Alpine

Opgericht door: Renault
Chassis: Alpine 522
Motor: Renault
Technisch manager: Pat Fry
Actief: 2021 – heden (want Alpine is wel van Renault maar is niet Renault)
Teambaas: Otmar Szafnauer
Coureurs: Fernando Alonso (14), Esteban Ocon (31)
Testrijder:

Teamstamboom: Toleman (1981 – 1985); Benetton (1986 – 2000); Renault (2001 – 2012); Lotus (2012 – 2015); Renault (2016 – 2020);Β  Alpine (2021 – heden)


Alpine wordt graag een slapende reus genoemd. Want ja, het is een team wat onder andere namen tot grootse resultaten kwam: wereldtitels voor Schumacher en voor Alonso. Daarbij behaalde het team ook nog 3 constructeurstitels. En ook in jaren dat er geen wagen was die meekon met de besten waren er soms aansprekende resultaten getuige de overwinningen van Raikkonen uit de tijd dat we het team Lotus moesten noemen.

Vorig seizoen kon Alpine een overwinning bijschrijven, Ocon won in de chaos van Hongarije. Naast dat resultaat behaalde Alonso nog een podium in Qatar maar verder konden de Alpine rijders na de finish meteen aan de thee.

Ondanks die overwinning werd het gat met de top 3 groter. Dat had vooral te maken met het betere presteren van Ferrari, maar ook McLaren nam afstand. Alpine mocht het uitvechten met Alpha Tauri.

En wat kunnen we in 2022 verwachten?
Tsja, geen idee eigenlijk. Ondanks de overwinning van Ocon was het seizoen wat kleurloos met een 10e en een 11e plaats in de eindstand. Alpine zal een hele goede wagen moeten neerzetten willen ze enigszins de top 3 gaan benaderen. Het is een jaar van nieuwe regelementen dus wie weet komt er een verrassing uit de hoge hoed.

Is er hoop voor de toekomst?
Ook hier: geen idee. Ocon is een uitstekende rijder maar hij heeft wel een goede wagen nodig. Alonso is een rijder met en meer dan geweldig cv maar het beste lijkt er wel van af te zijn. Als Alpine een goede auto aflevert kunnen we zien hoe goed Ocon is en of Alonso nog dezelfde kwaliteiten heeft van 17 jaar geleden. Maar of dat genoeg is om de reus te wekken en Β permanent de top van het veld uit te dagen? Alpine is en blijft een vraagteken voor mij.

Terug naar teams