Nico Hülkenberg

Geboren: Emmerich 19-08-1987

Aantal Grand Prix; 156
Hoogste notering WK; 7e (2018)
Hoogste finish; 4e
Aantal poleposities; 1 (Brazilië 2010)
Puntentotaal; 474
Debuut Bahrein 2010

1997-2005 Karten
2005 Formule BMW Kampioen
2006-2007 A1GP Kampioen 2006
2006-2008 Formule 3 Kampioen 2008
2007 Winnaar Masters (Zolder)
2009 GP2 Kampioen

Formule 1
2010 Williams
2011 Reserve coureur Force India
2012 Force India
2013 Sauber
2014-2016 Force India
2017- Heden Renault

Nico Hulkenberg is geboren in Emmerich, een dorpje 5 km over de grens met Gelderland. Tot 1816 was Emmerich nog Emmerik en hoorde het bij Nederland. Na de tweede wereldoorlog had Nederland weer een stukje Emmerich geannexeerd en was het dorpje van 1949 tot 1963 onderdeel van het koninkrijk de Nederlanden.

De geschiedenis van een land of geboortestreek draagt ieder mens met zich mee, het zit opgesloten in hun DNA, geschiedenis dat ben je. Kijk bijvoorbeeld naar Max, hij is dan wel geboren in België maar hij draagt de geschiedenis van zijn vader met zich mee. Als Max in de wagen zit dan is hij Michiel de Ruyter, Rembrandt en Johan Cruijff in een persoon. Hij gaat de strijd aan met de Duits-Italiaanse armada, zijn inhaalacties zijn al tot kunst verheven en hij heeft de flair en brutaliteit van Cruijff. Het is de historische bagage die bij Max in het DNA zit.

Stoffel Vandoorne daarentegen stamt af van een volk dat altijd voor zijn vrijheid heeft moeten vechten maar eenmaal die vrijheid verkregen niet wist wat het daarmee aan moest. Belgie is dan wel onafhankelijk maar heeft geen idee hoe het een land moet runnen. Stoffel was te lief werd er gezegd. Stoffel was echt niet te lief anders bereik je niet de absolute top. Nee Stoffel wist niet hoe hij zijn verworven positie moest uitbouwen hoe hij zijn eigen rijk moest bouwen. Alonso wist dat wel en verpletterde de Belg dan ook zoals eens zijn voorouders gedaan hebben.

Hulkenberg komt uit een streek die meerdere bazen heeft gehad. Hij is als de butler van het witte huis die al vele presidenten heeft gediend en zijn werk altijd onverstoorbaar is blijven doen. Vergis je niet in de Hulk, hij is altijd verdomde goed geweest in wat hij deed, in de A1GP reed hij ene Jos Verstappen op een hoopje en in de Formule 1 was er geen enkel teamgenoot die hem heeft zoek gereden. Integendeel.

Nico is de maat der dingen. Als het mogelijk was geweest dan zou elk team voor het begin van een nieuw seizoen bij Nico aankloppen om even een tijd neer te zetten met hun nieuwe auto. De tijd die de Duitser zou neerzetten zou dan als benchmark voor hun eigen rijders gebruikt worden. Weet je de tijd te verbeteren dan zit je goed, haal je niet de tijd die Nico heeft neergezet? Dan kun je je koffers wel pakken. Het is jammer dat de teams niet van deze optie gebruik mogen maken. Dit seizoen heeft enkel Renault dit voorrecht en het is aan Hulkenberg om aan te tonen hoe groot het talent van zijn huidige teamgenoot werkelijk is. Voorlopig is Nico nog altijd “best of the rest”

Terug naar coureurs.