Lewis Hamilton

Geboren 7-1-1985 te Stevenage (Hertfordshire) Engeland

Aantal Grand Prix: 229
Wereldkampioen: 2008, 2014, 2015, 2017, 2018
Aantal overwinningen: 73
Aantal poleposities: 83
Puntentotaal: 3018
Debuut: Australië 2007
Eerste zege: Canada 2007

T/m 2000 Karten. Afgesloten met een Europees Kampioenschap
2001-2003 Formule Renault: Kampioen in 2003
2004-2005 Formule 3: Kampioen 2005, winnaar Masters 2005 in Zandvoort
2006 GP2: Kampioen

Formule 1
2007-2012: McLaren
2013-heden: Mercedes

Beetje surfen, snufje pilates, een snippertje yoga, wat stoeien met een bokser, vlagzwaaien met Will Smith en met zijn matties naar een rugby -wedstrijd. Ziehier de voorbereiding van Lewis Hamilton op een nieuw seizoen Formule 1. Een seizoen waarin hij op jacht zal gaan naar een zesde titel. Waar anderen zich opzichtig in het zweet werken om in Melbourne optimaal voorbereid aan de start te verschijnen lijkt het erop alsof Lewis het allemaal niet zo serieus neemt. Dit doet mij denken aan wat Gerhard Berger ooit liet optekenen. Als ploegmaat van Ayrton Senna had hij zich als voorbereiding op het nieuwe seizoen drie slagen in de rondte gewerkt, met gewichten lopen sjouwen, afgebeuld in de gym, en hollen door het mulle zand. En Senna? Die lag de hele vakantie aan de Copa Cobana en vermaakte zich prima met familie en vrienden.
De eerste de beste gelegenheid dat de Braziliaan en de Oostenrijker weer in de wagen zaten was Senna gelijk weer een halve seconde sneller.

In die dagen was de sport fysiek een stuk veeleisender dan tegenwoordig maar uiteindelijk komt het aan op talent. En straks in Barcelona tijdens de testdagen zal Hamilton ‘out of the box’ gewoon weer een stuk sneller zijn dan zijn teamgenoot, ongeacht of die een baard heeft laten staan of niet. Kwestie van talent.

Voor Hamilton werkt deze benadering en bij Mercedes weten ze dat. En zolang hij levert laten ze hem zijn gang gaan. Om optimaal te presteren heeft de Brit een uitdaging nodig. Vorig seizoen was het Vettel in de Ferrari die hem vanaf Melbourne uit wist te dagen. Het inspireerde Hamilton om tot het uiterste te gaan en hij reed waarschijnlijk zijn sterkste seizoen ooit. In 2018 werd Hamilton niet alleen uitgedaagd maar raakte ook geïnspireerd en werd hij gesteund door zijn team.

De uitdaging kwam uit Italiaanse hoek en werd vakkundig gepareerd door de Brit. De inspiratie kwam van de jongere generatie aangevoerd door misschien wel zijn grootste uitdager in de nabije toekomst: Max Verstappen. Max inspireerde de Brit om op mijlpalen te blijven jagen omdat hij beseft dat jonge Nederlander de potentie heeft om alle records in de Formule 1 uit de boeken te rijden. Hamilton wil de lat zo hoog mogelijk leggen. Maar ook het nieuw aanstormend talent inspireert Hamilton om door te gaan. Er staat een nieuwe generatie klaar om het stokje over te nemen en Hamilton zal zeker de uitdaging van deze generatie willen aangaan. De nieuwe Kimi, Fernando en Sebastian heten Max, George en Charles. Dit zijn de mannen waar Hamilton nog eenmaal de strijd mee aan wil gaan en deze strijd gaat hij aan met het sterkste team van de afgelopen 5 jaar. Een team dat er alles aan doet om hem optimaal voor te bereiden, dat de rust in de tent bewaart door een duidelijke tweede rijder aan te wijzen en er niet voor schroomt om teamorders uit te vaardigen om Hamilton te laten winnen.

Komend seizoen is Hamilton in de Mercedes wederom de grote favoriet voor de titel, er zijn maar weinig scenario’s denkbaar waarin het mis kan gaan. Het blijft natuurlijk een mechanische sport maar die Mercedes is wel griezelig betrouwbaar.

Het motto van Hertfordshire, de geboortestreek van Hamilton, is “Trust, Fear Not” Hij kan dit tegeltje zo ergens in zijn auto hangen.

 

 

Terug naar coureurs.