LENGTE CIRCUIT: 5.303KM
RONDERECORD: 1:24.125 M. Schumacher (2004)
POLE 2019: Lewis Hamilton
POLE-TIJD 2019: 1:20.486
SNELSTE RACERONDE 2019: 1:25.580 Valtteri Bottas
TOP 3 RACE 2019:  1 Bottas   2 Hamilton   3 Verstappen

Het was een ongekende luxe: 2 jaar lang hoefden we de algemene gegevens van het circuit van Melbourne niet aan te passen. Corona deed het motorgeluid in Albert Park verstommen, in 2020 toen het publiek al voor de kassa stond. Uitstel van de race naar het najaar mocht in 2021 niet baten. De strenge regels van Australiƫ stonden een Grand Prix niet toe.

Wat moet je dan doen als er niets mogelijk is? Dan ga je de zaak verbouwen. Mijn fysio ging zā€™n huis verven, in Melbourne gingen ze eens kijken waarom hun races vaak zo saai zijn. Want we kunnen wel stellen: Melbourne is leuk want het is bijna altijd de eerste race na de winterslaap maar is er iemand die nog een actieve herinnering heeft aan enig wedstrijdverloop? Coulthard die Hakkinen voorbij liet is er eentje die langskomt maar dat had weinig met racen te maken. Anders nog iets?

Ja, onverwachte winnaars: Raikkonen met Lotus en Fisichella met Renault, die stonden op voorhand niet eens in de buurt van bovenaan de wedlijstjes maar wonnen toch. De crashliefhebbers zullen de ongevallen van Brundle en Villeneuve en Ralf Schumacher nog wel herinneren. En de overwinning van Button, in Ć©Ć©n van de weinige keren, zo niet de enige, dat het regende.

Maar goed, die AustraliĆ«rs zijn gaan denken, waar kwamen ze op uit? Een verbouwing. En niet een verfje hier en daar. Nee, zoā€™n beetje elke bocht is wel wat verruimd zodat je er sneller doorheen kan. En de chicane, bocht 9 en 10, waarvan ik me al 26 jaar afvroeg waarom die erin zat, is eruit gehaald. Bocht 13 wordt als enige juist scherper gemaakt.

Alles bij elkaar is de verwachting dat de rondetijden met minstens 5 seconden naar beneden zullen tuimelen.
De vraag is: zullen we het gaan zien? De Australiƫrs zijn streng en maken geen uitzonderingen. Novak Djokovic kon geen vaccinatiebewijs, laat staan een booster, laten zien en mocht de Australian Open thuis op TV gaan kijken, nummer 1 of niet.

Met de Formule 1 coureurs verwacht ik een dergelijk probleem niet maar tussen het personeel zal er toch altijd wel iemand zijn die eigenwijs is en zich niet heeft laten vaccineren of simpelweg besmet is. Voor je het weet is een team zā€™n halve bezetting kwijt.

Maar laten we er vanuit gaan dat alles goed komt en dat we voor het eerst weer een Australische Grand Prix kunnen zien sinds 2019. Het grote vraagteken zal zijn wat Max Verstappen kan doen in zijn eerste race als wereldkampioen, of Lewis Hamilton niet alleen aanwezig is maar dat hij ook kan bewijzen dat hij de wereldkampioen nog altijd kan verslaan.

Of zal AustraliĆ« zijn naam eer aandoen als Ć©Ć©n van de races, naast Montreal, waar nog wel eens een verrassende winnaar uit de bus komt. Of dat we zoā€™n race krijgen waarvan je achteraf kunt zeggen dat je nog altijd niet weet hoe de verhoudingen liggen?

EĆ©n ding is in elk geval wel zeker: 5 seconden, dat gaan we per rondje winnen, als we de computer kunnen gelovenā€¦.

Terug naar circuits