Valtteri Bottas

Geboren: Nastola (Finland) 28-08-1989

Aantal GP’s; 97
Hoogste notering WK; 3e
Aantal zeges; 3
Aantal polepositions; 4
Totaal aantal punten; 716
Debuut Australië 2013
Eerste zege Rusland 2017

1994-2006 Karten
2007 Formule 2.0 Nec
2008 Formule Renault 2.0 kampioen.
2009-2010 Formule 3. Winnaar Masters in 2009 en 2010
2011 GP3 kampioen
2012 Reserve rijder Williams.

Formule 1
2012-2016 Williams
2017- Heden Mercedes

Bottas werd als het grote talent binnengehaald bij Williams. Nu heeft Williams op dat gebied een reputatie hoog te houden, Coulthard, Jacques Villeneuve, Button, Montoya, Rosberg en Hulkenberg gingen hem voor en maakten allen hun debuut bij Williams. Zijn eerste seizoen bij Williams was niet bepaald eentje die in het collectieve geheugen is blijven hangen, waarschijnlijk omdat zijn teamgenoot Pastor Maldonado alle aandacht opeiste. Niet zozeer met resultaten maar meer met zijn, laten we zeggen, onorthodoxe rijstijl die nog wel eens naast de baan wilde eindigen.


Seizoen 2014 bracht een hoop veranderingen met zich mee, een nieuwe motor, Mercedes, en een nieuwe teamgenoot, Massa. Het zou zijn beste seizoen worden, 6 maal podium en zijn teamgenoot overtuigend verslagen. Bottas leek zijn naam als talent waar te maken. Het volgende seizoen moest zijn naam bevestigen. Zijn ontwikkeling stagneerde echter en in 2015 wist hij niet het verschil te maken met Massa. De Braziliaan is een goede coureur, maar het beste was er duidelijk van af. Bottas had in zijn derde jaar bij Williams gehakt van Massa moeten maken. Dit gebeurde niet.
2016 bracht geen kentering, integendeel, Massa kon de Fin fluitend bijbenen en Perez in de Force India eindigde voor Bottas in de eindrangschikking. Toch kon Bottas in 2017 de overstap maken naar het absolute topteam, Mercedes. In hoeverre hij dit te danken heeft aan het feit dat de teammanager van Mercedes ook zijn persoonlijke manager is kunnen wij slechts naar gissen.

Seizoen 2017.
Door het onverwachte vertrek van Rosberg na het behalen van de wereldtitel zat Mercedes met een probleem. Men moest op zoek naar een vervanger terwijl de rijdersmarkt in feite op slot zat. De oplossing vond men in de portefeuille van Toto Wolff, teamchef bij Mercedes en manager van Bottas. De Fin werd losgeweekt bij Williams, tegen een redelijke vergoeding uiteraard, en gepresenteerd als vervanger van Nico Rosberg. Het talent van weleer kon zich nu bewijzen in een topteam. Natuurlijk was Bottas geen partij voor Hamilton, het zou niet eerlijk zijn om hem met zijn teamgenoot te vergelijken. Dertien maal een podium, vier keer pole en drie maal winst mocht Bottas in zijn notitieboekje bijschrijven. In de snelste wagen van het veld kon hij op de baan niet het verschil maken tov de Red Bull en de Ferrari. Bottas verzuimde zijn visite kaartje af te geven, wat van het eerste seizoen bij Mercedes vooral blijft hangen is het beeld van een weifelende coureur die geen killer is.

Prognose 2018.
Wij van de F1-Quiz vragen ons af of Bottas het einde van het seizoen bij Mercedes zal halen. Waarschijnlijk zijn ze bij Mercedes te netjes om hem al voor het einde van het seizoen te ontslaan, Toto Wolff zal ook niet zijn handelswaar willen devalueren, maar dat dit zijn laatste seizoen bij Mercedes zal zijn staat als een paal boven water. Zijn voornaamste taak dit seizoen zal zijn om de concurrenten van Hamilton in de weg te rijden maar wij vrezen dat Bottas in dit geweld ten onder zal gaan.

Terug naar coureurs.