Red Bull

Opgericht door Dietrich Mateschitz
Chassis: Red Bull RB8
Motor: Honda
Technisch manager: Adrian Newey
Actief: 2006 – heden
Teambaas: Christian Horner
Coureurs: Alexander Albon (23) Max Verstappen (33)
Testrijder:

Teamstamboom: Stewart GP 1997 – 1999; Jaguar 2000 – 2005; Red Bull 2006 – heden

Vier jaar lang, van 2010 t/m 2013, viel er niet op te klaverjassen tegen het team van RedBull. Men had een troefkaart in de vorm van Adrian Newey. Geblazen diffusers, coke bottles, flexvleugels, slimme ophangingen en nog veel meer zorgden ervoor dat Seb Vettel een auto had waar hij mee kon lezen en schrijven. In 2014 was de Mercedes motor echter zoveel beter dan de Renault motor dat het team er niet meer aan te pas kwam. RedBull wilde die motor ook wel achterin de wagen hebben en Niki Lauda wilde ze die motor aanvankelijk wel geven maar hij werd al snel teruggefloten door de Mercedes leiding. Helaas pindakaas, men was veroordeeld tot de Renault krachtbron. En bij Renault kreeg men het maar niet voor elkaar om een betrouwbare motor te ontwikkelen.

Met de komst van Max Verstappen in 2016 begon ook de vechtscheiding met Renault zich af te tekenen. Toen het McLaren-Honda project op een fiasco uitdraaide was RedBull er als de kippen bij om Honda binnen te hengelen. Het juniorteam Toro Rosso werd in 2018 omgevormd tot testteam voor Honda en toen men halverwege dat jaar grote vorderingen begon te maken was de overstap naar Honda motoren voor 2019 de logische stap.

Waarom is RedBull vorig jaar geen kampioen geworden?
Het jaar 2019 werd door RedBull (terecht) gezien als een overgangsjaar. En de grootste prioriteit voor Honda was betrouwbaarheid, men schroomde dan ook niet om de motor net een tandje minder te geven om maar een plof te vermijden. Stapje voor stapje was het devies. In Oostenrijk werd de motor voor het eerst opgeschroefd en dat resulteerde dan ook gelijk in de eerste overwinning van het team in 2019. Te laat voor het team om een rol te spelen in het kampioenschap maar wel een bevestiging dat ze op de goede weg zaten.
Bovendien had Red Bull aan het begin van het seizoen het chassis nog niet op orde. Een zwak punt van het team, iets wat de laatste jaren al vaker was gebeurd. Weer moest de wagen gedurende het seizoen een inhaalslag maken en aan het einde van 2019 leek het daarin geslaagd.
Het onverwachte vertrek van Ricciardo legde een ander groot zwak punt van RedBull bloot. Vanuit het talentenprogramma van Red Bull was er geen adequate opvolging en zo leek het dat uit armoede Albon in de Toro Rosso werd geplaatst. Gasly promoveerde naar het hoofdteam, te vroeg, zo zou halverwege het seizoen blijken.

Wat kunnen/mogen we van RedBull verwachten?
Iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen bij RedBull, tot aan de koffiedames aan toe, roept al maanden: “We moeten er aan het begin van het seizoen meteen staan!”.
De Honda motor lijkt sterk en betrouwbaar genoeg om de uitdaging aan te kunnen. Verder zijn er nauwelijks wijzigingen in het technische reglement, wat betekent dat de wagens voor 2020 vooral doorontwikkelingen zullen zijn van de 2019 bolides. Helmut Marko heeft dan ook aangekondigd dat ze met niets minder dan een titel genoegen zullen nemen. Ook wij verwachten dat Red Bull de voornaamste uitdager van Mercedes zal zijn.

Wat kunnen/mogen we van Verstappen en Albon verwachten?
Voor Max is de tijd van het oogsten aangebroken. Vorig seizoen heeft hij laten zien dat hij volwassen is geworden en heeft men hem amper op foutjes kunnen betrappen. Het was misschien wel zijn sterkste seizoen tot dusver. Om voor de titel te gaan zal Max nog een tandje bij moeten schakelen, niet altijd in de eerste bocht de wedstrijd willen beslissen en soms nog een beetje meer finesse tonen bij het inhalen. Als dat lukt dan gaan wij met Max en Red Bull een heel mooi seizoen tegemoet.
Wat mij nog wel zorgen baart is het feit dat RedBull van de drie topteams de zwakste tweede rijder heeft. Daarmee wil ik niet zeggen dat Albon geen goede coureur is, of kan worden. Albon is gewoon nog heel onervaren en je kan en mag van hem eigenlijk niet verwachten dat hij op het niveau van bijvoorbeeld Bottas zal presteren. Albon zal zich moeten verbeteren in het kwalificeren, als hij de strijd aan kan gaan met Vettel en Bottas dan is hij in staat om Max te ondersteunen. De vaardigheid en lef om de strijd aan te gaan heeft hij vorig seizoen laten zien. Alleen moet hij het nu niet tonen bij Perez en Ricciardo maar bij Vettel en Bottas.

Met een goede wagen kan Max voor de titel strijden, dat is wel een open deur. Of Albon er regelmatig in zal slagen om de concurrentie wat puntjes af te snoepen dat moeten wij nog even afwachten.

Terug naar teams