed. Het laat overigens wel zien hoe goed onze deelnemers zijn, deze teams werden vierde, vijfde en zesde.    

5. Max Verstappen werd in 2022 wereldkampioen met een voorsprong van 146 punten op de nummer twee. Is de wereldkampioen van 2023 ook zo dominant?
Zo’n overmacht hadden de deelnemers niet verwacht, 44% verwachtte tussen de 50 en 100 punten voorsprong. Het werden er 290!
Ja, erger zelfs, de voorsprong is groter dan 146 punten.  

6. “We zitten in de lift”, zei men bij Ferrari in het begin van seizoen 2022. Maar die lift bleek al snel naar beneden te gaan, ze moesten uiteindelijk nog vechten om de tweede plaats te behouden. Hoe gaat het dit jaar met de Italianen?                    
De andere vraag waar 97% het over eens was. Twee deelnemers hadden een constructeurskampioenschap verwacht, maar de meesten hielden het toch bij
Geen kampioenschappen, ze winnen wel 1 of meer races

7. Mercedes had een moeilijk jaar na acht constructeurskampioenschappen op rij. Slaan ze terug?
62% had liever gezien dat ze weer derde werden, maar 28% was blij met de tweede plaats voor de zwarte Silberpfeilen.
Nee, maar ze schuiven wel door naar de 2e plaats in het constructeurskampioenschap

8. Checo Perez heeft zichzelf tot titelkandidaat gebombardeerd maar David Coulthard (en die kan het weten) heeft gezegd dat Sergio dan eerst “een software-update” nodig heeft. Wie krijgt er gelijk?
Maar liefst 79% had het vertrouwen in Perez dat hij het gat naar Max onder 149 punten kon houden. Dat was wel erg optimistisch, beste deelnemers. 20% zat beter met David.
Max haalt 149 punten of meer dan Checo

9. Carlos Sainz scoorde in 2022 66 punten minder dan Charles Leclerc. Kan Carlos Charles dit jaar bijbenen?                  
Carlos kon Leclerc niet alleen bijbenen, het hele jaar (op België na) had Sainz meer punten dan Leclerc. Tot de race in Abu Dhabi. Toen haalde Leclerc hem in…
Hij is er bijna. De achterstand van Sainz is hooguit 30 punten

10. Niet iedereen had in 2022 verwacht dat Russell Hamilton meteen zou verslaan in het WK. Slaat Lewis terug?
Terugslaan, dat deed Lewis, en hoe! Al is hij niet tevreden over het seizoen (weer geen overwinning), Lewis is toch maar mooi derde in het kampioenschap geworden. En als hij niet gediskwalificeerd was is Austin, dan had hij zelfs zomaar tweede kunnen worden. Russel had wat pech, dat ook, maar 13% zag dit aankomen.
Ja! En hij slaat meteen een groot gat. De voorsprong van Lewis op Russel is meer dan 35 punten

11. Hoe vaak krijgen we een rollende start van de race? (Hierbij gaat het om de eerste start van de race, niet de herstart na een rode vlag)                   
Hier kunnen we kort zijn. 23% had gelijk met:
Nul keer

12. Er werd in 2022 veel verwacht van McLaren na een goed verlopen 2021. Maar het viel tegen, ze eindigden P5 in het constructeurskampioenschap. Kan McLaren zich herpakken?
De verrassing van het tweede deel van het jaar, McLaren. In het begin van het seizoen met moeite uit Q1, later de snelste auto na de Red Bull. Dus in het begin van het seizoen hadden we voor het gemak het juiste antwoord bij deze vraag -samen met 59% van de deelnemers- al gezet op: “Nee, het wordt erger, zelfs geen top 5 in het constructeurskampioenschap”. Maar ze pakten uiteindelijk toch de vierde plaats in het WK en zodoende had slechts 10% van onze deelnemers deze vraag goed.
Ja, ze pakken de vierde plaats in het constructeurskampioenschap weer terug

13. Er zijn dit jaar 2 rookies van de partij: Piastri bij McLaren en Sargeant bij Williams. Gaan ze indruk maken?               
Van Piastri werd veel verwacht, maar ondanks het feit dat hij een sprintrace won en een aantal keer op zaterdag beter was dan Norris, moest hij het qua punten toch afleggen tegen Norris. Van Sargeant werd niet veel verwacht en dat kwam uit. Albon steeg boven zichzelf uit en haalde meer uit de auto dan de auto aankon. 67% van de deelnemers had het goed:
Nee, ze scoren beiden minder punten dan hun teamgenoten

14. Fernando Alonso tegen het zoontje van de baas.
Er waren vier deelnemers die dachten dat Alonso het niet zou halen. Maar het was overduidelijk voor 93%;
Alonso wint het kwalificatieduel en verslaat Stroll op punten

15. De herintredende herintreder (Hulkenberg) tegen Magnussen.
Toen een jaar geleden de Hulk werd aan gekondigd waren er stemmen dat dat wel eens een hele domme fout van Haas kon zijn. En wat blijkt? De Hulk kan verdomd goed kwalificeren! In de race gaat het echter minder met de Haas, maar Hulk heeft toch 6 punten meer gescoord dan Magnussen. Slechts 23% verwachtte dat.
Hulkenberg scoort meer punten

16. Het WK voor de coureurs wordt beslist in:
Zo’n overmacht hadden we niet verwacht. In Qatar, met nog zes Grand Prix te gaan, had Max z’n derde titel al in z’n zak. Dus;
Eerder dan de drie na laatste race.

17. Hoeveel verschillende coureurs winnen een sprintrace in 2023?
Van de zes sprintraces won Max er vier, Perez één en Piastri één. 69% van jullie had dat goed:
Drie coureurs

18. Hoeveel 1-2 overwinningen voor teams zijn er dit jaar te bewonderen?
Met een auto als de Red Bull zouden er toch meer dan de zes (die het uiteindelijk zijn geworden) moeten zijn. En natuurlijk scoorde alleen Red Bull 1-2’s.16% had gelijk met:
6, 7 of 8

19. Ocon en Gasly bij Alpine, dat schijnt een catastrophe te worden. Ze kunnen elkaar tot grote hoogtes stuwen maar het kan ook desastreus uitpakken voor het team dat vorig jaar 173 punten haalde. Hoe zal het dit jaar gaan?
Het was bepaald geen gezonde werkomgeving bij Alpine. Dat beide coureurs nog een podium scoorden was een grote meevaller. Qua punten waren de twee ‘voormalige vrienden’ het meest aan elkaar gewaagd. 54% had het goed. Meer dan 100 punten lukte dan nog, maar meer punten niet.
Déception! Niet meer dan 173 maar wel meer dan 100 punten

20. Nyck de Vries gaat voor z’n eerste volledige jaar bij Alpha Tauri. Hoe gaat de Fries het doen?
Zullen we deze maar snel voorbij laten gaan? 11% van jullie wist het onheil goed te voorspellen:
Helemaal Nycks. 35 punten of minder en achter Yuki

21. We gaan dit jaar 3 maal racen onder de Stars ’n Stripes. De laatste (en enige keer) dat we dat deden, in 1982, nam John Watson de meeste punten mee naar huis. Wie haalt de meeste punten in het Amerikaanse drieluik? Anders gezegd, wie wordt de F1 kampioen van de USA.
Die was weer (te) makkelijk. 92% voorspelde:
Max                          

22. Hoeveel races worden afgevlagd voordat het vooraf vastgestelde aantal rondes is voltooid?
We hadden veel natte races dit jaar, maar geen enkele race werd eerder afgevlagd. 39% had dat vermoeden al:
Nul

23. Hoeveel coureurs halen dit jaar hun 1e overwinning?
Er waren mogelijke kandidaten. Norris, Piastri en als de omstandigheden het toelaten misschien Stroll. Maar dat gebeurde niet. Wel in de sprintrace, maar dat is geen Grand Prix overwinning. 41% van jullie gokte op:
Nul

24. In 2022 scoorden vijf teams minder dan 100 punten in de constructeursstand. Gaan de punten dit jaar wat gelijkmatiger verdeeld worden?
Ik weet niet of we dat meteen ‘gelijkmatiger’ moeten noemen, maar vier teams haalden de 100 bij lange na niet. Waar 44% het dus goed zag. Ja, nog maar 4 teams scoren minder dan 100 punten

25 Hoe vaak is Nyck dit seizoen de hoogst gefinishte Nederlander? (Sprintraces en hoofdraces tellen mee).
Na Engeland wisten we dit antwoord al zeker. Slechts 15% had dit verwacht. 77% had toch wel minimaal een keer verwacht dat Nyck boven Max zou eindigen, maar het werd:
Nul

26. Williams deed het goed in 2021 maar in 2022 was het team weer terug bij af, onderste plek op de ranglijst. Dit jaar…
Zoals hierboven al vermeld, Albon steeg boven de auto uit en zorgde er in z’n eentje voor dat Williams niet meer op die zielige laatste plaats staat, maar 7de. Slechts 11% van jullie had het goed met:
Beter! Plaats 6 of 7

27. Hoeveel verschillende coureurs rijden dit jaar een race en/of een sprintrace?
We waren vrij constant dit jaar. Alpha Tauri was het team waar de rijderswissels allemaal plaatsvonden. Van Nyck naar Lachebekje, naar Lawson en weer terug naar Lachebekje. Dat maakte het totaal aantal 22. 79% van jullie had het goed met:
21 of 22

28. Sauber/Alfa Romeo gaat overgenomen worden door Audi. In 2026 is het team geheel van de Duitsers. Geeft dat het team al vleugels of wordt de winkel simpelweg opengehouden totdat Audi de inrichting heeft neergezet? Vorig jaar scoorden ze in totaal 55 punten.
Oh ja, hoor ik u denken, Audi. Daar is het wat stil gebleven dit jaar. En de resultaten waren ook niet om over naar huis te schrijven. 16 puntjes scoorden ze. En 15% van onze deelnemers had dat ook verwacht:
Audi houdt de winkel open maar meer ook niet, 55 punten of minder

29. Hoe vaak haalt een Williams rijder Q3? (als beide rijders tegelijk Q3 halen, dan telt dat als 1 keer)
Albon was het hele jaar sneller dan Sargeant. Bij elke kwalificatie. Dus als we elke keer dat Albon Q3 haalde tellen, dan weten we dat het er zeven zijn. Twee keer kwam Sargeant er ook bij. Slechts 30% van jullie had deze vraag goed:
6, 7 of 8.

30. In hoeveel gevallen levert de snelste ronde ook een punt op voor de betreffende rijder?
Slechts 3% dacht dat dat in alle gevallen zou zijn, maar nee. Twee maal, om te beginnen bij de eerste race, werd het punt voor snelste ronde niet gegeven. Het goede antwoord werd door 59% van jullie gegeven:
Niet in alle gevallen maar meer dan 19 keer

31. Hoeveel verschillende coureurs behalen dit jaar een top 3 plek in de races en de sprintraces? Let op: Het gaat om coureurs die bij de ceremonie op het podium staan ongeacht eventuele latere straffen of penalty’s.
Van de top 6 teams hebben alle coureurs op het podium gestaan, behalve Stroll. Dus 11 coureurs van 6 teams (om vast vooruit te lopen op de volgende vraag…) 31% had het goed en zei:
10 tot 20

32. Hoeveel verschillende teams slagen er dit jaar in om een podiumplaats te behalen?
Red Bull (natuurlijk), Aston Martin, Mercedes, Ferrari, Alpine en McLaren, de zes teams die rijders op het podium hadden staan. Van alle deelnemers had 30% het bij het rechte eind:
6, 7 of 8.

33. Hoe vaak start de snelste rijder in Q3 niet vanaf de pole van de daaropvolgende (sprint)race?
Vorig jaar hadden we meer ‘engine penalties’ omdat de teams minder motoren per jaar hadden. Toen kwam het dus wel eens voor dat iemand die snelste was in Q3 toch niet vooraan mocht starten. En dit jaar? Daar moesten we dit jaar lang op wachten. In België kreeg Max 5 gridplaatsen straf omdat hij onderdelen van de versnellingsbak had vervangen. En daar bleef het bij. Dus de 85% van jullie kregen gelijk:
1 t/m 5 keer

34. Max heeft goede voornemens gemaakt voor 2023.
1. Monaco winnen en revanche nemen voor vorig jaar.
2. Zandvoort weer winnen..
3. Checo een keertje wel voorbij laten.
4. Weer een keertje “spinnen en winnen” in een race (spinnen telt alleen als het een volledige 360 graden is).
Hoeveel voornemens gaan uitkomen?
Zou Max echt gedacht hebben aan goede voornemens? Checo een keer voorlaten zat daar zeker niet bij. Checo op zijn plek zetten waarschijnlijk wel… Monaco winnen en Zandvoort weer winnen was iets dat hij graag wilde en wat ook lukte. Die 360 graden spin in Hongarije vorig jaar was natuurlijk een foutje dus volgde dit jaar geen herhaling. Het bleef dus bij de eerste twee van ons lijstje. 69% van onze gewaarde deelnemers dacht dat ook:
Twee voornemens komen uit.

35. Gaat Daniel Ricciardo dit jaar nog 1 of meer races rijden?
Dat was een goed bedachte vraag van ons, want inderdaad, hij ging weer racen. Maar niet als vervanger voor een Red Bull coureur, maar wel voor een Alpha Tauri coureur. En dat slachtoffer werd onze landgenoot Nyck. 18% had het goede antwoord:
Ja, maar hij vervangt niet Max of Perez

En zo zit het seizoen erop en zitten ook onze seizoensvragen erop.
LPS1967 heeft de race-quizzen gewonnen en Rosie was winnares van de seizoensvragen.
De totaalscore is een overwinning geworden voor LPS1967.

Voor wie zijn antwoorden (en die van de andere deelnemers) op de seizoensvragen nog eens terug wil zien, hier kun je een Excel bestandje downloaden.

Gefeliciteerd iedereen!

Wij van de F1-quiz willen jullie hartelijk bedanken voor het meedoen.

 
Volgend seizoen gaan we natuurlijk weer door met ons verdomd leuke spelletje. Het gaat ons tiende F1-quiz seizoen worden!

Wij vonden het wederom leuk om de quiz te maken en we hopen dat jullie er veel plezier aan hebben beleefd. Maak jullie vrienden, familie, collega’s, vage bekenden en toevallige voorbijgangers op ons verdomd leuke spelletje attent en haal ze over om in 2024 ook mee te doen.
Hoe meer zielen…

Alvast fijne feestdagen en tot volgend jaar!