McLaren

Opgericht door Bruce McLaren
Chassis: McLaren MCL35M
Motor: Mercedes
Technisch manager: James Key
Actief: 1966 – heden
Teambaas: Andreas Seidl
Coureurs: Daniel Ricciardo (3), Lando Norris (4)
Testrijder:

Teamstamboom: McLaren (1966 – heden)

Het is inmiddels al zo lang geleden dat McLaren een race won dat ik het moest opzoeken: Canada 2012, met Hamilton. In datzelfde jaar had Button ook in Australië gewonnen.

Check
Zou het dan dit jaar kunnen gebeuren dat McLaren de weg naar de bovenste plek op het podium terugvindt? Alle ingrediënten zijn inmiddels in huis: een stabiel technisch team: check; een teamleider die zich niets aantrekt van de pers: check; een CEO die zijn team zijn gang laat gaan en zorgt dat de financiën op orde zijn: check; een goed stel coureurs: check; en als laatste, een goede motor: check.

Tussen die laatste overwinning en nu is er heel wat gebeurd bij McLaren: het vertrek van de huiscoureur Hamilton, Martin Whitmarsh die weggestuurd wordt door de man die hij opvolgde, Ron Dennis, het vervangen van de klantenmotor van Mercedes door fabriekssteun van Honda, het terughalen van Fernando Alonso die de Honda’s vervolgens als GP2 motor labelt, Ron Dennis die een paleisrevolutie ontketent met groot aandeelhouder Mansour Ojjeh, Dennis die vertrekt bij McLaren, torenhoge schulden die gepoogd werden te financieren met een hypotheek op de fabriek, om er vervolgens achter te komen dat een dergelijke constructie al loopt, Zak Brown die personeel beloont met chocoladerepen en ongetwijfeld meer zaken die de pers niet gehaald hebben…

Sleutelfiguren
Met het aanstellen van James Key en Andreas Seidl kwam er rust in de tent en dat vertaalde zich in twee seizoenen waarin degelijke resultaten te zien waren. Sainz en Norris behaalden veel punten en ook een enkele keer een podium, zo’n plek waar McLaren al jaren niet meer was geweest.

Nu is Mercedes weer terug als motorleverancier en kunnen we gaan zien of dat weer dezelfde vruchten afwerpt als tussen 1995 en 2014 toen er vele overwinningen en een paar kampioenschappen werden behaald. Daarbij is met Daniel Ricciardo een van de beste rijders van het veld binnengehaald en wordt Norris nog altijd door het team gekoesterd als een groot talent.

Dus alle ingrediënten zijn in huis?
Jawel. Twee zwakke punten echter: Ricciardo en Norris zijn heel goed, maar het niveau van Max en Hamilton en misschien Leclerc is nog een standje hoger. De Mercedes motor is de beste, maar het is een klantendeal. Is die motor even goed als die van het fabrieksteam?

Ricciardo en Norris met een goede dag kunnen iedereen aan. En als hun Mercedes motor even goed is als die van Hamilton dan is er best een kans dat McLaren die eerste overwinning in 9 jaar gaat behalen. Bovendien heeft concurrent Ferrari een slecht jaar achter de rug waarvan je je moet afvragen of ze daar zomaar van herstellen.

Maar meedoen voor het wereldkampioenschap, dat lijkt me wat teveel gevraagd.

Terug naar teams