Sergey Sirotkin

Geboren: Moskou 27-08-1995
2002-2010 Karten
2010-2011 Formule Abarth
2011 Kampioen European series Formule Abarth
2012 AutoGP/Italiaans Formule 3
2013 – 2014 Formule Renault 3.5
2015 – 2016 GP2

Formule 1
2014 Reserve bij Sauber, 1x vrije training.
2016 – 2017 Reserve bij Renault, 6x vrije training.
2017 Abu Dhabi test voor Williams

Met Sergey Sirotkin krijgen wij na Vitaly Petrov en Daniil Kvyat de derde Rus ooit die aan de start van een Grand Prix verschijnt. En iets zegt mij dat er hierna nog enkele zullen volgen. Niet dat ze nu ineens staan te dringen om een stoeltje te bemachtigen maar omdat er geld is in Rusland en omdat er genoeg oligarchen rondlopen die hun eigen speeltje willen hebben. In het voetbal is het al een bekend fenomeen, een rijke Rus die een club opkoopt, in de Formule 1 zal het waarschijnlijk een kwestie van tijd zijn. In Rusland is men inmiddels bij de basis begonnen. Met SMP racing, in 2013 opgezet door miljardair Boris Romanovich Rotenberg is er een opleidingsprogramma voor jonge Russische racers. Rotenberg heeft daarnaast nog een eigen team dat deelneemt aan het WEC. In het opleidingsprogramma zitten momenteel 22 overwegend jonge Russische coureurs die door alle geledingen van de autosport actief zijn, van karten tot Formule 1, van racen op lokaal Russisch niveau tot deelname aan Renault 2.0 en het WEC. Ferrari heeft inmiddels met Shwartzman een andere SMP pupil opgenomen in haar Junior team.

En Sirotkin mag nu bij Williams debuteren, niet vanwege de roebels zoals men bij Williams beweert maar vanwege zijn talent. Sirotkin heeft de heren uit Grove zowel op de baan als naast de baan weten te overtuigen. Zijn tijd in Abu Dhabi bij de shootout tussen hem en Kubica was beter dan de Pool. Hij was beter over een snelle ronde en hij was sneller in de stints. Daarnaast gaf hij volgens het team zinnige feedback over het gedrag van de auto. Kortom, Sirotkin heeft het op talent gewonnen van Kubica. Zo wil men ons dat laten geloven, maar de scepsis zal bij de buitenwereld blijven. Sirotkin kan dit enkel op een manier weerleggen, door in 2018 te presteren.

Prognose 2018.
Het maakt niet uit of hij er vanwege de centen zit of vanwege zijn talent, in 2018 moet Sirotkin met de billen bloot en laten zien dat hij een stoeltje verdient. De enige manier is door zijn teamgenoot te verslaan. Is dit een faire verwachting omdat Stroll een jaar meer ervaring heeft en omdat hij in een zetel naar de start wordt gebracht? Misschien niet maar het is de enige verwachting die de Rus meekrijgt, hij zal zijn teamgenoot moeten verslaan om zijn plaats in de Formule 1 te bewijzen.

Of hem dit gaat lukken? Formule 1 is te vaak politiek, wat als hij Stroll dreigt te overklassen? Houdt vader Stroll zich dan rustig of dreigt hij met maatregelen als zijn zoon niet een paar tienden meer in de vorm van beter materiaal wordt toegeschoven. Dit zijn zaken waar wij als outsiders vaak pas achteraf weet van hebben. Wij van de F1-Quiz denken als er met gelijke middelen gereden wordt dat Sirotkin het Stroll heel moeilijk kan maken, maar Formule 1 is niet altijd even eerlijk.

Terug naar coureurs.