Alfa Romeo Racing

Opgericht door Peter Sauber
Chassis: Alfa Romeo C42
Motor: Ferrari
Technisch manager: Jan Monchaux
Actief: 1993 – heden
Teambaas: Frédéric Vasseur
Coureurs: Zhou Guanyu (24), Valtteri Bottas (77)
Testrijder:  Robert Kubica

Teamstamboom : Sauber (1993 – 2004) ; BMW Sauber (2005 – 2008) ; Sauber (2009 – 2018), Alfa Romeo (2019 – heden)

Alfa Romeo, voorheen Sauber. Was een beetje saaie ploeg, dat Sauber. Niet zozeer vanwege de rijders, hoewel H.H. Frentzen er ook gereden heeft, meer vanwege de behoudende tactiek tijdens de GP’s en vanwege de afterparties. Waar Eddie Jordan steevast uitpakte met Rock & Roll en heel veel mooie dames was het bij Peter Sauber blokjes kaas met een druifje en een optreden van de Alpenzusjes.

Dat imago had zijn team ook, een blokje kaas met een druifje. En toch had Peter Sauber een neusje voor talent en durfde hij zelfs zijn nek uit te steken voor Kimi Raikkonen die hij vanuit het niets in zijn wagen zette. Ook Massa en Perez maakten er hun debuut en Kobayashi werd al snel door Sauber van Toyota verlost. Toen Sauber onder de vlag van BMW opereerde maakten Vettel en Kubica hun eerste meters in de koningsklasse.
Maar Sauber was ook het team dat zijn motoren lang van Ferrari kreeg en regelmatig vanuit Maranello het dringend advies kreeg om deze of gene rijder een contract te geven.

Ferrari B-team?
Je kon tot verleden jaar zeggen dat Sauber, pardon, Alfa een B-team was voor Ferrari. Het was de bejaardenwoning voor Kimi Raikkonen en de naschoolse opvang voor Giovinazzi. Beiden hebben dit jaar echter het veld moeten ruimen.

Guanyu Zhou is de eerste Chinese coureur die aan F1 races zal deelnemen. Eerder had Ma Qinghua als eerste Chinees een F1 wagen mogen besturen maar dat was alleen testen voor veel geld op de vrijdagochtend.

Zhou is het product van de Ferrari Academy en van de Alpine Academy. Academisch opgeleid is hij dus wel maar hij zal dit jaar moeten laten zien of hij ook een diploma heeft behaald of dat deze academy’s alleen goed waren als wachtkamer.

Het andere zitje gaat warm worden gehouden door Valtteri Bottas. Was hij de vleugels van Mercedes zat of had Mercedes behoefte aan een nieuwe wingman? Bottas mag in elk geval wat vaker een kijkje gaan nemen aan het andere eind van het veld, een plek waar hij vorig jaar ook soms bivakkeerde.

Of Sauber goed zal zijn voor Bottas betwijfel ik. Of Bottas Sauber vooruit kan helpen is een vraagteken. Ik vrees dat Bottas niemand gaat verbazen, behalve zichzelf…

Terug naar teams