De Quizcoach

Welkom bij de quizcoach. Ik adviseer u over de seizoensvragen.
U mag aan de hand van de 8 seizoensvragen uw licht laten schijnen over het seizoen 2019. Wie denkt u dat er wereldkampioen wordt? Gaat Max zijn eerste pole halen?
Als Quizcoach loop ik samen met u de vragen door en zal u indien noodzakelijk wat meer informatie geven zodat u tot een weloverwogen antwoord kunt komen.

Uw quizcoach wenst u een prachtig Formule 1 seizoen toe!

Vraag 1: Wie wordt wereldkampioen bij de coureurs?
Zo aan de vooravond van het nieuwe seizoen kijkt iedereen naar Vettel en Hamilton en hopen een heleboel Nederlandse F1 fans op Max. Ferrari lijkt bij de voorbereiding de bovenhand te hebben maar de dikke dame gaat pas in Melbourne zingen. Misschien dat voor Vettel dit jaar alle stukjes op zijn plaats gaan vallen. Uw quizcoach heeft een lichte voorkeur voor Vettel.

Vraag 2: Max vs Leclerc, wie haalt zijn eerste primeur?
Max kan dit jaar zijn eerste pole rijden en Leclerc zal dit seizoen zijn eerste overwinning pakken. De vraag is wie het eerst zijn primeur binnenhaalt. Bij Max zal het afhangen van de party-mode van de Honda motor, heeft deze wat extra’s in de kwalificatie en zal het voldoende zijn?
Hoelang heeft Charles Leclerc nodig om aan de Ferrari te wennen en hoe snel krijgt hij met teamorders te maken? Kimi werd vorig seizoen al vrij snel opgeofferd aan het teambelang en bij Ferrari heeft men al duidelijk gemaakt dat Vettel absolute kopman zal zijn. Toch zal Leclerc kansen krijgen om een GP te winnen, de vraag is alleen of hem dat lukt voordat Max een pole te pakken heeft.
Uw quizcoach denkt dat Leclerc zijn overwinning eerder pakt.

Vraag 3: Russel vs Kubica en Sainz vs Norris wie eindigen er boven hun teamgenoot in de WK eindstand.
Twee debutanten tegen twee ervaren rijders. Maar wel debutanten waarvan men hoge verwachtingen heeft. We beginnen bij Williams met Russell en Kubica. Russell is de regerend kampioen van de Formule 2, Kubica is een herintreder nadat hij 8 jaar geleden een zwaar rally ongeluk kreeg. Hier tippen wij Russell, omdat hij jong en snel is en nog alles heeft te bewijzen. Kubica heeft zijn grootste overwinning al binnen, nl weer achter het stuur van een Formule 1 bolide kunnen kruipen. Hij zal ook beseffen dat Williams het hoogst haalbare is voor hem.
De strijd tussen Sainz en Norris bij McLaren is niet zo eenvoudig. Norris is waarschijnlijk de meer getalenteerde rijder maar Sainz is weer de meer ervaren rijder. Tegen Hulkenberg moest Carlos het vorig seizoen afleggen, wederom het onderspit delven tegen een teamgenoot zal niet zo lekker op zijn cv staan. Uw quizcoach vermoedt dat de eerste seizoenshelft in het voordeel van de Spanjaard zal zijn en dat Norris een sterke tweede helft zal rijden. Het zal echter te weinig zijn om Sainz nog bij te halen. Maar het zal nipt zijn.

Vraag 4: Ricciardo vs Hulkenberg en Grosjean vs Magnussen wie eindigen er boven hun teamgenoot in de WK eindstand.
Weer twee setjes van teamgenoten die we het tegen elkaar laten opnemen. Het duo bij Renault en het duo van Haas. Om bij die twee van Haas te beginnen; het verschil tussen Grosjean en Magnussen werd vorig seizoen in de eerste seizoenshelft gemaakt toen Grosjean nog niet helemaal bij de les was. In de tweede seizoenshelft werden de punten voor Haas wat zuiniger omdat er minder geld was voor doorontwikkeling. Het was voor Magnussen de eerste keer dat hij zijn teamgenoot de baas was en volgens mij is de rek er bij Grosjean wel een beetje uit. Uw quizcoach zet in op Magnussen.
Ricciardo tegen Hulkenberg zal een interessante tweestrijd worden. Wil Ricciardo zijn status als topper behouden dan zal hij zijn Duitse teamgenoot moeten verslaan. Probleem echter is dat Hulkenberg de regelmaat zelve is en dat hij nauwelijks puntjes morst. En hij heeft het voordeel dat hij al langer bij het team zit. Ik verwacht echter dat Ricciardo er met de kwalificaties beter op zal zitten en dat hij hierdoor Hulkenberg zal aftroeven.

Vraag 5: Stelling: Zowel Kimi als Ricciardo scoren een podium
 Vorig seizoen eisten Red Bull, Ferrari en Mercedes alle champagne op, de andere teams mochten van een afstandje toekijken hoe deze teams hun feestje bouwden op het podium. Of daar dit seizoen verandering in komt? Zowel Kimi als Ricciardo weten een wagen naar het podium te brengen maar dan moet het materiaal wel snel genoeg zijn. De Sauber, excuus Alfa Romeo, laat goede tijden noteren tijdens de testdagen maar dat zijn wel tijden gemaakt tijdens korte stints. Hoe de wagen zich gedraagt tijdens een volledige GP is slechts gissen. Hetzelfde kun je van de Renault zeggen. Maar het blijft koffiedik kijken, een race kan alle kanten uit, denk aan Stroll in Baku in 2017 waar hij in de Williams tijdens een knotsgekke race een podium pakt. Dit seizoen zal er beslist weer zo’n race tussen zitten en ik zie een van beide wel een podium meepakken. Wie? Geen idee, zo voor de vuist weg zou ik zeggen Ricciardo omdat Renault wat diepere zakken heeft en omdat het heilige vuur net wat harder brandt bij de man uit Australië.

Vraag 6: Weet Williams dit jaar minimaal 1 punt te scoren?
Vorig seizoen scoorde Williams 7 punten en beide coureurs hadden hier een aandeel in. Williams is al sinds 1975 actief in de Formule 1 en op de eerste twee seizoenen na, toen deelnemen nog belangrijker was dan winnen, heeft Williams nog ieder seizoen punten gescoord, ook in het Maldonado tijdperk. Dit seizoen hebben ze een valse start gemaakt en beginnen ze met een achterstand omdat de wagen te laat klaar was. Maar er zit in het team zoveel ervaring en expertise dat ik verwacht dat ze uiteindelijk met een redelijk representatieve wagen komen. De wagen van vorig seizoen was een rijdend hondenhok en de beide rijders waren minder getalenteerd dan de huidige bezetting. Dus ja, uw quizcoach verwacht dat beide rijders punten gaan scoren voor Williams.

Vraag 7: Kimi eindigde vorig jaar 69 punten achter Vettel. Hoe gaat Leclerc het doen ten opzichte van Vettel?
Het heeft er alle schijn van dat de traditionele top 3 nog dichter bijeen is geschoven, hoewel dit voor Red Bull even afwachten is. Maar mochten de teams elkaar nog dichter op de versnellingsbak zitten dan betekent dit dat Leclerc vaak rechtstreekse duels met Hamilton en Verstappen zal gaan uitvechten. En dan rijdt zijn baas hier ook nog eens tussendoor. Verstappen en Hamilton zijn straatvechters, Leclerc is meer ingetogen maar zal in die duels flink van zich af moeten bijten. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar, eentje is dat Leclerc door zijn mindere ervaring iets meer naar achter kwalificeert en daardoor met meer duels op de baan te maken gaat krijgen. Vettel zal waarschijnlijk vaker vanaf de eerste rij van start gaan en dus meer uit het strijdgewoel blijven. Uw quizcoach denkt daarom dat het verschil tussen Vettel aan het eind van de rit tussen de 50 en 100 punten zal zijn. In het voordeel van de Duitser uiteraard.

Vraag 8: Haas, McLaren, Alfa Romeo en Racing Point, welk team eindigt het hoogst in de WK eindstand?
Wij kijken even terug naar 2018, Racing Point was daar gewoon achter Renault het vijfde team geworden als ze de punten van Force India niet hadden hoeven in te leveren. Maar zoals u weet, prestaties uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Zijn de verhoudingen dit seizoen anders komen te liggen? Het voormalige Sauber lijkt aan snelheid gewonnen te hebben en met Kimi hebben ze een rijder binnengehaald die wel garant staat voor een fiks aantal punten. Met alle respect voor Haas en McLaren, uw quizcoach denkt dat de strijd tussen Alfa en Racing Point zal gaan. Racing Point heeft misschien de diepere zakken maar Alfa heeft het talent en misschien wel de toewijding. Uit puur nostalgische redenen gaat uw quizcoach hier voor Alfa. Forza Alfa, Forza Kimi!

Uw Quizcoach

Veel succes

De punten die u bij de seizoensvragen scoort zullen aan het einde van het seizoen bij de totaalscore van de GP vragen opgeteld worden.

Ga naar de seizoensvragen