Resultaten uit het verleden garanderen natuurlijk niet de prestaties in de toekomst. Maar in een jaar dat de regels in de Formule 1 niet ingrijpend veranderen en de wagens dus in feite een doorontwikkeling zijn van 2019 mogen wij gerust met een half oog naar de resultaten van de teams kijken zoals ze die aan het einde van seizoen 2019 hebben neergezet. Enige uitzondering is Racing Point die met een compleet nieuwe wagen aan het seizoen begint. Verder kunnen wij verwachten dat ieder team wel stapjes heeft gemaakt, de bedoeling is stapjes vooruit maar de eerste testweek in Barcelona duidde erop dat met name Ferrari en Haas aan het worstelen zijn.
Maar je voorspelling doen aan de hand van de resultaten van de eerste testweek doen is eigenlijk onbegonnen werk. Je moet wel gek zijn om je reputatie van zelfverklaard kenner van de Formule 1 in de waagschaal te gooien. Gelukkig hebben wij zo’n idioot in dienst. Onze quizcoach is wel ijdel genoeg om u de nodige zin en onzin te verkopen. Ik zou zeggen negeer zijn adviezen of doe er uw voordeel mee. Maar zeg niet dat wij u niet gewaarschuwd hebben.

Vraag 1. Wie gaat er kampioen worden?
Wordt het Lewis zijn zevende of Max zijn eerste? Of verpest Charles het feestje voor beide heren? En wat kan Seb of Valtteri 4.0 nog? Dit lijken wel de kanshebbers op de titel of er moet ergens een aardverschuiving plaatsgevonden hebben. Ferrari heeft duidelijk problemen maar die komen altijd wel weer bovendrijven. Vraag is alleen of dat op tijd zal zijn. Om kampioen te worden moet ook alles meezitten. Een slechte start en een onderlinge teamstrijd zijn geen dingen die in het voordeel werken. Uw quizcoach streept Ferrari weg voor een titel. Bottas 5.0 is duidelijk wingman en ook Albon weet dat hij voor Max opzij moet gaan mocht hij ooit voor hem rijden. Blijven Max en Lewis over en iedereen in de paddock verwacht dat het wel tussen die twee zal gaan. Ik laat het aan uw eigen voorkeur, inzicht, redenatie over om uw keuze te maken.
Uw quizcoach rekent op de kracht van Mercedes en de ervaring van Lewis.

Vraag 2 Welk team pakt de constructeurstitel?
Geen twijfel, Mercedes.

Vraag 3. De onderlinge strijd tussen de teamgenoten bij Ferrari. Wie pakt de meeste punten?
Gezien de voorkeur van Ferrari voor Leclerc en zijn optreden vorig seizoen denk ik wel dat Leclerc dit seizoen definitief afstand zal nemen van Vettel. Leclerc beslecht deze strijd in zijn voordeel.

Vraag 4. En hoe ontvouwt de strijd bij McLaren?
Ik verwacht hier een spannende strijd. Sainz heeft meer ervaring en zit goed in zijn vel, hij heeft vorig jaar zijn beste seizoen ooit gedraaid en zal dan ook vol vertrouwen aan 2020 beginnen. Voor Norris wordt het een jaar waarin hij zijn vooruitgesnelde faam zal moeten bevestigen. Hij zal zijn concullega moeten verslaan.
Uw quizcoach verwacht dat Sainz beter aan het seizoen zal beginnen dan zijn teamgenoot. Mede omdat hij met Zandvoort, Vietnam en Spanje gezien zijn grotere ervaring in het voordeel zal zijn. Spanje natuurlijk omdat het zijn thuis GP is en Sainz hier altijd goed presteert. Norris zal zich wellicht herstellen.
Ik denk dat Carlos Sainz wel in staat zal zijn om de jonge Brit uiteindelijk te verslaan.

Vraag 5. En de heren bij Renault?
Ocon en Ricciardo. De jonge Fransman zal zijn teamgenoot met huid en haar willen verslinden. En Ricciardo? Die begint inmiddels in te zien dat een flinke zak geld ook niet alles is. Hij liep er in Barcelona niet echt gelukkig bij. Maar wil hij zich bij een topteam in de picture rijden dan moet hij presteren. Het team wil hem graag houden en daarvoor moeten ze hem de best mogelijke wagen geven. Maar als Ricciardo zich zo in de picture kan rijden dan zijn ze hem kwijt. Als het een sof jaar wordt dan kan hij nergens heen. Maar het team heeft wel successen nodig om Renault tevreden te houden. En wat is er mooier dan successen met een jonge Franse rijder? Eentje die Ricciardo verslaat en met een beter wagen voor een podium kan gaan? Of sla ik nu door? We zullen zien.
Ocon wint de onderlinge strijd.

Vraag 6. Welk team wordt vierde bij de constructeurs?
De grijze Mercedes pakt de titel, wordt zijn roze kloon vierde? In Barcelona tijdens de eerste testdriedaagse was de Racing Point snel, bloedje snel. Maar McLaren draaide lekker onder de radar zijn rondjes en de heren liepen fluitend door de paddock. Alpha Tauri met de Honda motor kon ook wel eens verrassend sterk uit de hoek komen. Er is zelfs een scenario denkbaar dat Ferrari enorm loopt te klooien maar erg realistisch is dat niet.
Force India, McLaren en als outsider Alpha Tauri en misschien Renault als die op zowat ieder vlak zich kunnen verbeteren. Betrouwbare motor, beter chassis, betere tactiek. En wat minder Franse slag. Is misschien wel teveel gevraagd. Ik hou het op een strijd tussen Racing Point en McLaren en ik zie Perez als grote overwinnaar.
Racing Point it is.

Vraag 7. Wie wordt zevende bij de rijders?
Het blijft natuurlijk koffiedik kijken. Vettel, Perez, Sainz, Norris, Albon. Het kan allemaal, de een is meer waarschijnlijk dan de ander. Bij vraag 6 gaf ik aan dat Perez in zijn roze Mercedes wel eens een topseizoen zou kunnen gaan draaien. Zelfs de zesde plaats sluit ik niet uit, maar zevende is ook goed.
Sergio Perez is mijn man.

Vraag 8. Zandvoort, wie gaat er daar winnen?
Ik hoop het publiek, dat ze een mooie race zien en op tijd weer thuis zijn. Dat het een feest gaat worden staat wel vast, ongeacht het verloop of afloop van de race.
Maar goed, wie wint the Dutch GP? Hoor ik daar iemand Max roepen?
Het is zijn thuis GP net als Spa, Oostenrijk en voorheen Hockenheim en bij die drie GP’s – nou ja Spa..- presteerde hij toch wel aardig. Dan zou het bij de Dutch GP toch helemaal lukken? Wat kan er nou misgaan? Nou ja, ene Hamilton bijvoorbeeld. Of Bottas 6.0 inmiddels, die al twee keer tijdens de masters op Zandvoort heeft gewonnen. Ik twijfel dan ook tussen deze drie.
Ik ga toch voor Max omdat hij in het verleden heeft bewezen dat hij er staat bij races met een hoog oranje gehalte.

Vraag 9 En hoeveel overwinningen pakt Max?
Wil Max de strijd aangaan met Hamilton dan zal hij zeker vaker dan driemaal moeten zegevieren. Het is maar de vraag in hoeverre Ferrari en Bottas 7.0 hun overwinningen kunnen meepikken. Vorig seizoen wisten zij samen zeven overwinningen te behalen. Dat lijkt mij het maximaal haalbare dit seizoen voor Ferrari en Bottas 8.0 samen. Mocht Max zijn ambities waarmaken dan zal hij toch minimaal 7 overwinningen moeten halen, meer is beter. Trek zelf uw conclusie. Zegt u dat Max kampoen wordt dan zijn er zeges nodig, wordt hij volgens u geen kampioen dan heeft hij waarschijnlijk die 7 niet gehaald.
Uw quizcoach denkt dat Hamilton kampioen wordt maar dat het wel close zal worden.
Wij gaan voor C, zes of zeven overwinningen.

Vraag 10. Haalt Williams Q2?
Claire Williams gaf het al aan, het doel is om Q2 te halen. Russell liep de eerste testweek in Barcelona met een grote grijns op het gezicht rond. De wagen is aantoonbaar beter. En hun directe concurrent Haas had de zaakjes nog steeds niet in orde. De strijd om de rode lantaarn lijkt weer open te liggen en wij denken dat Williams het gat voldoende heeft gedicht om tot de tweede kwalificatieronde door te dringen.
Hoe vaak? Geen idee, vier of vijf keer? Maar uw gok is net zo goed als de mijne.

Klik hier om naar de seizoensvragen te gaan