Alfa Romeo Racing

Opgericht door Peter Sauber
Chassis: Alfa Romeo 159
Motor: Ferrari
Technisch manager: Simone Resta
Actief: 1993 – heden
Teambaas: Frédéric Vasseur
Coureurs: Kimi Raikkonen (7), Antonio Giovinazzi (99)
Testrijder: Tatiana Calderon, Robert Kubica

Teamstamboom : Sauber (1993 – 2004) ; BMW Sauber (2005 – 2008) ; Sauber (2009 – 2018), Alfa Romeo (2019 – heden)

Alfa Romeo, voorheen Sauber. Was een beetje saaie ploeg Sauber, niet zozeer vanwege de rijders, hoewel H.H. Frentzen er ook gereden heeft. Maar meer vanwege de behoudende tactiek tijdens de GP’s en vanwege de afterparties. Waar Eddie Jordan steevast uitpakte met Rock & Roll en heel veel mooie dames was het bij Peter Sauber blokjes kaas met een druifje en een optreden van de Alpenzusjes.

Dat imago had zijn team ook, een blokje kaas met een druifje. En toch had Peter Sauber een neusje voor talent en durfde hij zelfs zijn nek uit te steken voor Kimi Raikkonen die hij vanuit het niets in zijn wagen zette. Ook Massa en Perez maakten er hun debuut en Kobayashi werd al snel van Toyota verlost. Toen Sauber onder de vlag van BMW opereerde maakten Vettel en Kubica hun eerste meters in de koningsklasse.
Maar Sauber was ook het team dat zijn motoren lang van Ferrari kreeg en regelmatig vanuit Maranello het dringend advies kreeg om deze of gene rijder een contract te geven.

Ferrari B-team?
Tegenwoordig is het dus Alfa Romeo en lijkt het alsof ze nog nadrukkelijker vanuit Maranello worden aangestuurd. Raikkonen mag als dank voor bewezen diensten uitbuiken bij het team als was hij een volksvertegenwoordiger die na jaren op het pluche gebivakkeerd te hebben nog even een burgermeesterspost in de provincie krijgt toegewezen.

En dan heb je Antonio Giovinazzi wiens positie mij even onduidelijk is. Is hij het talent uit de Ferrari academie die bij Alfa Romeo is gestald om verder te rijpen? Met zijn 26 jaar is het anders een belediging om hem nog een talent te noemen, hoewel hij is een Italiaan en die blijven altijd wat langer bij die mama plakken. Maar Ferrari heeft inmiddels zijn kaarten overduidelijk op Charles Leclerc gezet, een groter talent en een stuk jonger bovendien. En dan is er nog de flirt met Hamilton. Nee, bij het moederteam lijkt geen plaats voor Antonio dus het wordt tijd dat hij zijn vleugels gaat uitslaan en eens een keer op zijn eigen gaat wonen.

Om de aandacht van andere teams te trekken zal hij dit seizoen eens een keer behoorlijk moeten gaan presteren. En met behoorlijk bedoel ik ook echt aan de weg timmeren en dan is het nodig om zijn teamgenoot overtuigend opzij te zetten. In de kwalificatie en in de race. Zeker, Kimi is een uitzonderlijk talent maar dat talent heeft inmiddels plaats gemaakt voor routine en de Fin lijkt zijn rondjes op routine af te draaien. Als Antonio een oude man die op routine zijn werk doet niet kan verslaan dan heeft hij in mijn ogen niets te zoeken in de F1.

Kimi is inmiddels aan zijn vijfde laatste jaar bezig en had ik het bij Haas over cultfiguren dan mag je er Kimi ook toe rekenen. Hij heeft een hele grote schare fans mee opgebouwd en is nog immer mateloos populair. Het zal Alfa wel wat extra sponsoring hebben opgeleverd en van zijn bak ervaring zal dankbaar gebruik gemaakt worden maar wij hopen dat dit zijn laatste termijn als burgemeester zal worden.

Bwoaaah.

Terug naar teams