Lance Stroll

Geboren: Montreal 29-10-1998

Aantal Grand Prix; 41
Hoogste notering in het WK; 12e (2017)
Hoogste finish; 3e
Hoogste startpositie; 2e
Puntentotaal; 46
Debuut Australië 2017

2008-2013 Karten
2010 Opgenomen in de Ferrari Driver Acedemy
2014 Florida Winter Series
2014 Toyota Racing Series. (Nieuw Zeeland) Kampioen
2015-2016 Formule 3 Kampioen 2016
2016 Testrijder Williams

Formule 1
2017-Heden Williams

Hij zal altijd het rijkeluiszoontje blijven die zijn stoeltje in de Formule 1 gekocht heeft en die het op basis van talent alleen never nooit niet tot de koningsklasse geschopt zou hebben. Je zou zeggen dat men in de Formule 1 onderhand wel gewend is aan coureurs die voor hun stoeltje betalen. Er wordt nog altijd neerbuigend gedaan over de zogenaamde pay drivers, ze kopen hun stoeltje met een zak geld en verhinderen zo dat echte talenten aan de bak komen. Dat terwijl in het recente verleden rijders als Niki Lauda, Michael Schumacher en Fernando Alonso zich ook in een team kochten. Geen verkeerde rijders denk ik zo. Maar over het algemeen werden pay drivers natuurlijk gebruikt om de kas van het team te spekken. Williams ging er in 1975 en 1976 heel ver in, in die twee seizoenen gebruikte het team maar liefst 19 verschillende rijders. Forti Ford dacht in 1995 met Pedro Diniz de hoofdprijs binnengehaald te hebben maar toen de goede man het team na een seizoen verliet waren de centjes snel op. Na zes races in ’96 was het avontuur voor het Italiaanse team definitief voorbij.

Pay drivers heb je in alle soorten en maten, Haryanto, Inoue en Deletraz deden dienst als rijdende chicane. Maldonado was een eenmans-destructiebedrijf, Ericsson en Gutierrez slaagden er nooit in om de grijze middelmaat te ontstijgen.

Maar de familie Stroll brengt het fenomeen pay driver wel naar een volgend level. Er wordt geen stoeltje voor zoonlief gekocht maar gewoon een heel team. En vanwege dit feit zal Lance Stroll nooit de harten van de fans winnen en ze zullen hem enkel als een rijder zien die dankzij het geld van zijn vader in de Formule 1 terecht is gekomen. En dan maakt het niet uit dat er ondertussen een hele generatie jonge coureurs is opgestaan die dankzij de centen van pa op de drempel van de Formule 1 staat en in het geval van o.a. Lando Norris er al in terecht is gekomen.

Lance Stroll zal het allemaal aan zijn brandvrije derriere oxideren. Hij rijdt nu voor een team dat iedere GP om de punten kan strijden en waarin hij zich kan onderscheiden, want natuurlijk wil hij zich bewijzen, hij is in de Formule 1 om prijzen te winnen. En als een GP slechts 1 rondje zou duren dan was Lance al wereldkampioen. Met de starts van de Canadees is niets mis, vorig seizoen won hij bij de starts gemiddeld de meeste plaatsen. In de voormalige Force India moet Stroll in staat worden geacht om wat verder naar voren te kwalificeren als in de Williams. Met een beetje geluk zal hij zichzelf regelmatig na die eerste ronde ergens rond plaats zeven terugvinden. Als de wagen in de winter weer een beetje opgelapt is dan zal het lastig worden om de jonge Canadees van die plaats te verdrijven. Lance Stroll zou zomaar de verrassing van het seizoen kunnen worden.

Terug naar coureurs.