Valtteri Bottas

Geboren: Nastola (Finland) 28-08-1989

Aantal Grand Prix: 118
Hoogste notering in het WK: 3e in 2017
Aantal overwinningen: 3
Aantal poleposities: 6
Puntentotaal: 963
Debuut: Australië 2013
Eerste zege: Rusland 2017

1994-2006 Karten
2007 Formule 2.0 Nec
2008 Formule Renault 2.0 kampioen.
2009-2010 Formule 3. Winnaar Masters in 2009 en 2010
2011 GP3 kampioen
2012 Reserve rijder Williams.

Formule 1
2012-2016 Williams
2017- Heden Mercedes

Als voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft Valtteri een baard laten staan. Het doet mij een beetje denken aan voetballers uit de jaren tachtig die tijdens een WK zich een paar dagen voor een wedstrijd niet meer schoren om hun tegenstanders met deze zeer mannelijke uitstraling te intimideren. Tegenwoordig hebben de tattoos deze functie overgenomen en past een ongeschoren gezicht waarschijnlijk niet bij hun zorgvuldig onderhouden kapsel. Maar dit terzijde.

Bottas en zijn baard. Hoewel, Raymond van Barneveld zocht ook mentale bijstand in allerlei talismannen, een armbandje, een kettinkje, een mentale coach, onze Barney was een groot vat onzekerheid die zijn houvast zocht in bijgeloof, bij charlatans en professionele begeleiders. Volgens mij verscheen hij ook wel eens ongeschoren bij een wedstrijd. Niets mocht baten, Barney bleef aan zichzelf twijfelen. Nu ben ik alweer afgedwaald. Maar Bottas en zijn baard fascineren mij nu eenmaal meer dan bijvoorbeeld het feit dat hij een Rally heeft gereden.

Is het een teken van mentale onzekerheid dat hij zich achter een baard moet verschuilen? Wil hij hiermee een signaal afgeven dat er een nieuwe Bottas aan de start zal verschijnen? Zal Lewis nu beducht zijn voor z’n teamgenoot? Intimideren wil hij niet met zijn modieus baardje anders had hij wel voor een woeste Viking baard gekozen en misschien wel grote bijlen op zijn helm laten spuiten inclusief een vikingschip met karakteristieke drakenkop. Of kwamen de wilde Noormannen niet uit Finland? Dan sla je de plank wel behoorlijk mis natuurlijk. Net als hij vorig seizoen het hele jaar de plank heeft misgeslagen, een heel jaar in de sterkste wagen rijden en geen overwinningen boeken en slechts vijfde worden in het WK dan doe je iets grondig verkeerd. En als je dan door je baas de ideale wingman wordt genoemd dan moet je eigenlijk beseffen dat je beter kunt verkassen mocht je enige ambitie hebben.

Maar niet Valtteri, nee Valtteri laat een baard staan en verschijnt als Bottas 2.0 aan de start. Hij beseft dat het niet zo best was vorig seizoen maar heeft toch wat positieve punten eruit weten te halen (welke in hemelsnaam?) en zal nu beter voorbereid het seizoen ingaan. Zoals Coulthard het altijd verkondigde, dít wordt zijn jaar.

Ik geef het hem te doen, allereerst moet hij zien af te rekenen met zijn teamgenoot, de vijfvoudige wereldkampioen die door zijn team als absolute nummer 1 is benoemd. En voorts moet hij de Ferrari achter zich weten te houden, de Italianen die inmiddels Mercedes hebben bijgehaald en met Vettel en Leclerc over rijders beschikken die meer talent in hun dikke teen hebben dan de Fin in zijn hele lichaam. En dan zullen we het maar niet over Max hebben, die vorig seizoen nog het volgende over Bottas liet optekenen: “Niks ten nadele van de persoon Valtteri Bottas, maar het is geen kunst om hem in te halen, dat mag je aan iedereen in de Formule 1-paddock vragen.”.

Maar de grootste tegenstanders van Bottas zijn de krachten waar hij geen invloed op kan uitoefenen. De krachten die Ocon liever in de Mercedes zien. Zodra de resultaten uitblijven zal de roep om Ocon alleen maar toenemen. Daar zal de Fin tegen moeten rijden, maar hij zal tevens beseffen dat er niet tegen te rijden zal zijn. Hamilton zal niet eeuwig in die Mercedes blijven zitten er zal aan een opvolger gewerkt moeten worden. Ocon of Russel is die opvolger, niet Bottas. De grootste uitdaging voor Valtteri zal dan ook zijn om een degelijk seizoen te rijden, uit te rijden zelfs, en voor zichzelf een stoeltje voor volgend seizoen veilig te stellen. Met of zonder baard.

Terug naar coureurs.