Red Bull

Opgericht door Dietrich Mateschitz
Chassis: Red Bull RB18
Motor: Honda
Technisch manager: Adrian Newey
Actief: 2006 – heden
Teambaas: Christian Horner
Coureurs: Max Verstappen (1), Sergio Perez (11)
Testrijder:

Teamstamboom: Stewart GP 1997 – 1999; Jaguar 2000 – 2005; Red Bull 2006 – heden

Verleden jaar wist Red Bull dan eindelijk het juk genaamd Mercedes van zich af te werpen. Max Verstappen wist Lewis hamilton te verslaan en eiste de rijderstitel op. De constructeurstitel ging echter zoals gewoonlijk naar Stuttgart dus kun je stellen dat Red Bull halverwege haar taak is en dat dit jaar beide titels maar eens veroverd moeten worden.

Verstappen gaf Honda verleden jaar het perfecte afscheidscadeau. De Japanners namen afscheid maar zouden nog een paar jaar ondersteuning leveren aan de op te zetten motorafdeling van Red Bull. Maar begin 2022 bleek dat Honda toch officieel aan boord bleef en dus prijkt er weer een H op de neus van de Red Bull RB18.

Waarom is RedBull vorig jaar geen kampioen geworden en Verstappen wel?
Tsja, Max is gewoon Max en die is uitzonderlijk snel en dus in staat om het kampioenschap naar binnen te hengelen. Maar om bij de constructeurs te winnen moet je een perfecte coureur en een uitstekende coureur hebben. Max is perfect, net als Hamilton, maar Perez was verleden jaar net wat minder uitstekend dan Bottas

Wat kunnen/mogen we van RedBull verwachten?
Ik zou denken: ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Maar het zal vooral een vraag zijn wie het nieuwe reglement het beste heeft bestudeerd, gelezen heeft wat er in staat en vooral wat er niet in staat. De wissel van reglement van 2009 had Red Bull destijds heel goed geïnterpreteerd met een 4-jarige dominantie tot gevolg.

Vijf jaar later pakte het een stuk slechter uit voor Red Bull, maar toen was het vooral een wissel in het motorreglement, die ons de huidige power units heeft opgeleverd. Mercedes profiteerde optimaal en dat hebben we geweten. Maar wellicht is dit regelement weer meer Red Bull’s Cup of Tea.

Wat kunnen/mogen we van Verstappen en Perez verwachten?
Max zal er natuurlijk alles aan doen om zijn titel te verdedigen en er zit nog lang geen sleet op zijn ontwikkeling. Hij is tot nu toe elk jaar beter geworden dus je zou kunnen stellen dat aangezien hij vorig jaar op gelijk, zo niet hoger, niveau dan Hamilton acteerde, hij de Brit er dit jaar op zou kunnen leggen. Of zou het niveau van Hamilton het plafond zijn voor iedereen?

Perez zal dit jaar een hoger niveau moeten halen dan vorig jaar. Was dat dan niet hoog genoeg? Nou, niet om Bottas te verslaan. De Fin is inmiddels vervangen door George Russell en die moet in staat worden geacht dichter bij Hamilton te kunnen blijven. Dus als Red Bull een constructeurstitel wil zal Perez meer snelheid moeten vinden. De Mexicaan is ervaren genoeg dus wellicht weet hij zijn briljante momenten vaker ten toon te spreiden.

Terug naar teams