Daniel Ricciardo

Geboren: 1-7-1989 Perth
Aantal Grand Prix; 150
Hoogste notering WK; 3e (2014, 2016)
Aantal overwinningen; 7
Aantal poleposities; 3
Puntentotaal; 986
Debuut Silverstone 2011
Eerste zege; Montreal 2014

1998-2004 Karten
2005 Formule Ford Australië.
2006 Formule BMW Azië.
2007 Formule Renault Italië.
2008 Formule Renault West Europees kampioenschap: Kampioen
2009 Brits Formule 3: Kampioen
2010 Formule Renault 3.5. Red Bull reserve rijder.
2011 Formule Renault. Derde rijder Red Bull.

Formule 1
2011 HRT
2012-2013 Toro Rosso
2014-Heden Red Bull

En ineens was hij weg, de immer vrolijke goedlachse honeybadger van Down Under. Het onverwachte vertrek van Ricciardo bij Red Bull deed de paddock lichtelijk op zijn grondvesten trillen. Het nieuws werd door de volgers met meer dan enkel opgetrokken wenkbrauwen vernomen. Nog niet zo lang geleden werd Ricciardo door zijn collega’s verkozen tot beste coureur van de grid, hij was voorbestemd om ooit wereldkampioen te worden. Hij gaf Vettel een pak slaag toen hij in die Red Bull stapte en dutte een beetje in toen Kvyat zijn teamgenoot werd. Van Max kreeg hij een enorme wake up call en samen groeiden ze uit tot het beste rijdersduo van de grid. Hemelbestormers waren het, ze konden het Mercedes bolwerk uiteindelijk niet slopen maar ze deden het wel pijn. Met de nieuwe Honda krachtbron zou de volgende stap gezet worden en was het dynamisch duo klaar voor de greep naar de macht. En daar begon het bij Ricciardo te wringen, want die titel kon maar door één rijder opgeëist worden en het was wel duidelijk dat Red Bull hiervoor Max op het oog had.

De timing van Renault was perfect, ze ontvouwden voor Ricciardo hun plannen, spraken hun ambities uit en maakten de man uit Perth belangrijk. Ze zagen in hem de ideale man om hun plannen te verwezenlijken. Renault wil terug naar de top en Daniel Ricciardo moet ze daar brengen. En Ricciardo hapte toe, en nu de stofwolken weer zijn neergedwarreld en de rust is wedergekeerd is de overgang ook wel te begrijpen. Vergeet even de sores met de Renault motor net zoals Red Bull de problemen van Honda bij McLaren als voltooid verleden tijd ziet. Als je verder durft tet kijken zie je een team die de ambitie, kennis en mogelijkheden heeft om de top 3 uit te dagen. Renault hoeft maar kleine stapjes te zetten om dat doel te bereiken. En met Ricciardo hebben ze een van de beste rijders van het veld in hun wagen zitten. Het voelt wel lekker om weer belangrijk te zijn, dat een team zoveel vertrouwen in je heeft en je ook zoveel vertrouwen geeft. Dat miste Ricciardo bij Red Bull wel een beetje, hij werd daar toch steeds meer een meubelstuk, het was allemaal zo vanzelfsprekend.

Misschien dat ik bij de GP van Monaco dit jaar het geld van mijn schoonmoeder in ga zetten op de honeybadger, hij kon daar wel eens met de Renault voor een verrassing gaan zorgen. Als hij daar weer op het bordes staat dan zal die grijns voorlopig niet van zijn gezicht te beitelen zijn. Hij weet dan dat zijn keuze nog niet zo verkeerd is geweest.

Terug naar coureurs.