• Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:29 januari 2023
  • Leestijd:4 minuten gelezen
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Artikelen

LENGTE CIRCUIT: 5.380 km
RONDERECORD: 1:23.196 M. Verstappen (2021)
POLE 2021: 1:20.827 Lewis Hamilton
SNELSTE RACERONDE 2021: 1:23.196 Max Verstappen
TOP 3 RACE 2021:  1 Hamilton  2 Verstappen 3 Alonso

Het circuit van Losail is gebouwd in de tijdsduur van 12 maanden en was net op tijd klaar voor de eerste MotoGP race van 2004, gewonnen door Sete Gibernau. Het circuit is dan ook voornamelijk bekend van de MotoGP race die elk jaar het seizoen opent.

Omdat het in de woestijn ligt werd er eerder al opgemerkt op twitter dat de weerman waarschijnlijk niet veel interessants te vertellen heeft. Bedenk dan echter wel dat in 2009 de MotoGP een dag moest worden uitgesteld door zware regen… Het kan dus wel…

regen in de woestijn, dat kan!

Je kunt je natuurlijk weer vraagtekens stellen bij races in een land dat weinig moeite heeft met een mensenleven zolang dat mensenleven maar niet van Qatarese bouw is. Die vraagtekens stellen wij ons wel meer over races in Baku, Abu Dhabi en Bahrein dus die vraagtekens zijn moeiteloos hier toepasbaar. Neemt niet weg dat het houden van races in deze contreien eigenlijk helemaal zo gek niet is. Potten met goud te over en daar gaat de Formule 1 nu eenmaal over.

We strijken hier dus weer neer, het stof van het WK voetbal is inmiddels weggewaaid en de komende 5 jaar vormt de Formule 1 het PR team voor de machthebbers van Qatar. Misschien moeten we het maar leren leuk te vinden.

Wat kunnen we verder zeggen over het circuit? Het ronderecord is in handen van Max Verstappen want hij reed in 2021 de snelste ronde in de enige Formule 1 Grand Prix op dit circuit tot nu toe.

Wat reed hier zoal meer? De Grand Prix masters, een raceserie voor veteranen die geen lang leven beschoren was, vierde hier ooit zijn openingsrace. Ik meen dat Nigel Mansell won voor Emerson Fittipaldi. En het WK toerwagens was hier 3 seizoenen te gast.

Ouwe jongens in het zand

Het circuit zelf is een platte pannenkoek, een recht stuk met 3 lussen door het achterland alvorens weer terug te keren op dat rechte stuk. De MotoGP races waren hier best te pruimen maar of dat voor de F1 ook geldt? Geen idee, 2 jaar geleden was al snel duidelijk dat de winst naar Lewis Hamilton zou gaan. Max verstappen ging voor de snelste ronde om een beetje lol te hebben. Ze zouden toch niet hoger dan 2e eindigen, zo bleek uit een gesprek tussen de Nederlander en zijn engineer.

We hebben hier trouwens al een Nederlandse winnaar gehad: Jeffrey Herlings won hier al 7 keer in de MX2. Er is dus hoop…

Jacco Den Hollander
Author: Jacco Den Hollander

Indyoot

Geef een reactie