Mercedes

Opgericht door: Mercedes Benz AG
Chassis: W10
Motor: Mercedes
Technisch manager: James Allison
Actief: 1954-1955, 2010-heden
Teambaas: Toto Wolff
Coureurs: Lewis Hamilton (44), Valtteri Bottas (77)
Testrijder: Esteban Ocon

Teamstamboom: (oftewel, onder welke namen stond dit team eerder bekend): British American Racing 1999 – 2004; Honda 2005 – 2008; Brawn 2009, Mercedes: 2010 – heden

“In the end, the team became Mercedes, so I guess, looking back, it was a good idea to start it.” Was getekend Jacques Villeneuve in een interview over zijn carrière. En inderdaad, het team dat nu al vier jaar de Formule 1 in een ijzeren greep houdt is in 1998 gesticht door de Canadees, destijds als British American Racing, samen met Craig Pollock en Adrian Reynard.
Het was aanvankelijk niet echt een succes. Villeneuve behaalde een paar 3e plaatsen en liet zich in 2004 uitkopen, waarna het team door Honda werd overgenomen. Als Honda werd er een gelukkige overwinning gescoord door Jenson Button maar na 2008 vond Honda dat ze hun aankoop niet langer konden verantwoorden: vele miljoenen verdwenen in het gootsteenputje terwijl er bijna geen successen uit de kraan kwamen. Daarbij was de economische crisis ook uitgebroken en dat bood Honda het ideale excuus om de Formule 1 weer even vaarwel te zeggen.

Een jaartje Brawn GP volgde, met een Mercedes motor. Nieuwe eigenaar Ross Brawn gaf iedereen een lesje reglementen lezen en haalde het maximale uit een beperkt budget. De wereldtitel van Button in 2009 moet de goedkoopste sinds de jaren ’80 geweest zijn, waarbij waarschijnlijk het salaris van Jenson het zwaarst op het budget drukte en dat terwijl de Brit al een salarisreductie had geaccepteerd.
Omdat Brawn het beter deed dan eerste keus McLaren, besloot Mercedes het Brawn/Honda/BAR team te kopen, om te dopen tot Mercedes en de banden met McLaren langzaam te laten vieren. De wereldkampioen vertrok echter vanwege de onzekerheid over het voortbestaan van Brawn naar McLaren. Mercedes nam Rosberg aan als vervanging en trok daarna Michael Schumacher uit zijn pensioen.

Rosberg kreeg nog wel een overwinning voor elkaar maar bij de voormalige veelwinner leek het vuur tot een waakvlam gereduceerd. Het werd pas echt wat toen Niki Lauda in 2012 Lewis Hamilton meetrok naar een hotelkamer in Singapore en uitlegde wat Mercedes de komende jaren zou gaan doen. In 2013 won Hamilton alvast een race maar in 2014 werden bij Mercedes echt de paarden losgelaten en het gevolg was een reeks van 5 wereldtitels, zowel bij de coureurs als bij de teams. Bovendien werden er nauwelijks races verloren.

Momenteel is Mercedes nog steeds de onbetwiste nummer 1. Ook al zijn Ferrari en Red Bull dichterbij gekomen zullen zij zich tot nu toe nog altijd tevreden moeten stellen met de kruimels die Mercedes soms laat liggen. Als een van hen wereldkampioen wil worden zal het eerst Mercedes moeten verslaan of erop hopen dat Mercedes eindelijk eens zichzelf verslaat.

Terug naar teams