Komend weekend Brazilië, dat was een paar jaar de finale van het wereldkampioenschap maar dit jaar dus niet, al sinds de knotsgekke race van 2008 niet meer.

Dus eigenlijk gaat het nergens meer over, de wereldkampioenen zijn bekend, de 2e plaatsen ook. Blijft alleen de derde plaats nog over, en uiteraard de dagwinst

Maar goed, ook races die (bijna) nergens meer over gaan zijn leuk. Toen de Australische Grand Prix nog in Adelaide werd gehouden viel deze altijd aan het eind van het jaar. Negen van de tien keer viel de beslissing al twee weken eerder in Japan dus ging het down under alleen nog maar om het laatste potje en meer niet. En dat gaf vaak wel een ontspannen sfeer.

Geen finale, toch interessant

Maar goed, geen finale dus zondag, niet eens de laatste race. Maar toch heet deze bijdrage de finale. Maar dat slaat op de NASCAR finale op Miami Homestead komende zondag.

En dat is met recht een finale waar 4 rijders gaan strijden om de Monster Cup. Truex jr, Harvick, Kyle Busch en Denny Hamlin hebben hun plek in de finale verkregen door op het juiste moment wedstrijden te winnen of door een grote voorsprong te nemen in het puntenklassement.

Maar die punten kunnen zondag de deur uit: hij die wint, wint ook de Cup. Maar de rest van het veld rijdt ook nog mee als decor. Dus het kan ook nog gebeuren dat geen van de vier de winst zal pakken en dan wint volgens mij de leider in de puntenstand. Wordt het toch weer rekenen.

De afgelopen jaren won eigenlijk altijd iemand van de 4 finalisten. Ik verdenk de NASCAR organisatie er dan ook van dat de overige 36 deelnemers een stil verzoek krijgen zich een beetje als decor te blijven gedragen. Het was namelijk in het eerste jaar van het play-off systeem dat Ryan Newman kampioen dreigde te worden. En die had het hele jaar niets gewonnen maar scoorde altijd hoog en leidde het kampioenschap. En dat terwijl de play-offs waren bedacht om winnaars te belonen. Maar uiteindelijk wist Jimmie Johnson toen te winnen op Miami. Winnen op het juiste moment. En NASCAR had zijn droomwinnaar

Vorige week op Phoenix won Denny Hamlin en door die winst wist hij vanuit kansloze positie de finale te bereiken en stootte in het voorbijgaan daarmee de kampioen van vorig jaar, Logano, uit het kampioenschap.

Denny Hamlin pakte het laatste play off-ticket

“He just has to hang on now” riep de Fox verslaggever door de microfoon 3 ronden voor het einde, na de laatste herstart waar Hamlin van de kop af er vandoor ging. Op zich een juiste uitspraak ware het niet dat Kyle Busch, die al veilig met twee benen in de finale stond, op de tweede plaats reed en bovendien een teamgenoot van Hamlin is. Busch en zijn team hadden absoluut geen belang bij een winst van Busch want als hij zou winnen zou Hamlin uit de finale vallen en concurrent Logano (Team Penske) zou als nummer 4 naar Miami gaan. Er was dus eigenlijk niet veel om te hang-onnen.

Sowieso is het team van Hamlin en Busch, dat van Joe Gibbs, dominant want Truex rijdt ook al voor dat team. Kevin Harvick zal zich wel eenzaam voelen want hij rijdt voor Stewart-Haas. “Hé, Haas, is dat familie van?” hoor ik uit het kantoortje van de quizmeester komen. Nee, het is dezelfde persoon, alleen in NASCAR is Haas wel succesvol. Maar mogelijk ligt dat aan de inzet van Tony Stewart, 3-voudig NASCAR kampioen.

Het wordt dus een winner-takes-all finale op Homestead. En zo niet, dan wordt het weer rekenen. Misschien is de Braziliaanse Grand Prix dan toch wel interessant. Daar hoeven we zeker niet te gaan rekenen. En als het dan een Verstappen-takes-all wordt dan is dat de kers op de taart…

Miami Homestead, NASCAR finale

PS

En oh ja, als er iemand een wedje wil zetten op NASCAR: ik tip Truex

Similar Posts:

Geef een reactie