Aston Martin

Opgericht door: Pa Stroll
Chassis: AMR22
Motor: Mercedes
Technisch manager: Andrew Green
Actief: 2021-heden
Teambaas: Mike Krack
Coureurs: Sebastian Vettel (5), Lance Stroll (18)
Testrijder en reserverijder:

Teamstamboom: (oftewel, onder welke namen stond dit team eerder bekend): Jordan 1991 – 2005; Midland F1 2006; Spyker 2007; Force India 2008 – 2018; Racing Point 2018 – 2020; Aston Martin 2021 – heden

Heeft u ooit gehoord van Alfredo Fabri? Wellicht niet, want het was geen groot coureur, sterker nog, hij was helemaal geen coureur. Alfredo Fabri was een fictief personage in de Michel Vaillant stripreeks van wijlen Jean Graton. In twee albums, De Jonge Wolven en Opstand der Koningen, neemt Alfredo een hoofdrol. Hij is een Italiaan en is het neefje van een maffioso achtige persoon die van zichzelf vindt dat hij vroeger zelf een groot coureur had kunnen worden en nu met zijn neef zijn dromen waar wil maken.

Oom, of oompje zoals Alfredo ‘m noemt, trekt zakken vol met geld uit om zijn lievelingsneef te voorzien van het beste materiaal. Helaas heeft Alfredo niet zoveel talent. Hij rijdt vaak roekeloos en veroorzaakt nogal wat schade. Niettemin koopt oompje na het eerste album een F1 Ferrari voor hem waarin hij het aanvankelijk best aardig doet. Maar naarmate de verwachtingen groeien neemt ook de druk toe en vervalt Alfredo weer in zijn oude patroon: lomp rijden en veel brokken. Na een laatste, bijna fatale, crash heeft oompje er genoeg van en presenteert hij Alfredo een vette rekening.

Suikeroompjes zijn van alle tijden?
Bij pa Stroll, en ook bij pa Latifi en bij pa Mazepin, moet ik altijd aan dat ‘oompje’ denken. Werkelijk niets is teveel om hun oogappeltjes een plekje in de Formule 1 te bezorgen maar pa Stroll spant, tot nu toe, wel de kroon.
Pa Stroll had het halve Prema team gekocht om Lance door de Formule 3 te loodsen. Daarin was zoonlief succesvol en daarmee kon het halve Prema weer overboord worden gekieperd.
Vervolgens werd een stoel gekocht bij Williams, inclusief een heleboel testkilometers met een oude wagen waaromheen een heel testteam werd gevormd. En Felipe Massa werd uit z’n pensioen getrokken om als babysitter te fungeren.
Williams kon echter geen goede wagen leveren, het geld van Pa Stroll werd vooral gebruikt om de begroting uit de rode cijfers te trekken. En omdat er verder niemand op Lance Stroll zat te wachten werd er maar een compleet team opgekocht: Force India. Het kwam Vijay Mallya wel goed uit, kon hij weer een schuld aflossen…. En daarmee was Racing Point geboren.

Na een jaar met een namaak Mercedes te hebben gereden, Mercedes had geen behoefte aan Stroll in één van hun wagens, kocht pa Stroll Aston Martin en daarmee heeft hij zijn zoon een fabriekscontract bezorgd. “If you can’t join them, buy them” zal de gedachtengang wel geweest zijn. Niettemin moet Stroll met zijn fabrieksteam nog altijd de motoren bij Mercedes kopen…

Maar wat kunnen we van Aston Martin verwachten?
Aston Martin bestaat nog altijd voor het leeuwendeel uit de werknemers van Force India en daarvan zullen er ook nog wel een aantal uit de Jordan tijd stammen. Ervaring zat dus. En de handleiding voor omgang met verwende coureurs zal ook wel aan menig muur hangen in de fabriek nabij Silverstone.
En in de tijd dat het team nog Racing Point heette kon er nog een overwinning worden bijgeschreven. Maar het eerste jaar onder de vlag van Aston Martin was een vlees-noch-vis jaar. De tweede plaats voor Vettel in een chaotische slotfase in Baku was het hoogtepunt van het jaar.

Maar verder? Alles bij elkaar ging er 16 maal een Aston Martin binnen de top 10 over de finish. In de eindstand stond Aston Martin op een 7e plaats, ver achter de nummer 6 en niet eens zo ver voor Williams. Nou, dan is het niet best.

Is Stroll dan wel het prototype verwend jongetje?
Ja, hoewel hij wel wat kan: Als het chaos is weet hij vaak uit de problemen te blijven en dan staat hij soms warempel op het podium. Maar als er geen chaos is, dan wordt hij per definitie op waarde geklopt en hoef je ‘m niet vooraan te zoeken, vaak niet eens in de top 10. Zonder de centen van pa was hij allang exit geweest als hij überhaupt al in de Formule 1 terecht was gekomen.

En Vettel?
Vettel moet maar eens gaan nadenken of hij er nog wel zin in heeft. De tweede plaats van Baku was natuurlijk leuk maar verder kwam hij niet verder dan twee maal een vijfde plaats. Een 4-voudig wereldkampioen onwaardig. Ik kreeg ook niet het idee dat het team er met de komst van Vettel op vooruit ging, het seizoen begon matig, het seizoen eindigde matig.

Maar misschien zit ik hier te cynisch in was 2021 een overgangsjaar en gaat pa Stroll Aston Martin uitbouwen tot een topteam naast de grote 3 (of  4 als je McLaren daar bijtelt) en geeft hij Seb daarin een hoofdrol. Zo niet, dan zie ik Vettel na dit jaar met een paar goed gevulde zakken definitief naar Zwitserland afreizen.

En Lance? Zolang pa de rekeningen kan betalen zal hij van z’n speelgoed kunnen blijven genieten….

Terug naar teams