Romain Grosjean

Geneve 17-04-1986
Aantal Grand Prix. 143
Hoogste notering WK. 7e(2013)
Hoogste finish. 2e(2012 Canada en USA)
Hoogste startpositie. 2e
Puntentotaal 381
Debuut GP Europa (Valencia) 2009

Romain Grosjean is zo’n beetje een meubelstuk binnen de F1 geworden, maar dan wel zo’n stukje meubel waar je regelmatig je tenen tegen stoot. Dat irritante bijzettafeltje dat je het liefst weggooit maar dat gaat niet want je hebt het op je bruiloft van je schoonmoeder gekregen en zo denk je nog regelmatig aan haar.

Romain had een beroerde start in 2018 en maakte zich in Baku onsterfelijk belachelijk door achter de safety-car in de muur te crashen, weet u nog “Ericsson hit me”. In Spanje raakte hij in de openingsronde in bocht drie de wagen kwijt en besloot daarop maar vrolijk een donut te draaien en maaide daarmee Hulkenberg en Gasly uit de race. De daaropvolgende GP’s hield hij zich wijselijk koest en zowaar in Oostenrijk zette hij met een vierde plaats de beste prestatie in de nog prille geschiedenis van het team neer. Naar het einde van het seizoen toe werden de punten wat minder karig en zodoende reed Grosjean naar nog een jaartje Formule 1 bij het team van Haas. Het team schijnt dit jaar een flinke financiële injectie gekregen te hebben middels een contract met Rich Energy en kreeg er gratis de flamboyante William Storey -de baas van het babbeltjeswater- bij. Storey is de reïncarnatie van wijlen Jean Pierre van Rossum, alleen was de laatste zonder meer een grotere liefhebber van de Formule 1

Storey zou wel eens zo’n sponsor kunnen worden die zich overal mee gaat bemoeien en die zijn rijders te pas en te onpas zal gebruiken om zijn blikjes te promoten. Het is maar de vraag hoe Grosjean hier mee om kan gaan. De Fransman, die toch als een soort monsieur Hulot door de Formule 1 beweegt, zie ik niet samen met Magnussen als Bassie en Adriaan door de paddock rennen omdat de baas dat nu eenmaal wil.

Het zou wel eens het laatste jaar voor Grosjean kunnen worden, hij beseft nu ook wel dat beter dan Haas er niet inzit en de andere teams zitten niet echt op een brokkenpiloot te wachten. Gene Haas zal inmiddels wel beseffen dat het zonder Grosjean ook wel kan. Er zit genoeg jong talent aan te komen. Voor Romain zou het verstandig zijn om een seizoen zonder brokken te draaien en voorzichtig richting andere raceklassen te kijken. Het schijnt dat ze bij de Formule E wel uitgerangeerde Formule 1 piloten aannemen. Kan ik eindelijk dat bijzettafeltje bij het grofvuil zetten.

Terug naar coureurs.