King’s Lynn 15-02-1998

George Russell maakt dit seizoen zijn debuut in de Formule 1

Er staat een geheel nieuwe generatie rijders klaar om het stokje over te nemen van Hamilton cs. Max was de eerste die de koningsklasse veroverde, van Ocon zijn we nog niet af en vorig seizoen overhandigde Charles Leclerc zijn visitekaartje. Dit seizoen mogen wij nog eens vier jonge talentvolle rijders verwelkomen, Antonio Giovinazzi, Alexander Albon, Lando Norris en George Russel. En Russell is misschien wel de meest talentvolle van dit kwartet. Vorig seizoen won hij overtuigend de Formule 2 in wat wellicht het sterkste veld sinds jaren is geweest. De eerste drie van de eindrangschikking maken dit jaar hun debuut in de Formule 1, achtergebleven zijn Markalov en Sergio Sette Camara, twee rijders die ook nadrukkelijk aan de weg aan het timmeren zijn.

Russell opereert onder de vleugels van Mercedes. Hij is opgenomen in hun opleidingsprogramma en vormt samen met Esteban Ocon de kroonjuwelen van deze opleiding. Het is daarom des te opmerkelijker dat Russell dit jaar wel in de Formule 1 rijdt en dat Ocon even in de wachtkamer zit. Nu zit Ocon wel in de wachtkamer van het hoofdteam en rijdt Russell bij Williams, alsof Ocon bij Barcelona op de bank zit en Russell bij PEC Zwolle in de basis staat. Maar ook in Zwolle kun je je onderscheiden. 

De opdracht voor Russell zal in de eerste plaats zijn om zijn teamgenoot Robert Kubica te verslaan, en dat het liefst met overtuiging. Kubica is nog altijd een naam en het is zaak om hem vanaf race 1 de bevallige achterkant van je wagen te laten zien. Het is natuurlijk afwachten hoe de Williams gaat presteren maar het missen van de eerste dag testen belooft weinig goeds.  Mercedes zal dit alles een beetje tandenknarsend moeten aanzien, het ontbreken van een B-team zoals Ferrari en Red Bull hebben breekt de Duitsers hier op. Ze geven de ontwikkeling van een talent waar ze veel geld in hebben gestoken nu in handen van een team waar ze verder geen invloed op hebben.  Hoewel, het schijnt dat de echte grote jongens altijd boven komen drijven. Thuis voor de buis zullen we George waarschijnlijk niet veel in actie zien, toch is het wel aan te bevelen om deze jongeman dit seizoen in de gaten te houden. Het kon wel eens een grote worden.

Terug naar coureurs.Vlnr: Leclerc, Albon, Russel.