Stoffel Vandoorne

Geboren: Kortrijk 26-03-1992

20 GP’s
Beste resultaat WK 16e
Beste resultaat GP 7e
Beste startpositie 7e
14 punten
Debuut Bahrein 2016

-2009 Karten
2010 F4 Europacup 1.6 Kampioen
2011-2012 Formule Renault 2.0 Kampioen 2012
2013 Formule Renault 3.5
2014 Reserverijder McLaren
2014-2015 GP2 Kampioen 2015
2016 Testrijder McLaren
2016 Super Formula Japan
2016 GP Bahrein
2016-Heden McLaren

Na de klapper van Alonso in 2016 tijdens de openingsrace in Melbourne mocht Stoffel Vandoorne de Spanjaard in de volgende GP vervangen. De Kortrijkzaan, ja ik vind het een prachtig woord en het is ook nog eens correct Nederlands, deed dit niet onverdienstelijk en wist zelfs het eerste punt voor het team binnen te slepen. En daarna mocht hij weer plaatsmaken voor Alonso. McLaren koos er voor om hem in Japan te laten rijden als voorbereiding op seizoen 2017. Na Perez in 2013 en Magnussen in 2014 leek het er op dat men bij McLaren er huiverig voor was geworden om weer iemand op relatief jonge leeftijd voor het team te laten debuteren. Misschien ook omdat het hele proces met Honda om meer ervaren coureurs vroeg dat men liever vast bleef houden aan de wat kleurloos rijdende Button.
Vandoorne was in 2015 overtuigend kampioen geworden in de GP2 en leek rijp voor de Formule 1 en bewees dit ook in de GP van Bahrein. Zo wist hij de wagen voor Button te kwalificeren. McLaren wachtte echter nog een jaar.

Seizoen 2017
Het was geen makkelijk seizoen voor de Belg. Het Honda projekt was geflopt en McLaren en Honda wisten al snel dat ze uiteen zouden gaan. Het was alleen de vraag of het een vechtscheiding zou worden of dat ze het seizoen samen nog fatsoenlijk zouden afmaken. Waar Alonso keer op keer zijn afkeuring over de motor niet onder stoelen of banken stak deed Vandoorne zijn werk in stilte. Zijn grootste overwinning zal zijn geweest dat hij het team wist te overtuigen dat zijn rijstijl een andere aanpak vergde dan het team hem wilde opleggen. Deze strijd duurde ongeveer een half seizoen. De andere strijd die Stoffel moest leveren was die tegen zijn teamgenoot, een strijd waarvan hij op voorhand wist dat hij hem niet kon winnen. Niet omdat de Spanjaard zoveel beter is maar omdat Alonso de absolute nummer 1 positie binnen het team bekleedde en daardoor altijd het beste en nieuwste materiaal kreeg. In Amerika mocht Stoffel een vrije training een voorvleugel van Alonso onder zijn wagen monteren, hij was prompt een paar tienden sneller. Gelukkig weet het team hem wel te waarderen en hebben ze hem een meerjarig contract aangeboden. Stoffel baarde in 2017 niet veel opzien maar heeft heel veel geleerd.

Prognose 2018
De grootste vraag zal zijn, hoe sterk is de motor? Waar staat McLaren in verhouding tot Red Bull en Renault. Maar ook, nu Honda weggevallen is, is er minder budget. Om nu voordat er een meter is gereden een voorspelling te doen over Stoffel en McLaren is moeilijk. De grootste uitdaging zal zijn om zijn teamgenoot bij te benen en eventueel te verslaan. Want Alonso geldt nog steeds als een van de snelste rijders van de grid. Maar wat als het tegenvalt? Stoffel komt uit het land van stoempen en kasseien, Alonso komt uit het land van de siësta en stoffige landwegen. Wij denken dat Stoffel stug door zal werken en dat Alonso meer en meer afscheid zal nemen van de Formule 1. Toch maar een voorzichtige voorspelling wagen? Wij denken dat de Kortrijkzaan de man van Oviedo bij zal benen en hem tegen het eind van het seizoen zal passeren. En met Lando Norris in de wachtkamer is Stoffel dit ook wel verplicht anders kon er wel eens een flinke kras op zijn loopbaan komen.

Terug naar coureurs.