Racing Point

Opgericht door Pa Stroll
Chassis: RP W10
Motor: Mercedes
Technisch manager: Andrew Green
Actief: 2018 – heden
Teambaas: Larry Tesler
Coureurs: Sergio Pèrez (11), Lance Stroll (18)
Testrijder: Tatiana Calderon

Teamstamboom: Jordan (1991 – 2005); Midland (2006); Spyker (2007) ; Force India (2008 – 2018);  Racing Point (2018 – heden)

Als het over Racing Point gaat dan gaat het altijd over Pa Stroll en zijn centjes, hoe hij een team voor zijn zoon koopt om maar een stoeltje voor hem te garanderen. Maar er wordt nooit bij vermeld dat meneer Stroll geen uitzondering is. Er zijn wel meer vaders die in hun zoon investeren. Jos is daar wel het bekendste voorbeeld van. Hij stak een paar ton in de opleiding van Max. Pa Stroll investeerde een paar miljoen in zijn zoon. Maar dat is logisch, hoe meer talent je ter beschikking hebt hoe minder je hoeft te investeren. En wat betreft de verhouding talent en de hoogte van de investering heb je hier wel een juiste afspiegeling tussen Max en Lance.

Wat ik ook zelden hoor is dat Lawrence Stroll met zijn overname niet alleen een team voor de ondergang heeft behoed maar dat hij ook voor talloze mensen hun baan heeft weten te behouden. Zijn laatste overname betreft Aston Martin, een prachtige naam die ook al een tijdje in zwaar weer verkeerde en met deze overname gered is. En nog mooier; volgend jaar keert de naam Aston Martin weer terug op de grid.

Wat kunnen wij dit seizoen van het team verwachten.
Tijdens de wintertests is duidelijk geworden dat Pa Stroll flink heeft lopen te shoppen bij Mercedes. Alles wat hij ook maar in het boodschappenwagentje heeft mogen gooien heeft hij aangeschaft, aandrijfassen, versnellingsbak, neus, asbakjes, kortom wat hij van de W10 mocht overnemen hangt nu aan de Racing Point die dus nu gekscherend de roze Mercedes wordt genoemd. Dit kopieergedrag is niet vreemd, Haas en Toro Rosso gingen hem hierin voor. Het leverde beide teams een vaste plek in de middenmoot op.
Racing Point is echter ook een degelijke middenmoter, waarom dan deze omslag?
Het team verklaarde in Barcelona dat men met de ontwikkeling van de wagen op een dood spoor was beland en dat men besloot om het roer radicaal om te gooien.
Het is wel een risico omdat men andermans ontwerp adopteert en om het verder te ontwikkelen moet men dat ook heel goed begrijpen. De eerste indruk is wel gunstig en de wagen lijkt snel te zijn.
Lawrence Stroll is achter de schermen duidelijk hard aan het werk om het team beter te maken. Niet alleen door te shoppen bij Mercedes maar ook door ervaren mensen aan te nemen. Wij moeten afwachten hoe de roze Mercedes het dit jaar gaat doen maar een top 6 notering moet haalbaar zijn.
Stroll is er niet de persoon naar die op korte termijn succes zoekt maar bewust ergens naar toe aan het werken is. Komend seizoen zal steeds meer in het teken staan van 2021. McLaren en Renault zullen waarschijnlijk net een brug te ver zijn maar zoals gezegd, een top 6 moet mogelijk zijn.

Wat kunnen wij van de rijders verwachten?
Kunnen wij niet afspreken dat wij vanaf nu enkel naar de prestaties van het team op de baan kijken en niet naar de activiteiten van Lawrence Stroll?
Perez zal wel weer degelijk zijn en zijn puntjes bijeen sprokkelen. Nu Hulkenberg van de grid is mag hij diens rol van degelijke coureur overnemen. Voor het team een ijkpunt hoe de wagen er voor staat.
Als wij naar de prestaties van zijn zoon kijken dan vallen mij twee dingen op.
De eerste is dat Lance heel vaak een goede start heeft en dat hij in de eerste ronde meestal de nodige plaatsen weet te winnen. Dit kan er aan liggen dat zijn kwalificatie nog ondermaats is, en in vergelijking met zijn teamgenoot is dat ook zo, maar het betekent ook dat hij heel goed uit de problemen weet te blijven.
En daarmee komen wij bij het tweede punt, hij weet dus goed uit de problemen te blijven.
In Baku 2017 haalde hij het podium omdat zijn concurrentie links en rechts de wagen naast de baan parkeerden, Lance hield zijn wagen wel binnen de lijntjes en haalde zijn beste resultaat tot heden. Tevens is Lance een goede regenrijder. In Hockenheim afgelopen seizoen had hij deze prestatie bijna herhaald en finishte hij op een zucht van het podium. Ook dit was een chaotische race waar Lance wederom het hoofd koel wist te houden. Hij is niet het grootste talent van het veld maar zou hij nu zoveel minder zijn dan, pak hem beet, Nyck de Vries?

Terug naar teams