Red Bull

Opgericht door Dietrich Mateschitz
Chassis: Red Bull RB16B
Motor: Honda
Technisch manager: Adrian Newey
Actief: 2006 – heden
Teambaas: Christian Horner
Coureurs: Sergio Perez (11) Max Verstappen (33)
Testrijder:

Teamstamboom: Stewart GP 1997 – 1999; Jaguar 2000 – 2005; Red Bull 2006 – heden

Vier jaar lang, van 2010 t/m 2013, was RedBull het te kloppen team. Maar dat is inmiddels al zolang geleden dat de blikjesfabrikant inmiddels helemaal suf getikt is door de grijze eminentie uit Stuttgart.
De troefkaart in de vorm van Adrian Newey, met zijn geblazen diffusers, coke bottles, flexvleugels, slimme ophangingen en nog veel meer werd weggeblazen door de Duitse powerunit, waardoor veelwinnaar Sebastian Vettel al gauw de handoek in de ring gooide en het team verliet.
Tevergeefs hengelde Red Bull vergeefs naar de Mercedes krachtbron en was zodoende veroordeeld tot de krachtbron van Renault dat van topmotorleverancier tot beroepsvoetveeg werd gedegradeerd.

Met de komst van Max Verstappen in 2016 begon de vechtscheiding met Renault zich af te tekenen. Toen de Honda motor beschikbaar kwam werd deze allereerst via Toro Rosso gauw naar binnen getrokken. “Alles beter dan die Franse kneuzen” zal de gedachte wel geweest zijn.
En warempel, in 2019 reed Max Verstappen naar drie overwinningen met de Honda, die bij McLaren door Fernando Alonso nog als GP2 motor werd bestempeld. Voor 2020 waren de verwachtingen dan ook hoog, maar dat was niet anders dan in de Renault tijd.

Waarom is RedBull vorig jaar geen kampioen geworden?
Het jaar 2019 werd als een tussenjaar gezien en in 2020 kon men dan voor de titel gaan. En aangezien 2019 een uitstekend eerste jaar was met Honda kwam die titel binnen handbereik.
Niet dus. Naast het feit dat de Honda het een keer liet afweten en de elektronica een keer op hol sloeg bleek Verstappen verder met een uitstekende wagen onderweg te zijn. Het kleine probleempje wat hij had was dat Mercedes een perfecte wagen had…
Bovendien stond Verstappen er grotendeels alleen voor. Albon fungeerde -net als Bottas bij Mercedes- als wingman. Maar Bottas was wel een betere wingman…

Wat kunnen/mogen we van RedBull verwachten?
Misschien kunnen we beter praten over wat we moeten verwachten van Honda. Want dat is een sterke motor die minstens zo krachtig en betrouwbaar is als de Mercedes. En een chassis wat men van Adrian Newey en zijn team verwacht: eentje die op downforce gebied elke andere wagen in het stof doet bijten. Maar ik vrees dat we daar ook meteen het zwakke punt te pakken hebben.

Het is inmiddels al bijna 30 jaar geleden dat Newey zijn eerste Grand prix winnaar afleverde, de Williams FW14 waarmee Riccardo Patrese zegevierde in de Grand Prix van Mexico van 1991. En misschien onderschat ik het talent van Newey maar de houdbaarheid van een topdesigner is over het algemeen maar een jaar of 20 op z’n hoogst. Gordon Murray ontwierp 14 jaar lang winnende wagens, tussen 1974 en 1988, John Barnard van 1981 tot 1997, Rory Byrne tussen 1989 en 2007. Wellicht had Colin Chapman langer door kunnen gaan als hij na 1982 was blijven leven.

Dus ergens denk ik dat Newey over de datum is en dat er inmiddels designers op het toneel zijn verschenen die Newey’s uitstekende ideeën overvleugelen met perfectie. Maar wie ben ik?

Wat kunnen/mogen we van Verstappen en Perez verwachten?
Max mag Hamilton weer het vuur aan de schenen gaan leggen. Er wordt van hem verwacht dat hij met Hamilton in de slag gaat en daarbij Bottas permanent voor blijft. Fouten maakt Max nauwelijks meer, hoewel zijn race in Turkije niet heel goed was.
Met Perez heeft hij een ervaren teamgenoot gekregen die hem, meer dan Gasly en Albon in vorige seizoenen, naar het uiterste kan drijven. Van Perez mag verwacht worden dat hij de strijd aan kan gaan met Bottas.

De verwachtingen zijn hoog. Maar dat is elk jaar zo. In de eerste races zullen we dan ook al vrij snel zien of ze in 2021 ingelost kunnen worden.

Terug naar teams