LENGTE CIRCUIT: 5.303KM
RONDERECORD: 1:24.125 M. Schumacher (2004)
POLE 2019: Lewis Hamilton
POLE-TIJD 2019: 1:20.486
SNELSTE RACERONDE 2019: 1:25.580 Valtteri Bottas
TOP 3 RACE 2019:  1 Bottas   2 Hamilton   3 Verstappen

Het circuit van Melbourne is een mooie baan. In het dagelijks leven is het een mooi park waar mensen bijeen komen om te picknicken of om te sporten. Er is een mooi meer waar de wagens omheen rijden en waar de mensen de rest van het jaar hun watersport kunnen bedrijven. In het park staan verschillende bomen en er staat ook een soort die dennenappels van wel 10 kilo draagt.
En eens in het jaar is er dus die Australische Grand Prix. Dan staat de hele stad een kleine twee weken op de kop en aan het eind van de rit mag het stadsbestuur zo’n 50 miljoen dollar bijdokken.

Een vraag die in de mailbox van de F1-Quiz vaak binnenkomt is; ‚ÄúHoe kan dat nou dat iedere organisator van een Formule 1 race verlies lijdt‚ÄĚ?
Nu is het antwoord voor corrupte schurkenstaten als Bahrein, Abu Dhabi, Rusland, China en Azerbeidzjan vrij simpel. Men gebruikt de Formule 1, de Olympische Spelen en het WK voetbal om het imago te verbeteren en om toeristen te trekken. Dat dat soort evenementen alleen geld kosten, dat interesseert de heren bestuurders niets, ze zijn enkel aan de macht ter meerdere eer en glorie van henzelf, de zakken worden rijkelijk gevuld ten koste van de bevolking. Mensen die hiertegen protesteren worden in de bak gesmeten. Zo gaat dat in een dictatuur.
Maar in de westerse wereld pikken wij zoiets natuurlijk niet. Nee democratie en openbaarheid van bestuur. Toch?

Melbourne pikte de GP van Adelaide. Als je zoiets doet dan heb je weinig te eisen en worden de voorwaarden meestal gedicteerd. Dat kon je gerust aan Bernard Ecclestone overlaten. Melbourne ondertekende een contract voor tien jaar en had een GP die jaarlijks verlies leed. Hoe verkoopt een bestuurder zoiets aan de belastingbetaler? Het brengt banen op. Melbourne wordt op de wereldkaart gezet, dat is onbetaalbaar. Beter imago. De GP brengt de plaatselijke middenstand direct en indirect meer geld in het laatje. Allemaal kreten die nooit exact te controleren zijn. Maar die wel geslikt worden. Maar dat is nog niet het hele verhaal. In 2015 was behoud van de GP inzet van de verkiezingen Victoria. Weer schoof Ecclestone aan en in ruil voor een klein bedrag onder de tafel kreeg Melbourne een nieuw contract voor vijf jaar. Kosten voor de belastingbetaler ongeveer 250 miljoen.
Maar waarom heeft Melbourne dan onlangs het contract opengebroken en verlengd tot 2023? Ditmaal ging dat zonder bedragen te noemen en vrijwel zeker werd er weer een bedrag onder de tafel aan Bernie overhandigd. Hoezo openbaarheid van bestuur?
Deze keer was het Sydney die dreigde de GP naar hun stad te halen. Victoria en Melbourne betalen er weer goed voor. Maar het levert de stad wel aanzien op….

Maar genoeg azijnzeiken, de opening van het seizoen is iets waar wij een hele winter naar hebben uitgekeken en waarvoor de wekker weer wordt gezet. Hoe staat iedereen er voor? Levert de Grand Prix de resultaten op die naar aanleiding van de wintertesten worden verwacht? Wie doorbreekt de dominantie van Mercedes en Hamilton? En wat doet Max?
Grappig detail daarbij is dat Albert Park wel eens een race of een winnaar wil opleveren die niet helemaal representatief is voor het seizoen. Oftewel, ook na Australi√ę zit je nog wel eens met het gevoel dat je eigenlijk nog niet weet hoe de verhoudingen liggen: denk daarvoor maar eens aan de overwinning van¬†Kimi¬†Raikkonen¬†met Lotus in 2013. Of Giancarlo¬†Fisichella¬†in 2005. Dat zal wel in de aard van de baan liggen die wel wat gelijkenis vertoont met Montreal, ook een baan met minder voorspelbare races‚Ķ
De race in Melbourne zal in elk geval minder voorspelbaar zijn dan de geldwissel die aan het einde van het contract met de eigenaren van de Formule 1 zal plaatsvinden….

Terug naar circuits