Je bekijkt nu Losail
  • Bericht gepubliceerd op:17 november 2021
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Bericht auteur:
  • Laatste wijziging in bericht:17 november 2021
  • Leestijd:3 minuten gelezen

 978 

Het circuit van Losail is gebouwd in de tijdsduur van 12 maanden en was net op tijd klaar voor de eerste MotoGP race van 2004, gewonnen door Sete Gibernau. Het circuit is dan ook voornamelijk bekend van de MotoGP race die elk jaar het seizoen opent.

Omdat het in de woestijn ligt werd er eerder al opgemerkt op twitter dat de weerman waarschijnlijk niet veel interessants te vertellen heeft. Bedenk dan echter wel dat in 2009 de MotoGP een dag moest worden uitgesteld door zware regen… Het kan dus wel…

regen in de woestijn, dat kan!

Je kunt je natuurlijk weer vraagtekens stellen bij races in een land dat weinig moeite heeft met een mensenleven zolang dat mensenleven maar niet van Qatarese bouw is. Die vraagtekens stellen wij ons wel meer over races in Baku, Abu Dhabi en Bahrein dus die vraagtekens zijn moeiteloos hier toepasbaar. Neemt niet weg dat het houden van races in deze contreien eigenlijk helemaal zo gek niet is. Potten met goud te over en daar gaat de Formule 1 nu eenmaal over.

We strijken hier dus voor 1 keertje neer, om vervolgens volgend jaar ruimte te laten aan de voetballers en daarna komen we hier weer terug voor 5 jaar. Misschien moeten we het maar leren leuk te vinden.

Wat kunnen we verder zeggen over het circuit? Het ronderecord is in handen van Davide Rigon die 1:38.699 reed in 2009 in een GP2 race. Wat dat betekent voor de poletijd? In elk geval zal het sneller zijn, maar hoeveel? Tien seconden? Vijftien? De eerste trainingen zullen uitsluitsel moeten geven.

Wat reed hier zoal meer? De Grand Prix masters, een raceserie voor veteranen die geen lang leven beschoren was, vierde hier ooit zijn openingsrace. Ik meen dat Nigel Mansell won voor Emerson Fittipaldi. En het WK toerwagens was hier 3 seizoenen te gast.

Ouwe jongens in het zand

Het circuit zelf is een platte pannenkoek, een recht stuk met 3 lussen door het achterland alvorens weer terug te keren op dat rechte stuk. De MotoGP races waren hier best te pruimen maar of dat voor de F1 ook geldt? Geen idee, net als dat ik geen idee heb voor wie dit circuit gunstig is. Voor Red Bull of voor Mercedes? Wellicht allebei.

We hebben hier trouwens ook al een Nederlandse winnaar gehad: Jeffrey Herlings won hier al 7 keer in de MX2. Er is dus hoop…

Jacco Den Hollander
Author: Jacco Den Hollander

Indyoot

Geef een antwoord