Sergio Perez

Geboren: 26-01-1990 Guadalajara.

Aantal Grand Prix; 155
Hoogste notering in het WK; 7e
Hoogste finish; 2e
Hoogste startpositie; 4e
Puntentotaal; 529
Debuut Australië 2011

2001-2003 Karten
2004 Skip Barber Formula Dodge Series
2005-2006 Formule BMW
2006-2007 A1GP (2 races voor Mexico)
2007-2008 Brits Formule 3 Kampioen in 2007
2008-2009 GP2 Asia Series
2009-2010 GP2
2011-2012 Sauber
2013 McLaren
2014-Heden Force India.

Misschien kan hij beter in de politiek gaan. Zijn stoeltje voor dit seizoen in de Formule 1 schijnt hij in achterkamertjes veilig gesteld te hebben. Als je je teamgenoot niet op de baan kunt verslaan dan moet je er maar voor zorgen dat je nieuwe baas om een andere reden niet om je heen kan. Het schijnt dat Pa Stroll en zijn kompanen het aan Perez te danken hebben dat de overname van Force India mogelijk is geworden. Door een financiële procedure te starten tegen zijn team redde hij niet alleen 400 banen maar maakte hij ook de weg vrij voor het consortium van pa Stroll om het team over te nemen. Men kon niets anders dan Perez een nieuw contract aanbieden en daarmee werd Ocon buitenspel gezet. Perez had de jonge Fransman niet op de baan weten te verslaan maar wist hem uiteindelijk via politieke spelletjes toch te passeren.

Maar of de Mexicaan daar nu zo blij mee moet zijn? Zijn nieuwe teamgenoot is het zoontje van de baas. Volgens de meerderheid van de volgers het minder talentvolle zoontje van de baas. Perez is het volgens diezelfde volgers aan zijn stand verplicht om Lance Stroll dit seizoen rijles te geven. Maar het gekke is dat als het omgekeerde zich voordoet en Lance leert Sergio een lesje autorijden dan roept iedereen dat het zoontje van de baas wordt voorgetrokken en dan is het een en ander niet eerlijk verlopen. Perez kan dit niet verliezen, maar als je niet kunt verliezen dan kun je ook niet winnen.

Australië 2019 had de 100e race van Perez voor Force India moeten worden, nu wordt het zijn eerste in dienst van Racing Point. Perez heeft in die 99 races meegeholpen aan de opbouw van het team. Elders op deze site kunt u meer over de geschiedenis van het team lezen dus ik ga hier niet dieper op in. Ik wil enkel aanhalen dat Force India met een beperkt budget heel goed heeft gepresteerd en daar mag Perez gerust zijn aandeel in opeisen. Het is echter de vraag of hij nu ook de kans krijgt om de volgende fase van het team van dichtbij mee te maken. Perez mag dan wel gesteund worden door grote sponsors maar achter de nieuwe eigenaren van Racing Point zit zoveel geld dat men makkelijk zonder sponsors kan.

Te vaak is Formule 1 een politiek spelletje, je ontkomt er soms gewoon niet aan en Perez zit er nu middenin. Zijn teamgenoot is het zoontje van de baas en wordt met argusogen in de gaten gehouden. Het kon wel eens een rumoerig seizoen vol intriges kunnen worden. Kan hij alvast wennen mocht hij in 2020 op zoek gaan naar een zetel als hij geen stoeltje kan vinden.

Terug naar coureurs.