ANTONIO GIOVINAZZI
Martina Franca 14-12-1993

Aantal Grand Prix; 2
Hoogste notering in het WK; 22 (2017)
Beste resultaat 12e
Hoogste gridpositie; 16e
Debuut Australie 2017

Dit seizoen zijn er opmerkelijk veel nieuwe gezichten te bewonderen. En we hebben in de persoon van Kubica en Kvyat ook nog eens twee herintreders op de grid. Antonio is ook een soort van herintreder hij heeft immers al twee officiele Grand Prix mogen rijden. Eigenlijk is het er maar eentje want de tweede, die van China, duurde maar drie rondjes

Afbeeldingsresultaat voor giovinazzi china

Daarom scharen wij Giovinazzi maar voor het gemak onder de rookies. En van het kwartet dat wij dit seizoen mogen verwelkomen op de grid heb ik de indruk dat deze Ferrari junior relatief de minste media aandacht genereert, zeker hier in ons kikkerlandje waar alles op Max verstappen is gefocust en nieuws rond Red Bull en Toro Rosso bijvangst is. En omdat wij daarnaast ook nog eens voor het overige nieuws voornamelijk naar de andere kant van het kanaal kijken is het wel verklaard waarom er zoveel over Norris, Russell en Albon wordt geschreven. 

In 2017 mocht Giovinazzi de eerste twee races van het seizoen voor Wehrlein bij Sauber invallen, de Duitser was bij Billy Smart’s kindercircus met een trapauto van de baan geklapt en hield daar auwa in de nek aan over. Giovinazzi debuteerde met een 16eplaats in de kwalificatie en een 12eplaats in de race. Zo op het eerste oog niet slecht maar er vielen er wel zeven uit. In China wist hij deze goede indruk in een weekend compleet weg te werken. China werd een vervelend weekend voor Antonio. In de kwalificatie crashte hij zijn wagen en in de race deed hij dit dus dunnetjes over.

De volgende GP was Wehrlein weer gezond verklaard en werd Giovinazzi vriendelijk bedankt voor zijn diensten. Wat is hij de rest van het seizoen 2017 gaan doen en wat deed hij in 2018. Zijn persoonlijke site vermeld daar enkel dat hij de afgelopen twee jaar reserve- en testrijder voor Ferrari was. Een papieren titel die voornamelijk in de simulator uitgevoerd wordt. Een blik op zijn prijzenkast leert dat deze nogal magertjes gevuld is. Wat kleinere titels bij het karten, winst in de Formula pilota China series in 2012, winst in de Zandvoort Masters in 2015 en in 2016 tweede geworden in de GP2, het huidige Formule 2. Bij de masters weet hij Russell en Sette Camara -wanneer maakt hij zijn F1 debuut- achter zich te houden. In de GP2 verliest hij het van Pierre Gasly.

Na zijn optreden in China wordt Giovinazzi door Ferrari als reserve bij het team van Haas gedetacheerd. In 2018 zien we hem in LeMans opduiken maar dat was het wel zo’n beetje. Dus eigenlijk stapt hij na China 2017 bijna twee jaar later weer in een Formule wagen om een seizoen lang te gaan racen. Voor Giovinazzi wordt dit seizoen dan ook bepalend voor de rest van zijn carriere. Hij heeft met Kimi een zeer ervaren en nog steeds snelle teamgenoot en hij weet dat bij Ferrari een zekere Leclerc zit. Giovinazzi zal moeten bewijzen dat hij ook die stap naar Ferrari kan zetten en dat hij klaar is om Vettel of Leclerc te vervangen. Geen eenvoudige opgave vooral als de lat waarlangs je gelegd wordt Kimi Raikkonen heet.