McLaren

Opgericht door Bruce McLaren
Chassis: McLaren MP4
Motor: Renault
Technisch manager: Gil de Ferran
Actief: 1966 – heden
Teambaas: Zak Brown
Coureurs: Lando Norris (4), Carlos Sainz jr (55)
Testrijder:

Teamstamboom: McLaren (1966 – heden)

Wat ging eraan vooraf?
“Het zal ons als klantenteam van Mercedes motoren nooit gegeven zijn om Mercedes zelf te verslaan. En daarom gaan we met een eigen motorleverancier in zee.” aldus Ron Dennis in 2014.

In 2015 begon het huwelijk met Honda en in 2017 waren de scheidingspapieren alweer getekend. In 2018 bleek dat men met Renault motoren nog steeds het lachertje van de paddock was. Om het tij te keren werden Andreas Seidl en James Key aangetrokken. En verdomd! Sneller dan menigeen verwacht had klom het team uit het diepe dal, niet in de laatste plaats omdat McLaren bepaald geen armlastig team is zoals het huidige Williams bijvoorbeeld.

Gaat McLaren een serieuze concurrent worden voor de topteams?
Nee in ieder geval niet dit seizoen. De wagens zijn een doorontwikkeling van vorig seizoenmaar men benadrukt bij McLaren wél dat dit de eerste wagen is waar James Key heel duidelijk zijn stempel op heeft gedrukt en zijn filosofie op heeft losgelaten. Wij achten het niet waarschijnlijk dat McLaren de strijd aan zal kunnen gaan met de topteams. Ook de Renault motor moet nog wel een stukkie beter en vooral betrouwbaarder worden. Schrijft u McLaren maar op als kanshebber voor prolongatie van de titel  ‘best of the rest’ na de grote drie. Maar hou dit team in de gaten voor 2021, dan zijn er nieuwe regels en beschikt men over een Mercedes krachtbron.

Wat kunnen/mogen we van Sainz en Norris verwachten?
Heel veel ‘lollige’ filmpjes. Gaandeweg seizoen 2019 werd duidelijk dat Lando Norris een leuk maf kereltje is. En zolang het team nog niet in staat is om met podiumplaatsen de kijker te plezieren zal men meer van die lollige filmpjes met de coureurs gaan maken en zou het wel eens kunnen dat het spontane er dan een beetje vanaf gaat. Maar op sportief gebied zal er ook voldoende te smullen zijn. 
Als eerste Carlos Sainz; hij draaide vorig seizoen een absoluut topseizoen die terecht bekroond werd met een vijfde plaats in de eindstand. Hij heeft zich in de kijker gereden en zal beslist nog zo’n seizoen willen draaien. Niet zozeer om de aandacht van de grote drie te trekken maar om zijn positie binnen het team te versterken en zodoende de 2021 naar zijn hand te kunnen zetten.
Maar daarvoor moet hij wel zijn teamgenoot verslaan. Lando Norris wordt vooral in de Britse pers gezien als een potentieel wereldkampioen. Bovendien wordt er gefluisterd dat hij volgend jaar naar Mercedes verkast. Dus Lando zal dit seizoen moeten leveren. Hij moet het zijn teamgenoot zeker lastiger gaan maken. De kwalificaties gingen nog redelijk gelijk op maar de racepace zal moeten verbeteren. De strijd tussen Norris en Sainz is eentje die het waard is om in de gaten te houden.
En anders hebben wij de filmpjes nog.

 

Terug naar teams