Aston Martin

Opgericht door: Pa Stroll
Chassis: AMR23
Motor: Mercedes
Technisch manager: Andrew Green
Actief: 2021-heden
Teambaas: Mike Krack
Coureurs: Fernando Alonso (14), Lance Stroll (18)
Testrijder en reserverijder:

Teamstamboom: Jordan 1991 – 2005; Midland F1 2006; Spyker 2007; Force India 2008 – 2018; Racing Point 2018 – 2020; Aston Martin 2021 – heden

In voorgaande jaren werd dit team in de wandelgangen ook wel Stroll GP genoemd aangezien het team eigendom is van pa Stroll, aangekocht voor zijn troetelkind Lance. Speciaal voor Lance wordt er elk jaar een ervaren babysitter bijgezet. Eerst was dat Sergio Perez maar toen Pa Stroll besloot om het met een wereldkampioen te proberen (Vettel) moest de Mexicaan het veld ruimen. Ieder nadeel heeft z’n voordeel want Checo werd daardoor uiteindelijk door topteam Red Bull aangesteld als wingman van Max Verstappen.

Was het een slimme move om een ex-wereldkampioen als leermeester naast zoonlief te zetten? Misschien wel, misschien niet. Vettel wist wel een podiumplaats (eigenlijk 2 als hij niet gediskwalificeerd was in Hongarije) te behalen in 2021 en ook dit jaar was Vettel regelmatig terug te vinden in de top 10. Maar of Lance er nou zoveel beter van geworden is? In 2021 zat hij soms voor Vettel, soms erachter. In 2022 had hij vrijwel altijd het nakijken….

Ook in puntentotaal is Lance achteruit gerend. In 2021 kon hij Vettel nog enigszins bijbenen, hij haalde slechts 9 punten minder. In 2022 was het gat gegroeid naar 19 punten.

Ik vraag me soms af hoe de sfeer moet zijn in het team? Zo van “Wie gaat de baas nu een keer vertellen dat het mooi is geweest met Lance?” Misschien had teammanager Otmar Snafnauer in dat opzicht de stoute schoenen aangetrokken met als gevolg dat hij nu bij Alpine zit?

De nieuwe kinderoppas van dienst is niemand minder dan Fernando Alonso, volgens mij iemand die niet beschikt over een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Het zou wat te ver gaan om Fernando kindermisbruik te verwijten maar een rol als mentor voor een jongere teamgenoot heb ik hem nog nooit zien vervullen.
Het zal een beetje als volgt gaan: “Fernando, hoeveel camber kan ik het beste op de voorwielen zetten om bocht 7 te nemen?” Waarop Alonso antwoordt: “Zelf uitzoeken knul, dacht je dat Lewis zo vaak wereldkampioen was geworden omdat ik ‘m alles voorgekauwd heb?”

Als ik de Strolls zo bekijk dan krijg ik meteen de cover van het nieuwste boek van Nando Boers voor ogen: “Niet voor kleine jongens”. Dat boek gaat niet voor niets over één van de voorgaande bezitters van het Aston Martin team: Spyker. Formule 1 is een sport waarbij je geld over de balk smijt maar dat betekent niet dat je het over de balk moet smijten, zo een bodemloze put in. Je zult je geld weloverwogen moeten besteden, zeker nu er een budgetcap is. En je zult harde beslissingen moeten nemen, ook als dat betekent dat je je zoon uit het team moet  zetten. Wat dat betreft zou pa Stroll eens moeten praten met Geoff Brabham die ooit een wagen deelde bij de 24 uur van Daytona met o.a. broer Gary. Gary rijdt maar wordt na een tiental ronden naar de kant gehaald, hoogstpersoonlijk door Geoff. “Wegwezen jij, je bent veel te langzaam”. Gary reed geen meter meer….

Hoe 2023 eruit gaat zien? Nou, Alonso wil altijd een team naar z’n hand zetten, dus dat wordt vast herrie met de Strolls. Verder zal de Spanjaard vast wel een keer op het podium opduiken als hij tenminste niet vroegtijdig is verdwenen. Van Alonso hoeft Lance niet veel hulp te verwachten, ook al heeft de Spanjaard bij zijn aanstelling geroepen dat Lance Stroll ooit kampioen kan worden.

Maar misschien is ruzie met Alonso voor papa Stroll het ideale moment om zoonlief uit z’n lijden te verlossen en de zaak te verkopen, wellicht aan Alonso. Dan heeft Fernando ook meteen een team wat hij eindelijk eens geheel naar eigen inzicht kan inrichten.

Terug naar teams