Krakau 07-12-1984

Aantal Grand Prix; 76
Hoogste notering in het WK; 4e(2008)
Aantal overwinningen; 1 (Canada 2008)
Aantal poleposities; 1 (Bahrein 2008)
Puntentotaal 273
Debuut Hongarije 2006

Er zitten straks grofweg 8 jaar en 4 maanden tussen de laatst verreden GP van Robert Kubica en zijn eerstvolgende GP in Australië. Het absolute record blijft dus in handen van onze Jan met 10 jaar 3 maanden en 22 dagen. Lauda en Andretti presteerden het om na een korte break wereldkampioen te worden. Maar ik zie ook nog altijd Luca Badoer in 2009 hopeloos achteraan rijden in een Ferrari, na een afwezigheid van 9 jaar maar met heel veel testkilometers in de benen mocht hij Massa vervangen. Het werd een drama.

Schumacher was slechts een jaartje eruit maar ook hij kon niet meer overtuigen. Natuurlijk, resultaten uit het verleden, door wie dan ook neergezet, zeggen niets hoe Kubica zal presteren. Maar mogen wij er een hard hoofd in hebben? In acht jaar tijd zijn de wagens behoorlijk veranderd, de formule 1 uit 2011 heeft niets meer met de huidige formule 1 te maken. Er liggen andere banden onder, de wagen heeft een andere motor en de wagen zelf is ook weer een stuk breder geworden. Natuurlijk heeft Kubica tijd genoeg gehad om hier allemaal aan te wennen maar wat ik eigenlijk duidelijk wilde maken is dat de ervaring van ruim 8 jaar geleden zo in de prullenbak kan.  De F1 van destijds was welbeschouwd een andere klasse. De huidige formule 2 sluit beter aan bij de moderne formule 1. Zijn teamgenoot stapt als kampioen uit die klasse over naar de koningsklasse. George Russell is jonger, hongeriger en heeft een toekomst voor zich. Kubica heeft die toekomst achter zich liggen. Deze bleef ergens in Italië bij de grens met Andorra in een vangrail achter. Hij zou destijds een aanbieding van Ferrari op zak hebben. Ook die bleef in daar achter. 

Je kunt bewondering hebben voor zijn doorzettingsvermogen, hij heeft er acht jaar over gedaan om weer terug te keren, boze tongen beweren dat 12 miljoen sponsorgeld voor het armlastige Williams de hoofdreden was om Kubica een stoeltje te geven. Was Kubica een jaar eerder immers niet door Renault uitvoerig getest en te licht bevonden? Maar wat de motivatie voor Williams ook moge zijn, Kubica is weer terug in de formule 1 en er zijn fans die daar oprecht blij om zijn. Want de Kubica die zij nog kennen was een snelle spectaculaire rijder zonder enige vorm van kapsones.

Het is maar afwachten hoe de Kubica van tegenwoordig zich zal gaan manifesteren in de koningsklasse. Ik vrees dat de Williams moeite zal hebben om de aansluiting met het middenveld te vinden dus we kunnen hem alleen tegen zijn teamgenoot afzetten. En laat dat nou net een bijzonder talentvolle jongen zijn.

Terug naar coureurs.