Daniel Ricciardo

Geboren: 1-7-1989 Perth

Aantal GP’s: 129
Hoogste notering WK: 3e
Aantal zeges: 5
Aantal polepositions: 1
Puntentotaal: 816
Debuut: Silverstone 2011
1e Zege: Montreal 2014
1998-2004 Karten
2005 Formule Ford Australië.
2006 Formule BMW Azië.
2007 Formule Renault Italië.
2008 Formule Renault West Europees kampioenschap: Kampioen
2009 Brits Formule 3: Kampioen
2010 Formule Renault 3.5. Red Bull reserve rijder.
2011 Formule Renault. Derde rijder Red Bull.

Formule 1
2011 HRT
2012-2013 Toro Rosso
2014-Heden Red Bull

Daniel Ricciardo maakt in juli 2011 tijdens de Britse GP zijn debuut in de Formule 1. Hij vervangt Narain Karthikeyan. Geld, politiek? Wie zal het zeggen, Ricciardo was een protégé van Red Bull en had in de eerste helft van seizoen 2011 indruk gemaakt tijdens de vrije trainingen op vrijdag. En nu begeven wij ons op een glibberig pad, maar feit is dat Ricciardo al enige tijd simulatorwerk deed voor Red Bull en de vrije trainingen bevestigden zijn talent. Vettel maakte ondertussen furore bij Red Bull en men begreep dat ze de opvolger wel eens in huis konden hebben.
In 2012 maakt Ricciardo de overstap naar Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull. Zowel Alguersuari als Buemi worden bedankt voor hun verdiensten. Ricciardo krijgt Jean Eric Vergne als teamgenoot. Hoewel beide rijders elkaar op papier niet veel ontlopen wordt Ricciardo in 2014 de opvolger van Webber bij Red Bull. Vergne en Buemi rijden tegenwoordig in de Formule E, van Alguersuari werd op de race track nooit meer iets vernomen, hij werd DJ.
Bij Red Bull krijgt hij in Sebastian Vettel een viervoudig wereldkampioen als teamgenoot. En wat niemand verwachtte gebeurt dat seizoen; Ricciardo verslaat zijn teamgenoot. Vettel heeft moeite om zich aan te passen aan de andere manier van rijden die de nieuwe generatie F1 wagens met zich meebrengt. De hybride systemen worden steeds belangrijker en Ricciardo kan daar beter mee overweg. In 2014 scoort Ricciardo zijn eerste drie overwinningen.
In 2015 verkast Vettel naar Ferrari en krijgt Ricciardo Kvyat als teamgenoot. De Australiër blijft de Rus op automatische piloot voor en wordt amper door Kvyat uitgedaagd. Dit verandert op 15 mei 2016. Ricciardo krijgt te maken met een nieuwe teamgenoot die meteen zijn eerste race voor Red Bull wint. Verstappen schudt de goedlachse Australiër wakker en legt de lat voor zijn teamgenoot een stuk hoger.

Seizoen 2017.
In 2017 krijgt Ricciardo te maken met een onbetrouwbare Renault motor. Tijdens de eerste seizoenshelft krijgt zijn teamgenoot het nog voor de kiezen maar in de tweede seizoenshelft lijkt het pechduiveltje naar zijn kant van de garage te zijn verhuisd. Desondanks weet Ricciardo toch nog een zege mee te pikken en stond hij in totaal negen maal op het podium. Hij eindigt dan ook boven Max in de eindrangschikking maar hij zal geen goed gevoel aan het seizoen overgehouden hebben. Ricciardo is een zeer goede coureur, een potentieel wereldkampioen, die erg goed kan kwalificeren en als een van de weinige coureurs op de grid iemand overtuigend kan passeren. En toch is hij op al deze punten in 2017 voorbijgestreefd door zijn teamgenoot. De keren dat Max uitviel reed Ricciardo achter hem en kon hij zo profiteren van het uitvallen van de Nederlander. Verstappen had geen profijt van het uitvallen van de Australiër, hij was zelden voor Verstappen te vinden. In de pikorde is Max Ricciardo dan ook in 2017 voorbijgestreefd. Dit kan de ambitieuze Daniel niet lekker zitten.

Prognose 2018.
“If you want to be successful at anything in life the primary thing is you have to enjoy it”.
Wijze woorden van Ricciardo uitgesproken na zijn eerste zege in Montreal. De vraag is dan ook of hij komend seizoen nog altijd plezier zal hebben. Kijk naar de verwachtingen voor 2018 en je komt dezelfde namen tegen die als kanshebber op de titel worden gezien, Vettel, Hamilton en Verstappen. Geen Ricciardo, en dat moet hem toch pijn doen.
Met de stoeltjes die bij Ferrari en Mercedes in 2019 vrijkomen verwachten wij dat dit het laatste seizoen van Ricciardo bij Red Bull zal zijn. Hij zal zich in 2018 ook willen laten zien. Hij zal toch zeker ook kampioen willen worden?
Alleen, bij Red Bull heeft men voor Verstappen gekozen. En zal Ricciardo opzij gaan als daar om gevraagd wordt? Wil hij netjes afscheid nemen, als hij al vroeg zijn contract bij Mercedes of Ferrari heeft dan voorzien wij geen problemen maar blijft een contract bij een van de twee topteams uit dan zou het wel eens een frustrerend seizoen voor de goedlachse Daniel kunnen worden. En dan kon het wel eens gaan donderen bij Red Bull.

Terug naar coureurs.