Max Verstappen

Geboren: Hasselt 30-09-1997

Aantal Grand Prix: 81
Hoogste notering in het WK: 4e (2018)
Aantal overwinningen: 5
Hoogste startpositie: 2e
Puntentotaal: 670
Debuut Australië 2015
Eerste zege Spanje 2016

2005-2013 Karten
2014 Florida Winter Series
2014 Formule 3
2014 Winnaar Masters Zandvoort

formule 1
2014-2016 Toro Rosso
2016 Heden Red Bull

Zouden de Japanners eigenlijk weten hoe je een feestje bouwt? Harde gedisciplineerde werkers zijn het, een trots volk schijnt het ook te zijn. Als ze zich ergens aan committeren dan doen ze dit met hart en ziel. Maar heeft u ooit een onderdaan uit het land van de rijzende zon een feestje zien bouwen? Ik bedoel echt los zien gaan? Als men op vakantie gaat dan is het een veredeld bedrijfsuitje dat volgens een strak schema verloopt. Om 8 uur opstaan, gezamenlijk ontbijt, in de bus naar Giethoorn, om 13.00 uur gezamenlijke lunch, instappen richting Keukenhof, 18.00 uur verzamelen en terug naar het hotel, diner, uurtje vrije tijd en om 22.00 uur naar bed.

Red Bull heeft het lot van Max in de handen gelegd van een volk dat geen plaats heeft voor emoties, dat volgens een strak schema leeft en enkel feest viert als het ingeroosterd is, maar wel om 23.00 uur muziek uit en naar bed want morgen weer vroeg op. Van het Franse joie de vivre en laissez faire naar theeceremonie en poepen op een Japans toilet.
Wat zegt u? Alsof Duitsers weten hoe ze een feestje moeten bouwen? Ik zeg Suzuka 2003. Schumacher bouwt een feestje nadat hij de wereldtitel heeft behaald. Google maar.

Ik hoop dat Honda beseft dat het welzijn van heel F1 minnend Nederland in hun handen ligt. Want Max is voorbestemd om de jongste wereldkampioen ooit te worden, Helmut Marko heeft dat zelf gezegd. En om dat te bereiken hebben wij slechts tijd tot 10 februari 2021, en dan mag Charles Leclerc er niet tussendoor fietsen want hij is twee weken jonger.

Max is er klaar voor, op de sim is hij al wereldkampioen en heeft hij ieder denkbaar record uit de digitale boeken gereden. In Nederland zijn wij al overtuigd van de kwaliteiten van Max en voor ons is het dan ook geen vraag of Max kampioen wordt maar wanneer hij het wordt. En de overgrote meerderheid zal op die laatste vraag antwoorden binnen twee jaar.

In het buitenland zijn ze niet zo overtuigd, de Britten leggen de zelfverzekerde houding van Max uit als “cocky” arrogant. Maar ach, wie op het vasteland neemt de Britten nu nog serieus? De Fransen kunnen uiteraard zijn bloed wel drinken. Maar ach, die stomme Fransozen kunnen nog niet eens een betrouwbare snelle motor bouwen en bovendien arrogant heeft niet voor niets een Franse oorsprong. Ook de Italianen zien Max liever falen. Maar ach, die gekke Italianen staan op en gaan naar bed met Ferrari en hebben een foto van il Commendatore naast die van de paus hangen en alles wat de scuderia ook maar een beetje in de weg rijdt wordt verketterd. De Duitsers? Die kijken al heel lang geen F1 meer.

Nee niets staat een aanstaand wereldkampioenschap voor Max in de weg. Als die lui van Honda maar die party mode voor elkaar krijgen. En als Max maar niet te gretig is. En als Red Bull zijn tactiek maar in orde heeft. En de stewards moeten af en toe een oogje dichtknijpen als Max de baan of de regeltjes overschrijdt. Kortom, alles moet kloppen en het moet een beetje meezitten. Maar dat geldt ook voor Hamilton en Vettel natuurlijk.

Terug naar coureurs.