Max Verstappen

Geboren: Hasselt 30-09-1997

Aantal GP 63
Hoogste notering WK 5
Aantal zeges 3
Beste grid pos 2
Punten 421
Debuut Australië 2015

2005-2013 Karten
2014 Florida Winter Series
2014 Formule 3
2014 Winnaar Masters Zandvoort

formule 1
2014-2016 Toro Rosso
2016 Heden Red Bull

Wat valt er nog te vertellen over Max? Dat hij de jongste ooit is die aan de start van een GP stond? Of de jongste ooit op het podium, snelste ronde, punten scoort? Jongste ooit met een GP zege? Of hoe hij al met Senna en Schumacher vergeleken wordt, amper drie jaar nadat hij uit de karts is gestapt? Moeten wij het hebben over de rol van zijn vader die hem de beste opleiding gaf die een toekomstig coureur ooit heeft gekregen? Die hem vormde, kneedde en polijste en een van de meest veelbelovende groeibriljantjes op de stoep bij Red Bull afleverde.

Karakter en talent. Opofferingen, bloed zweet en tranen. Als je succes hebt lijkt het alsof het je allemaal komt aanwaaien. Als je talent hebt lijkt het alsof alles zo vanzelfsprekend is. Er wordt gekeken naar de glamoureuze kant, de successen, de champagne de glorie. Maar achter het uiterlijke vertoon gaan jaren aan opoffering schuil. Uren aan de kart sleutelen voor die extra tiende, de uren in de auto op weg naar de volgende kartrace, hotelkamers in anonieme voorstadjes. Voor dag en dauw opstaan, kart preparen en in de eerste ronde uitvallen vanwege een stomme fout bij de start. Alles voor niets. Kart schoonmaken, oplappen en koffers pakken. Weer uren in de wagen. Zwijgen, want ze balen. Vader Frans liet op zulke momenten Jos nog wel eens kennis maken met de harde hand, Jos gaf Max op zulke momenten een koude schouder. Autoritten duren lang op die manier.

Prognose 2018.
Alles staat of valt bij de motor. Met een snelle betrouwbare motor kan Max de strijd aan met Vettel en Hamilton. Of hij deze strijd kan winnen is niet zomaar een uitgemaakte zaak. Hamilton en Vettel zijn oude rotten en weten wat het is, en vooral wat ervoor nodig is, om kampioen te worden. Ik zou graag deze strijd willen zien dit seizoen.

Maar tegenover de ervaring van Vettel en Hamilton brengt Max jeugdig enthousiasme met zich mee. Onbekommerd racen, op onmogelijke plaatsen inhalen en spijkerhard verdedigen. Het kan een mooi seizoen worden, heel mooi. Één ding is zeker, met Max op de baan gebeurt er altijd wel wat.

Terug naar coureurs.