Het is herfstvakantie en dan heb je wat meer tijd voor voor alles. Zo keek ik gisteren, maandag, Cars 3 met mijn dochter. In tegenstelling tot Cars 1 kon ik niet direct bij de tegenstanders van Bliksem McQueen herkennen op wie het personage in werkelijkheid was gebaseerd. In Cars 1 kon je zonder moeite Richard Petty, Bill Elliot en Dale Earnhardt jr. eruit halen. Darryll Walltrip kwam weer terug als Darrell Cartrip in de commentaarbox. En net als bij Cars1 zat ik me weer af te vragen op wie de rol van negatieveling Chick Hicks was geschreven. Ik neig altijd naar Dale Earnhardt sr. maar ik kan me toch niet voorstellen dat één van de grote NASCAR legendes zo zou worden afgeschilderd. Vooral niet na zijn dood want dat vinden Amerikanen sowieso niet kunnen.

 

Bliksem McQueen

Uiteraard was Bliksem weer in staat om zigzaggend door het hele veld van staart naar kop te racen. Mijn realisme tic zegt dan “dat kan helemaal niet” maar we hebben hier te maken met een kinderfilm, of eigenlijk een sluikse poging van de NASCAR organisatie om kinderen al vroeg lekker te maken voor de stockcar racerij.

Maar kan dat echt helemaal niet? Zo zigzaggend door  het veld van staart naar kop? Ik zag zondagavond een Nederlander iets dergelijks uithalen. Toegegeven, hij stond niet helemaal aan de staart, en de kop was ook net niet haalbaar, maar wat hij op COTA uithaalde was weer fenomenaal. Het lijkt er soms wel op dat het Max helemaal niet uitmaakt waar hij start. Aan het eind is hij toch wel van voren te vinden, tenzij het materiaal er mee ophoudt.

 

Max als de bliksem

Als een Bliksem McQueen vloog de Nederlander naar voren, hier en daar geholpen door DRS maar vooral door zijn excellente wijze van bandenmanagement. Dacht ik eerst dat Hamilton het wel zou redden met zijn supersofts en vervolgens softs, omdat de Brit volgens mij de beste bandenspaarder van het veld is, of eigenlijk ‘was’. Want inmiddels ben ik de mening toegedaan dat Max die titel heeft overgenomen.

Twee jaar geleden zei Jacques Villeneuve al dat Verstappen fenomenaal was met de banden en dat hij alleen nog maar wat sneller hoefde te worden. Wat de Canadees bedoelde te zeggen was dat als hij nog beter met bandenmanagement zou worden hij vanzelf sneller zou worden. En ziedaar….

Ook leuk: Kimi Raikkonen weer eens bovenaan. Het werd een leuke overwinning in zijn nadagen maar ik denk dat het slechts een eenmalige opleving was. Nog even gezellig buurten bij Sauber en dan is het voorbij….

Verder nog interessante dingetjes? Het viel me op dat Team Renault zich weer hersteld heeft van een paar zwakke races. Hopelijk voor Ricciardo zet zich dat volgend jaar door anders kan hij ook daar de gaten in de muur gaan slaan.

En Grosjean scoorde ook weer punten, op z’n rijbewijs wel te verstaan. En Magnussen reed wel aardig maar werd samen met Ocon gediskwalificeerd.

 

Haas scoort in NASCAR

De Haas rijders zouden wat betreft prestaties eens een kijkje moeten gaan nemen bij hun NASCAR collega’s. In Kansas was er weer een beslispunt in de playoffs en de 4 rijders van team Stewart Haas hadden aan het eind van de stoelendans alle vier een plek bij de laatste acht. Oftewel, van alle kanshebbers voor de NASCAR Monster Cup komt de helft van Stewart Haas!

Zoals verwacht vielen Keselowski, Blaney, Larsson en Bowman af. Deze 4 hadden in de punten al zo’n grote achterstand dat alleen een overwinning ze een ronde verder kon brengen. De nummer 8 in de stand, Martin Truex, zal met genoegen toegekeken hebben hoe de al geplaatste Chase Elliot de overwinning afpikte en zodoende de nummers 9 tot en met 12 kansloos maakte. Larsson werd derde maar het was too little, too late….

 

Geen bliksem op Kansas

Overigens was het op Kansas allerminst een zigzag parade door het veld. Chase Elliot lag rondenlang aan kop en nummer 2 Kyle Busch kon slechts centimeter voor centimeter dichterbij komen. Daarachter kwam Larsson decimeter na decimeter dichterbij aan Busch. Oftewel, niet de spectaculaire Bliksem McQueen acties uit de film….

Komend weekeinde gaat het feest naar respectievelijk Mexico City en Martinsville. Lewis Hamilton (die in Cars 3 de stem van een computer inspreekt) heeft nog 5 punten nodig voor de 5e titel. En de 8 overgebleven kandidaten voor de NASCAR Monster Cup staan nu in punten dicht bij elkaar. Een overwinning is dus voor iedereen van levensbelang. Spektakel verzekerd op de kortste en langzaamste baan van het jaar!