Lewis Hamilton

Geboren 7-1-1985 te Stevenage (Hertfordshire) Engeland

Aantal GP’s: 208
Wereldkampioen: 2008, 2014, 2015, 2017
Aantal zeges: 62
Aantal polepositions: 72
Totaal 2610 punten
Debuut: Australië 2007
1e zege: Canada 2007.

T/m 2000 Karten. Afgesloten met een Europees Kampioenschap
2001-2003 Formule Renault: Kampioen in 2003
2004-2005 Formule 3: Kampioen 2005, winnaar Masters 2005 in Zandvoort
2006 GP2: Kampioen

Formule 1
2007-2012: McLaren
2013-heden: Mercedes

Jongensboeken werden er vol mee geschreven, als jongetje invallen bij je favoriete club en in de laatste minuut het winnend doelpunt scoren. Over de entree van Lewis in de Formule 1 zou je ook een jongensboek kunnen schrijven, alleen met een kleine dramatische twist. Debuteren met een podiumplaats en dan vervolgens negen wedstrijden achtereen op het podium eindigen en vanaf de derde race aan de leiding van het kampioenschap gaan. Niet alleen scoren voor je team maar het ook nog bijna in je eentje (voor eventjes) kampioen maken. Maar voor Lewis zelf gaat het mis in de laatste twee races, versleten banden en een hardnekkige grindbak in China deden zijn voorsprong slinken en de afsluitende race in Brazilië vergde nog te veel van de rookie. De titel ging in 2007 zodoende naar Raikkonen. Na het seizoen breekt spygate uit en moet McLaren zijn constructeurstitel inleveren.
In 2008 zou Hamilton zijn gram halen, maar het duurde wel tot aan de laatste bocht van de laatste race in Brazilië voor hij zijn wereldtitel veilig kon stellen.

Massa kon zijn feestmuts weer afzetten. Het zou voorlopig zijn laatste wereldtitel zijn. In 2009 is het het de dekselse Brawn die iedereen met zijn diffuser te snel af is en daarna breekt het tijdperk Vettel aan.

In 2013 verkast Hamilton naar Mercedes alwaar hij Schumacher vervangt. Mercedes is nog in opbouw, de wagen vertoont wat nukken en tactisch is het ook nog niet allemaal top. Maar de Duitsers leren snel en profiteren optimaal van de aanpassingen in het reglement voor het seizoen 2014. In 2014 en 2015 verovert Hamilton de wereldtitel en zijn teamgenoot Rosberg weet in 2016 Hamilton af te troeven.

 

Seizoen 2017
Seizoen 2016 was niet helemaal lekker verlopen voor Hamilton, zijn wagen vertoonde kuren op de verkeerde momenten en de rivaliteit met Rosberg nam ongezonde vormen aan. De gezworen kameraden werden bittere vijanden en Hamilton was meer met de strijd tegen Rosberg bezig dan dat hij zich focuste op zijn eigen stuurmanskunst. Rosberg werd wereldkampioen en nam onmiddellijk afscheid van de Formule 1.
In 2017 werd Bottas zijn teamgenoot maar putte Hamilton vooral inspiratie uit de revival van Ferrari met Vettel als zijn grootste uitdager. Hij wist zijn focus weer te vinden en reed misschien wel zijn beste seizoen uit zijn carrière. Toen Ferrari weer eens in chaos ten onder ging en Vettel zijn frustratie op de baan botvierde liet Hamilton zich niet van de wijs brengen. Zijn focus veranderde langzaam van Vettel naar Verstappen. That guy werd Mex. En Lewis herkende het talent van de jonge Nederlander en begreep dat dit wel eens heel snel zijn grootste concurrent kon gaan worden.

Prognose 2018
Het maakt niet uit hoe de wintertesten verlopen, Mercedes zal er staan en Lewis blijft de grootste favoriet voor de titel. En of de strijd nou tussen twee, drie of vier coureurs zal gaan, noteer de naam van Hamilton maar in vette letters bij de kanshebbers. Uit deze strijd zal hij zijn motivatie halen, en zoals hij aan het eind van het vorig seizoen al aangaf, hij wil graag nog wat records neerzetten voordat Max er mee aan de haal gaat.

Terug naar coureurs.