Ferrari

Opgericht door Enzo Ferrari
Chassis: Ferrari F1-75
Motor: Ferrari
Technisch manager: Mattia Binotto
Actief: 1950 – heden
Teambaas: Mattia Binotto
Coureurs: Carlos Sainz jr (55), Charles Leclerc (16)
Testrijders:

Teamstamboom: Ferrari 1950-heden

Ferrari komt altijd terug. Is het niet vandaag, dan is het wel morgen. Maar hoe lang laat vandaag of morgen nog op zich wachten? De langste periode waarin Ferrari niets won was van het najaar van 1990 tot de zomer van 1994, net geen 4 jaar dus. We zitten nu al op 2 en een half jaar dus de tijd begint te dringen.

Ferrari heeft nochtans wel een aardig jaar te achter de rug. De strijd om de derde plaats in het constructeurskampioenschap wisten ze in de slotfase van het afgelopen seizoen in hun voordeel te beslissen. En dan ben je toch best-of-the-rest. Bovendien werd er tweemaal een pole position neergezet en dat geeft de burger moed.

Komt Ferrari echt wel terug?

Ja, Ferrari komt echt wel terug. Het team was begin jaren ’90 op sterven na dood, was er zo erg aan toe dat zo’n beetje de hele paddock medelijden had, op Ron Dennis na misschien. En daarmee kwam er een toeloop aan succesvolle figuren naar Maranello.

Maar een partij supersterren maakt nog geen team dus er werd wel gewonnen in 1994 en 1995 maar een aanspraak op één of beide titels konden de Italianen vergeten.

In 1996 kwam het ontbrekende puzzelstukje naar Italië: Michael Schumacher. Hij nam coureur nummer twee onder z’n arm mee: Eddie Irvine. Goed om lol mee te trappen en vooral de rest van het veld voor de voeten lopen. En na 3 aanloopjaren kon er geoogst worden.

En zo is Ferrari wel vaker door diepe dalen en hoge toppen gegaan. Men herinnert zich vast de seizoenen van 1986, 1980 en 1973 nog wel. In 1986 keken Alboreto en Johansson elkaar aan na de eerste blik op de nieuwe wagen te hebben geworpen. “Oei, dit wordt een lang jaar” schijnt Alboreto te hebben gezegd tegen zijn Zweedse teamgenoot. Maar altijd kwam Ferrari weer terug.

Kan het met Sainz en Leclerc?

Ferrari komt dus terug, maar dan moeten wel alle puzzelstukjes op de juiste plaats vallen. Op managementniveau lijkt er nu enige stabiliteit te zijn en technisch gezien worden er ook geen domme dingen gedaan. Maar in de jaren ’90 was het toch vooral de gedrevenheid van de coureur Schumacher, net zoals in de jaren ’70 met Lauda. Kunnen Leclerc en Sainz het team ook zo motiveren?

Als ik Leclerc moet vergelijken met andere Ferrari coureurs komt bij mij de naam Raikkonen op. Hij behaalde diverse overwinningen en een wereldkampioenschap. Maar de Schumacher jaren heeft hij nooit doen vergeten.

Sainz zou ik willen vergelijken met Gerhard Berger of Michele Alboreto. Iemand die vaak snel is, soms een keertje wint maar zelden goed genoeg is om te strijden voor het wereldkampioenschap.

Dus of Ferrari terug gaat komen met Sainz en Leclerc? Ik denk dat het een mooi stel is om de aansluiting met de top te vinden. Maar ik denk dat 1 van hen, of allebei, het veld zal moeten ruimen als Ferrari echt weer mee wil doen voor de prijzen. Maar dan zullen ze Max, of Lewis, of wellicht een superster die er nu nog niet is, moeten binnenhalen.

Terug naar teams