Haas F1

Opgericht door Gene Haas
Chassis: Haas VF22
Motor: Ferrari
Technisch manager: Simone Resta
Actief: 2016 – heden
Teambaas: Günther Steiner
Coureurs: Kevin Magnussen (20), Mick Schumacher (47)
Testrijder: Pietro Fittipaldi

Teamstamboom: Haas F1 (2016 – heden)

Dit zou het jaar moeten zijn voor Haas, tenslotte hadden ze het vorige jaar al afgeschreven ten faveure van deze jaargang. Maar een grote gebeurtenis in het thuisland van Mazepin, of eigenlijk een land daarnaast, heeft grote gevolgen gehad, niet in de laatste plaats voor Mazepin zelf.

En zo kon nogmaals de bezem erdoor bij Haas, terwijl dat in 2021 ook al gedaan was. Mazepin is eruit gezet, zoals alle Russen eruit zijn gezet. Zijn pa, met het bedrijf Uralkali, wil zijn geld terug. Haas wil niet betalen en het zou me niet verbazen als hij gezien de sancties het geld niet eens terug mag betalen. Gezien de vrije val van de roebel zou er trouwens een olietanker aan muntjes nodig zijn om het bedrag terug te brengen.

De bezem van Haas veegde vervolgens Kevin Magnussen weer naar binnen. Verrassend, want ik had niet verwacht dat de Deen ooit nog terug zou keren naar de Formule 1, laat staan Haas.

Mick Schumacher mocht wel blijven dus dit jaar moet hij het gaan waarmaken. Ook in de F3 en F2 was hij pas goed in het 2e jaar.

Ups en downs
Haas had vorig jaar vooral een down jaar, er was weinig up te vinden. Schumacher hield de 0, Mazepin hield de 0. En als de koplopers gingen dubbelen waren de Hazen het eerste de Sjaak, en ook regelmatig de enige.

Als we Gunther Steiner moeten geloven was het vorige seizoen een trainingssessie voor dit jaar.

Op het moment van schrijven is de wagen al te laat voor de testritten van Bahrein vanwege een vertraging in de luchtvracht dus dat begint al lekker.

Met Kevin Magnussen, of Special K zoals de Amerikanen ‘m vorig jaar in de IMSA series noemden, wordt natuurlijk een hoop ervaring teruggehaald. Dat is natuurlijk nooit slecht. Ik heb alleen nog niet gehoord of Magnussen zijn contract voor het WEC bij Peugeot heeft verscheurd. Indien niet zullen we even moeten zien hoe goed hij zich kan concentreren op de F1. Alonso deed een paar jaar geleden ook zo’n double duty en die ging het wel aardig af, ook al was zijn McLaren dat jaar niet vooruit te branden.

En Mick? Het is simpel, dit jaar moet hij het doen, want dat is bij hem traditie. Doet hij het niet, dan is het waarschijnlijk exit, of er moet nog een aardige bijdrage komen van Ferrari. Doet hij het wel, misschien komt er dan ook een aardige bijdrage van Ferrari of wordt de zoon van weggehaald bij Haas en rijdt hij wellicht volgend jaar in het rood.

Weer Amerikaans

Het team is dit jaar in elk geval weer Amerikaans. Het was vorig jaar toch eigenlijk een Amerikaans team verkleed als Russen. De vraag is alleen hoe Haas om zal gaan met het budgetgat wat Putin in zijn team heeft geslagen, want ook als dat sponsorgeld niet terugbetaald kan worden verwacht ik niet dat het zomaar aangesproken kan worden.

En op de achtergrond is Michael Andretti ook al bezig met het vormen van een F1 team. De aankoop van Sauber ging vorig jaar niet door maar zijn F1 ambities heet Michael nooit opgegeven. Wellicht kan hij Haas binnen hengelen, hoeft hij in elk geval de licentie niet van het ene naar het andere land te verhuizen….

 

Terug naar teams