Mercedes

Opgericht door: Mercedes Benz AG
Chassis: W13
Motor: Mercedes
Technisch manager: James Allison
Actief: 1954-1955, 2010-heden
Teambaas: Toto Wolff
Coureurs: Lewis Hamilton (44), George Russell (63)
Testrijder en reserverijder: Nyck de Vries

Teamstamboom: (oftewel, onder welke namen stond dit team eerder bekend): British American Racing 1999 – 2004; Honda 2005 – 2008; Brawn 2009, Mercedes: 2010 – heden

Verleden jaar vertelden wij dat de burcht Mercedes barstjes begon te vertonen, gezien de prestaties in 2020. In 2021 bleek dat er niet zomaar een barst maar een serieuze bres in de kasteelmuur is geslagen. Laten we het erop houden dat dat vooral de verdienste was van Max Verstappen. Want van binnenuit deed Mercedes nog steeds niet veel fout, op misschien een gebrek aan zelfreflectie na dan.

Is Mercedes nog steeds heel goed?
Laten we het erop houden dat Mercedes in 2021 nog altijd in staat was om perfecte races af te leveren met Lewis Hamilton als winnaar. Was tot en met 2020 Bottas er vaak bij om er een 1-2 voor de Duitsers voor te maken, nu zat er altijd een irritante Nederlander tussen de Mercedessen in en moesten de veelvoudig wereldkampioenen zich tevreden stellen met een 1-3.

Maar vaak won Mercedes ook niet in 2021. En vaak niet eens omdat ze het zelf lieten lopen maar omdat er gewoon eentje beter was. We weten allemaal wel wie.

Echter, soms leek het er ook een beetje op dat Mercedes onder druk rare dingen deed. Bottas was dan bijna altijd de sigaar, getuige zijn 4 uitvalbeurten en 3 maal een race die buiten de top 10 eindigde.

Maar ook Hamilton ontkwam niet aan chaotische races waarin je je afvroeg waar Toto en zijn vrienden mee bezig waren. Denk maar aan Imola waar Hamilton nog met een gelukkige safetycar de 2e plaats kon opeisen na een bezoek aan de grindbak. En wat te denken van de race in Monaco, Azerbeidzjan, Oostenrijk, Hongarije en Turkije? Races waar de Mercedes vreemd genoeg niet op snelheid kwam of waar Hamilton onnodige fouten maakte.

Bottas kon maar zelden profiteren van malheur bij Hamilton. Het leverde hem 1 overwinning op, in Turkije. Met zijn vertrek naar Alfa Romeo zal het voorlopig wel de laatste winst zijn voor de Fin.

Laten we het erop houden dat Mercedes nog altijd heel goed is. Als zij de weg naar de winst helemaal voor zichzelf hebben zijn ze onverslaanbaar. Maar Verstappen en Red Bull lieten zien dat als je de Duitsers stevig onder druk zet je Mercedes in de fout kan doen gaan.

Is Lewis Hamilton nog steeds zo goed?
Tsja, de discussie liep al langer of het succes van Hamilton nou van Hamilton of van Mercedes was. Een aantal kijkers zullen zeggen dat nu de Brit onttroond is dat het de Mercedes was. Maar dat verdient wel een nuancering.

Je moet je afvragen hoe die Mercedes zo snel is geworden. Dat komt natuurlijk door een getalenteerde groep ontwerpers en techneuten en een super geoliede organisatie. Maar om die groep goed z’n werk te laten doen heb je iemand nodig waar je op kunt vertrouwen dat hij het wereldkampioenschap ook over de streep trekt. En dat je iemand in de wagen hebt die meedenkt over de strategie en de afstelling. En dat je iemand hebt die een team kan motiveren, en niet alleen door het behalen van resultaten. Allemaal vaardigheden die Hamilton tot in de puntjes beheerst.

Dus Hamilton is werkelijk wel zo goed als zijn resultaten doen vermoeden. En we hoeven hem dan ook zeker nog niet af te schrijven. Ook al beginnen de jaren te tellen, hij zal nog altijd tot op het bot gemotiveerd zijn om de titel terug te halen. Hij wil gewoon nog altijd die 8e titel.

Wat mogen we van Mercedes verwachten?
Opnieuw topkandidaat voor beide titels, vooral nu wingman Bottas is ingeruild voor topdog George Russell.

De Brit krijgt eindelijk zijn kans, in 2020 was hij in een invalbeurt voor een door corona gevelde Hamilton al goed voor de overwinning ware het niet dat Mercedes ruzie met de banden kreeg. Bottas was in elk geval kansloos en moet toen al geweten hebben hoe laat het was.

Tegelijkertijd kan het aanstellen van Russell ook een risico vormen. In die ene race in 2020 was Russell al op Hamilton-achtige wijze dominant dus hoe lang zal hij zich willen schikken in de schaduw van de 7-voudig wereldkampioen?

Russell liet in zijn jaren bij Williams zo af en toe zien dat hij niet thuishoorde aan de achterzijde van de grid. Je ziet het niet in de resultaten van de races waarin hij maar heel soms de top tien wist te halen. Maar in de kwalificatie wist hij nog wel eens menig wenkbrauw te fronsen. Zijn 2e startplaats in Spa sprak boekdelen. Dat dat meteen ook een 2e plaats werd in de non-race een dag later zal ‘m weinig gedaan hebben.

Dus in principe zal Mercedes weer topkandidaat zijn voor de titel, zolang ze maar niet hun eigen glazen ingooien.

En het is natuurlijk altijd even afwachten hoe de nieuwe reglementen uitpakken. Het zou zomaar kunnen dat een ander team Mercedes een koekje van eigen deeg geeft.

Terug naar teams