Formule 1 dichter bij de fans

RedBull introduceert de interactieve HALO

Aston Martin Red Bull Racing, waar onder andere de nederlander Max Verstappen voor uitkomt, heeft aangekondigd vanaf de GP van Barcelona op 13 mei te zullen gaan rijden met een interactieve HALO. De F1 teams van de Oostenrijkse drankjesgigant (RedBull en ToroRosso) en het team van McLaren zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Apple.

“Het is eigenlijk heel eenvoudig, een kind had het kunnen bedenken”, zo vertelt teambaas Christian Horner op de persconferentie die volgde op de aankondiging. “Sterker nog, het idee is afkomstig van twee 15-jarige RedBull-fans uit Glasgow, zij stuurden ons een mail, en iedereen bij RedBull was onmiddellijk enthousiast over dit idee.”

Zoals iedereen tijdens de GP van Australië heeft kunnen zien is de HALO bij onboardbeelden vrij prominent in beeld, iets wat pas volgend seizoen verholpen kan worden. Veel fans klaagden hierover, maar Jamie Spencer en Ian McDermott uit Glasgow zagen direct een kans om iets nieuws in de F1 te introduceren. Horner: “Bij RedBull zijn we voortdurend bezig met de vraag hoe we meer kunnen doen voor de fans. Het idee van de jongens om in de HALO een soort van digitale lichtkrant aan te brengen sloeg dan ook onmiddellijk aan. RedBullfans van over de hele wereld kunnen tijdens de race berichten sturen naar de HALO’s op beide RedBull wagens. Deze verschijnen vervolgens achter elkaar in beeld op de HALO en de coureur én iedereen die op dat moment naar de onboardstream kijkt kan meelezen”.

Op de vraag welke berichten er worden toegestaan en wie deze berichten dan selecteert legt Horner uit: “Uiteraard zijn scheldwoorden, reclame en onbeleefde uitingen niet toegestaan, maar verder zijn de fans vrij om te zeggen wat ze willen. De één zal met een aanmoediging voor Max komen, de ander met tips voor Daniel, en weer een ander wil misschien gewoon even de groeten doen aan een vriend of familielid die aan de andere kant van de wereld ook de race volgt. Op deze manier verbinden wij alle RedBullfans over de hele wereld en kun je eigenlijk wel spreken van het ontstaan van een geheel nieuwe community.”

Het sturen van tekstberichtjes naar de HALO’s van Max en Daniel kan via de Bully texter app. De teams van RedBull, Toro Rosso en McLaren hebben allemaal hun eigen apps uitgebracht. De Apple iHalo app werkt voor alle 3 de teams. De apps zijn vanaf eerste paasdag te downloaden.