Amerikanen hebben soms heerlijke uitdrukkingen. Ik zat maandagochtend te kijken naar de reportage van de NASCAR race vanop Las Vegas Motor Speedway. De commentator van dienst riep 10 ronden voor de finish: “Keselowski is really checking out now!”. Oftewel, de kampioen van 2014 en veelwinnaar van Team Penske nam na een herstart duidelijk afstand van de rest van het veld en ging er vandoor, op weg naar de overwinning. Alsof hij iedereen wilde zeggen: “het was een leuk feestje, maar nu moet ik weg, even de 500e overwinning voor mijn baas ophalen”

 Keselowski viert de 500e

En zo geschiedde: Team Penske kon een 500e overwinning bijschrijven in de registers. In de jaren ’60 begon het team met een overwinning in de eerste race. En via overwinningen in de CanAM, Indycar, IMSA, Formule 1, NASCAR, Aussie Supercars en nog veel meer raceklasses staan er sinds zondag 500 w’s achter de naam van Team Penske. En zo te zien is de teller nog lang niet gestopt.

 

Lewis Hamilton checking out

Een ander die aan het uitchecken is is Lewis Hamilton. Na de Britse Grand Prix had ik al het idee dat Hamilton niet meer te stoppen was maar Ferrari deed mij even twijfelen met een snelle wagen in Duitsland en vooral in België. In Duitsland verprutste Vettel het maar in België ging alles goed. Met name die laatste race deed mij afvragen of mijn voorspelling na Engeland wel zo goed was.

Maar in Italië en in Singapore liet Hamilton er geen twijfel over bestaan. Hij is de beste, won op 2 totaal verschillende circuits, met tegenstanders die sneller materiaal hebben. En nu verlaat hij het veld van net niet de beste coureurs en checkt in in de exclusieve club van de allerbesten. Die club heeft nu slechts 1 lid….

Wellicht komt daar binnenkort een ander lid bij: niet Vettel, die maakt met zijn ervaring teveel fouten. Maar Max wel, die is nog jong en zijn fouten gaan nog wel verdwijnen. Die gaat ook inchecken in die club. Wellicht is Lewis dan al uit de Formule 1 verdwenen. Heeft Max de club weer voor zichzelf want ik zie voorlopig niemand die hem, en Lewis, kan benaderen.

 

Wingmans en rijkaards

Gezien de trend dat de Formule 1 steeds meer gevuld wordt door wingmans of zoontjes van puissant rijke figuren denk ik dat het nog wel een tijdje zal duren voordat er nog iemand opstaat die richting de absolute top gaat schieten. Voor de echte talenten is blijkbaar steeds minder plek, zie Ocon en in mindere mate Van Doorne. Mijn collega op de site schetste in de nabeschouwing al het beeld van de top dogs die het liefst een brave wingman naast zich hebben. Bottas, Raikkonen, Hulkenberg: goed, maar geen top (meer).

En dat wordt dan aangevuld door rijkeluiszoontjes. Vroeger kocht je een plekje voor je zoon, nu worden hele teams aangschaft voor Lance Stroll. Williams wordt opgevuld door Russen die hun overtollig oliezwarte geld kwijtmoeten. En McLaren heeft een zware investeerder waarmee het wachten is voordat hij zijn racende zoontje naar voren gaat schuiven.

Is er dan nog hoop, zijn er nog gewone teams? Ja, die hoop ligt dan bij Sauber, Haas en Toro Rosso. Maar die teams zijn middenmoot of rijden bijna achteraan. Topteams zijn combi’s van top dogs en wingmans, de middenmoot is gekocht…

 

100% top dogs

Gisteren las ik nog een leuk verhaal over Scott Dixon, de inmiddels 5-voudig Indycar kampioen. Marshall Pruett schreef dat Dixon “his own wingman” is. En inderdaad, Ed Jones, de teamgenoot van Dixon bij Chip Ganassi, is een leuke rijder maar was absoluut niet in staat dit jaar om zich te mengen met de top, laat staan dat hij als wingman kon optreden. Niet dat Dixon een wingman nodig had gehad; de multicar teams van Penske (3) en Andretti (4) hebben eigenlijk alleen maar top dogs in dienst die allemaal hun neus zouden ophalen voor het baantje van wingman. Sowieso hadden Newgarden en Power van Team Penske nog kans op de titel dus die gingen afgelopen zondag voor eigen kansen op Sonoma. Maar 3e rijder Pagenaud wilde nog iets van zijn seizoen maken dus die wilde ook geen corvee.

En bij Andretti? Hunter Reay was niet te stoppen en wilde ook wel een keer winnen dit jaar, dus die checkte heel snel uit en reed onbedreigd naar de overwinning. En titelkandidaat Rossi reed bij de start al zijn voorvleugel kapot tegen het achterwiel van teamgenoot Marco Andretti. Over wingman gesproken…. Eerder over een top dog die zijn eigen glazen ingooide.

En zo keek Dixon rustig toe, vanuit de loge der grote kampioenen. Nog 2 kampioenschappen te gaan en hij deelt het record met AJ Foyt. Die checkte trouwens jaren geleden al uit…

Dixon viert zijn kampioenschap