Brandon Hartley

Geboren: Palmerston New Zealand 10-11-1989

Aantal GP 4
Hoogste notering WK 23
Beste resultaat 13
Beste grid pos 17
Geen punten
Debuut USA 2017

1996-2002 Karten
2002 Formule First
2003 Formule Ford New Zealand. Kampioen
2004-2005 Toyota Racing Series
2006-2007 Formule Renault 2.0
2008 Formule 3
2009 Formule 3/Formule Renault 3.5
2010-2011 Formule Renault 3.5
2012-2017 Endurance. LMP2/LMP1 Tweevoudig WEC kampioen, winnaar LeMans 2017
Red Bull Junior 2006-2010

Als je Brandon Hartley door de paddock ziet wandelen in zijn vrije tijds tenue dan krijg je niet echt de indruk dat hier een coureur voorbij loopt. Hij heeft de looks van een surfer boy die iedere avond bij zonsondergang bij het kampvuur wat op zijn gitaar tokkelt. Hartley is ook een beetje vreemde eend in de bijt. Hij had de Formule 1 al achter zich gelaten en had zich al volledig op de endurance gefocust. Hier heeft hij in een paar jaar tijd meer successen mee geboekt dan in zijn eerste leven als open wheel racer. Het was ook de reden dat hij in 2010 uit het Red Bull junior programma werd gezet, gebrek aan resultaat. Hartley hield daarna nog even vast aan zijn droom, hij had wat invalbeurten in de GP2, deed een test voor Mercedes en deed veel simulatorwerk en mocht samen met Anthony Davidson reserve zijn bij het formule 1 team van Mercedes. Maar in 2012 zet hij een streep onder zijn Formule 1 ambities en stort zich op het lange afstand racen. En met succes. In 2015 en 2017 wordt hij met Porsche kampioen in het World Endurance Championship (WEC)

Maar toen trok Red Bull weer aan de bel.Bij Toro Rosso liep het niet lekker met een aangeslagen Kvyat en Renault trok aan Carlos Sainz die het ook wel bij Toro Rosso gezien had. Renault wilde van Palmer af en Sainz had wel oren naar een overgang, om de relatie met zowel Sainz als Renault niet onder druk te zetten stond Red Bull min of meer voor het blok. Wie moest Sainz vervangen, maar ook Kvyat was niet meer vooruit te branden. Gasly was een logische vervanger, hij zat inmiddels al lang genoeg op de reservebank. En voor Kvyat werden noodgedwongen de oude archiefmappen afgestoft. Een beetje pijnlijk want dit geeft ook aan dat de Red Bull Junior programma voorlopig droog is gevallen. Met Brandon Hartley heeft Toro Rosso in ieder geval een rijder binnengehaald die tot een meer veelzijdig coureur is gegroeid, maar het is de vraag of zijn hart nog wel in de Formule 1 ligt?

Prognose 2018.
Van Brandon Hartley wordt weinig verwacht, hij is een tussenpaus die volgend seizoen weer plaats zal moeten maken voor, ja voor wie? Zoals eerder aangehaald, de vijver met Red Bull talenten is voorlopig drooggevallen. Voor Hartley is er dan geen druk van die zijde en hij kan min of meer relaxed aan de slag. En dat moet hij ook gewoon doen, genieten van de bonustijd die hij in de Formule 1 nu krijgt. Hij weet dat hij inmiddels een goede naam in het WEC heeft opgebouwd en dat hij na zijn tussenstop zo weer terug kan. Alonso draait een volledig WEC seizoen naast de Formule 1, wij hebben geen idee of Hartley deze vrijheid ook van Toro Rosso krijgt.

Met Gasly heeft hij een teamgenoot die qua talent hoger wordt aangeslagen, als de Nieuw-Zeelander er in slaagt om in zijn spoor te blijven dan doet hij het goed. Toro Rosso rijdt dit seizoen met de Honda motoren, een motor die nog niet helemaal op snelheid is en die nog moet werken aan de betrouwbaarheid. De focus bij Toro Rosso zal dit seizoen daarom meer liggen op de motor dan op de rijders, van beide wordt niet verwacht dat ze ooit doorstromen naar het hoofdteam. Voor Hartley is dat geen probleem, die voelt zich in het WEC inmiddels behoorlijk thuis.

Terug naar coureurs.